În culisele negocierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile dintre PSD şi PDL s-au blocat pentru că nu s-au putut înţelege asupra partidului care să aleagă primul. Cele două partide se luptă la baionetă pentru a obţine cele mai consistente portofolii: Transporturile, Economia, Finanţele şi Agricultura.

Greul negocierilor de-abia acum începe pentru că ambele partide emit pretenţii asupra ministerelor grele.

Deşi totul părea că merge strună şi erau vehiculate deja nume de miniştri, negocierile între cele două partide s-au blocat la prima alegere.

Potrivit regulamentului coaliţiei, PSD trebuia să-şi aleagă primul un minister, a doua alegere urmând să aparţină PDL. Se pare că PSD a cedat dreptul de primă opţiune către PDL.

Calculul era că PDL ar prefera Internele şi astfel, Transporturile, revendicate de Berceanu,  ar reveni PSD. Iniţial, pesediştii se gândiseră să ceară ei Internele, dar nu au avut nicio şansă în faţa lui Vasile Blaga.

Pe de altă parte, PDL spune că nu are definitivată lista cerinţelor şi că nu va renunţa să ceară ministerele economice.

Negociere om cu om

Echipele PSD şi PDL vor discuta astăzi cu mandat din partea forurilor de conducere, dar şi cu o listă de mai multe persoane care ar putea ocupa acelaşi post.

Se pare că tehnica de negociere se va schimba: fiecare partid îşi va prezenta oferta de candidaţi împreună cu CV-urile care îi recomandă, urmând să aibă câştig de cauză cel mai competent, după cum spun unele surse.

Sursele citate precizează că nu există protocol secret, ci liderii coaliţiei au convenit asupra unui principiu: în momentul în care prim-ministrul doreşte să schimbe din funcţie, din motive obiective, un ministru, este dator să-şi informeze partenerul de coaliţie.

Guvernul iniţial era prea mic

Până acum a fost definitivată structura viitorului Executiv. Guvernul va fi condus de Emil Boc, secondat de un vicepremier de la PSD, cel mai probabil Ilie Sârbu.

Boc va fi şef peste 18 miniştri şi un ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

Din fostul minister al Economiei şi al Finanţelor au rezultat două portofolii: al Economiei şi al Finanţelor. Au fost create două noi ministere: Tineret şi Sport şi Turism.

Fiecare ministru va avea dreptul să aibă secretari de stat de aceeaşi culoare cu el, iar prefecţii vor avea culoarea partidului care conduce şi consiliul judeţean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite