Crin Antonescu: Victoria USL la alegerile locale va fi covârşitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu
Crin Antonescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că votul într-un singur tur dă şansa unor primari PDL să-şi menţină locul, însă are încredere în reuşita USL la alegerile locale, în ciuda ciocnirilor de interese izbucnite în USL în cadrul negocierilor pentru desemnarea candidaţilor din teritoriu.

Deşi Antonescu a criticat aspru decizia votării într-un singur tur de scrutin la alegerile locale, considerând o astfel de practică nedemocratică, liderul USL este convins că victoria la alegerile locale va fi covârşitoare şi chiar cu 10 procente mai ridicată la alegerile generale.

"Votul într-un singur tur dă şansa unor primari PDL să-şi menţină locul, dar cred că victoria USL şi la alegerile locale va fi covârşitoare, iar la alegerile generale datele vor fi cu totul altele şi estimez un decalaj de cel puţin 10 procente între scorul USL la alegerile locale şi cel la parlamentare. Adică la parlamentare vom avea cu circa 10 procente mai mult decât la locale", a declarat preşedintele PNL.

Liderul USL consideră că votarea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene într-un singur tur este nedemocratic şi nereprezentativ, întrucât nu este întrunită o majoritate.

"Votul într-un singur tur este una dintre marile probleme ale democraţiei româneşti astăzi. Este nedemocratic, nereprezentativ. Nu este normal ca primarul să fie ales dintr-un singur tur. După părerea mea nici preşedintele Consiliului Judeţean nu este normal să fie ales dintr-un sigur tur. Toate aceste alegeri uninominale trebuie să-i confere câştigătorului o majoritate, indiferent de numărul celor prezenţi la vot pentru a putea fi reprezentativ", a mai spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu a admis şi că există ciocniri de interese la nivelul USL, privind candidaţii la alegerile locale, însă a explicat că listele se vor finaliza pe 15 martie, astfel încât toate problemele vor fi rezolvate.

Preşedintele PNL şi-a exprimat convingerea că USL are şanse să câştige alegerile locale în toate regiunile.

"Dacă vorbim de alegerile locale, există comunităţi unde primarul nu pentru că aparţine PDL, ci pentru că are susţinere, să nu poată fi bătut. Dar, cu cât ridicăm nivelul, eu cred că nu există niciun judeţ, cu excepţia judeţelor cu populaţie preponderent maghiară, să nu avem o şansă să nu câştigăm şi cred că bătălia pentru toate reşedinţele de judeţ se poate da", a declarat Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte alegerile din Capitală, liberalii au ca prioritate alegerile din sectoarele 1 şi 6, deşi negocierile în privinţa desemnării candidaţilor nu s-a încheiat.

"Nu am încheiat încă această negociere. Vrem categoric să avem candidaţi comuni USL pe toate sectoarele. Sunt discuţii. PNL are drept prioritate de negociere sectoarele 1 şi 6 şi vom vedea care va fi formula pe care vom merge toate cele trei partide prin consens", a afirmat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

Alegerile locale ar urma să aibă loc pe 10 iunie. Coaliţia votase un proiect de lege prin care alegerile generale şi cele locale să fie organizate simultan, însă Curtea Constituţională a respins proiectul. Astfel, românii vor merge la urne pentru a-şi vota parlamentarii în luna noiembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite