Exit-poll la ora 19.00: Băsescu şi Geoană, în turul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu şi Mircea Geaonă se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale, de pe 6 decembrie, potrivit rezutatelor exit-poll-urilor care a înregistrat preferinţele românilor la ieşirea de la urne până la ora 19.00.

UPDATE 21.38: Reacţia independentului Oprescu

"Am candidat pentru că am vrut să trag atenţia că Românai merge pe un drum greşit pentru că partidele au eşuat. Nimeni dintre cei care au venit alături de mine, nu trebuie să se simtă dezamăgit. Dimpotrivă, voi continua să mă bat pentru această Românie pentru că este singura în care cred", a declarat Oprescu.

UPDATE 21.29: Vadim acuză fraudarea alegerilor

"Românii nu sunt sadomasochisti şi îşi dau seama că se confruntă cu o fraudă nemaiîntâlnită", a declarat candidatul PRM.

UPDATE 21.29: Liberalul Crin Antonescu cere electoratului să nu ţină cont de exit-poll-uri

"Le mulţumesc tuturor celor care din sate până în marile oraşe au venit astăzi al vot. Le mulţumesc, în special, celor tineri care, pentru prima dată duipă mulţi ani, au venit astăzi al vot pentru că au vrut să dea un viitor României. Le mulţumesc pentru că am arătat că se poate ca în România voinţa noastră să fie ascultată. Îi rog ăe toţi reprezentanţii mei şi ai PNL la urne să nu ai în seamă aceste sondaje mincinoase, pentru care cineva va trebui să dea seamă. Avem şansa de a merge în turul al doilea. Rezultatul votului nu e dat de Vântu, de Voiculescu, în complicitate cu Băsescu, ci este dat de miile de oameni care stăteau la vot la ora 19.00", a declarat Crin Antonescu.

UPDATE 12.20: Reacţie Mircea Geoană după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor

"Astăzi poporul român s-a pronunţat. Este o noapte frumoasă pentru voi. Mulţumesc din inimă fiecărui român care a venit la vot. Le multumesc in egală măsură celor care au votat, celor care au votat cu Crin Antonescu, Sorin Oprescu, Gigi Becali, Kelemen Hunor. Ceea ce ne uneşte e mai important decât ceea ce ne dezbină. Dacă suntem uniţi nimic nu este imposibil pentru noi. Putem asigura o singură Românie în care un salariu să reprezinte o garanţie de educaţie corectă pentru copii", a declarat Crin Antonescu.

UPDATE 21.15: Reacţie Traian Băsescu la aflarea rezultatelor parţiale

"Cred că avem cel mai bun motiv de bucurie pentru că referendumul pentru un Parlament unicameral şi reducerea numărului aleşilor de la 471 la 300 a fost validat. La această oră, peste 50% din electoratul românesc a votat "Da" pentru referendum. Probabil că 80% au votat "Da" pentru ambele soluţii. Este un răspuns adresat clasei politice care nu a vrut să asculte de solicitările românilor. Nu ar fi corect să acreditez căştigători până când BEC nu va anunţa rezultatele finale. Potrivit exit-poll-urilor pot spune că am obţinut o victorie de etapă în cursa prezidenţială", a declarat Traina Băsescu.

"Cert este că astăzi înregistrăm în  primul tur un scor foarte apropiat cu cel obţinut în 2004 într-o alianţă, ceae ce arată un foarte mare progres faţă de opţiunile electoratului la soluţiile noastre. Rezultatul referendumului este impresionant. Acest lucru arată că oamenii politici nu mai au dreptul să nesocotească voinţa poporului. Acest referendum putea fi  evitat dacă majoritatea din Parlament ar fi acceptat soluţiile propuse de mine în acest sens. Ceea ce eu cer Parlamentului imediat după validarea referendumuilui, este să convoace Comsia", a adăugat Băsescu.

UPDATE 20.01 Băsescu şi Geoană, merg în turul doi

Traian Băsescu

CCSB: 34,1%

INSOMAR-Realitatea Caţavencu: 32,8%

Mircea Geoană

CCSB: 30,9%

INSOMAR-Realitatea Caţavencu:31,7%

Crin Antonescu

CCSB: 22,1%

INSOMAR-Realitatea Caţavencu: 21,8%

Kelemn Hunor

CCSB: 3,6%

INSOMAR: 3,6%

CURS: 3,28%

C. Vadim Tudor

CCSB: 3,6%

INSOMAR: 4%

CURS: 4,22%

Sorin Oprescu

CCSB: 3,4%

INSOMAR: 3,5%

CURS: 3,18%

Gigi Becali

CCSB: 1,4%

INSOMAR: 1,7%

CURS: 2,%

În primul tur al alegerilor prezidenţaile din 2004, Traian Băsescu obţinuse 33.86%, în timp ce Adrian Năstase avea 40.97%. În turul al doilea, Traian Băsescu a obţinut 51,23% din totalul voturilor exprimate, devansându-l pe contracandidatul său, Adrian Năstase (48,77%). Traian Băsescu a fost primul preşedinte după 1990 care a obţinut un mandat de 5 ani, în baza modificărilor Constituţiei.

Anterior, Traian Băsescu a fost primarul general al Capitalei timp de două mandate (1996 - 2000, 2000-2004). În 2004 a câştigat un al treilea mandat, dar a renunţat după câştigarea alegerilor prezidenţiale.

Cu Mircea Geoană, Traian Băsescu s-a confruntat în 2004 pentru Primăria Capitalei. Liderul social-democraţilor pierdea atunci în faţa actualului şef de stat. La alegerile parlşamentare, Mircea Geoană reuşea să obţină la circumscripţia de la Dăbuleni postul de senator, adjudecându-şi 71,9% din preferinţele electoratului să.

Crin Antonescu este preşedinte al PNL din 20 martie 2009, când la învins pe contracandidatul său Călin Popescu Tăriceanu. A fost deputat (din 1992-2008) în Parlamentul României şi Ministrul Tineretului

Update 20.30 49,97% din alegători au votat pentru prezidenţiale, 46,84% la referendum până la ora 19.00

Biroul Electoral Central a anunţat că 49,97% dintre alegători au votat la alegerile prezidenţiale până la ora 19.00, cea mai mare prezenţă la vot fiind înregistrată în judeţul Teleorman, iar cea mai scăzută în judeţul Satu Mare, în timp ce pentru referendum au votat 46,84% dintre cetăţeni.

Update 19.50. Băsescu conduce, potrivit rezultatelor parţiale ale exit-poll-rilor

Traian Băsescu conduce în preferinţele românilor, potrivit exit-polurilor de la ora 17.00. Astfel, Potrivit INSOMAR, actualul şef al statului ar fi obţinut circa 30% din voturile românilor, în timp ce candidatul socaial-democraţilor, Mircea Geoană a obţinut 28% din voturi. Cu liberalul Crin Antonescu ar fi votat, potrivit INSOMAR, circa 24% dintre români. Rezultatele parţiale la ieşirea de la urnă au apărut,neoficial, pe diverse bloguri, printre care şi voxpublica.realitatea.net şi "România nu vă vrea"

Traian Băsescu ar fi obţinut o treime dintre voturile românilor şi potrivit CCSB, pe locurile doi şi trei situându-se Mircea Geoană, cu 27% şi Crin Antonescu, cu 23%.

Rezultatele parţiale privind votul de până la ora 17.00 ale CSOP arată că Mircea Geaonă şi Crin Antonescu se află la egalitate, cu 25% din preferinţele românilor. La mare distanţa, s-ar afla, potrivit acestor date preliminare şi neoficiale, Traian Băsescu, cu 335 dintre voturile exprimate.

Exit-pollu-ul curs arată un singur procent între candidatul liberal şi cel social-democrat, 25% faţă de 26%, în timp ce actualul locatar de la Palatul Cotoceni ar fi primit 29% din voturi.

UPDATE 18.18: Numărul incidentelor electorale a ajuns la 620, potrivit MAI

Până la ora 17.00 Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a înregistrat 620 de sesizări privind incidente electorale, între acestea numărându-se 26 de infracţiuni pentru care au fost întocmite dosare penale, a declarat purtătorul de cuvânt Christian Ciocan.

Ciocan a precizat că cele mai multe sesizări au fost înregistrate în Bucureşti, 72, iar în Călăraşi şi Olt s-au înregistrat câte 58. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, o femeie din Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, care a fost prinsă cu trei buletine de vot.

De asemenea, un membru al unei comisii de la o secţie de vot din judeţul Vaslui, care era în stare de ebrietate şi a adresat injurii la adresa colegilor, alegătorilor şi forţelor de ordine, a fost imobilizat, dus la secţia de Poliţie, unde a fost amendat, scrie NewsIn.

Încidentele violente nu au lipsit. În Capitală două grupuri de simpatizanţi ai unor partide s-au luat la bătaie, acuzându-se reciproc că dau bani pentru voturi. Aceştia au fost duşi la Secţia 2 din Bucureşti.

Totodată, în localitatea Racova din judeţul Bacău a fost identificat un autoturism ai cărui ocupanţi au declarat că şoferul le-a dat câte 20 de lei şi le-a promis pături şi vin pentru voturi, relatează NewsIn.

UPDATE 17.30: Prezenţa la vot la nivel naţional - Biroul Electoral Central a anunţat că 36,19% dintre alegători au votat pentru preşedinte până la ora 16, prezenţa la urne cea mai ridicată înregistrându-se în Teleorman şi Mehendiţi, iar cea mai scăzută în judeţul Covasna.

Pentru referendum, prezenţa la vot până la ora 16.00 a fost de 33, 86%, cei mai mulţi votanţi fiind în judeţele Botoşani, Mehedinţi şi Dâmboviţa, iar cei mai puţini în Covasna, Harghita şi Satu Mare.

Update 17.15:  Exit-poluri: Geoană şi Băsescu, în turul doi

Candidatul social-demorcaţilor pentru fotoliul de preşedinte, Mircea Geoană, şi actualul şef al statului, Traian Băsescu, sunt cei doi candidaţi care se vor înfrunta în turul doi, potrivit ext-pllurilor CSOP, CCSB, INSOMAR şi CURS, anunţă Voxpublica.

Cu toate că cele trei institute de sondare a opiniei publice prezintă date diferite privind cine se află, în prezent, pe primul loc în urma exprimării preferinţelor electorale ale românilor, este aproape cert că bătălia electorală din turul doi se va da între Geoană şi Băsescu.

Potrivit CSOP, pe primul loc în topul preferinţelor românilor se află Traian Băsescu cu 36% din totalul voturilor exprimate până la ora 13.00. Candidatul PSD, Mircea Geoană, ar fi primit 30% din voturi, iar Crin Antonescu 22%.

Şi CCSB îl dă pe primul loc pe candidatul PD-L, Traian Băsescu cu 33,2% din preferinţele de vor ale românilor. Contracandidatul său, social-democratul Mircea Geoană, ar fi primit  31,7%.din voturi,  iar liberalul Crin Antonescu 22%. Rezultatele prezentate de CCSB iau în calcul opţiunile exprimate de românii prezenţi la vot pâbă la ora 15.00.

CCSB îl dăsdea pe Mircea Geaonă pe primul loc în preferinţele exprimate de români până la ora 13.00.

Geonă ar fi primit cele mai multe voturi potrivit INSOMAR,  fiind ales de 33,8% din cetăţenii cu drept de vot. Actualul şef de stat ar fi primit  32,7% din voturi, în timp ce Crin Antonescu a întrunit 20,3% din voturile exprimate până la ora 15.00

Candidatul PSD s-ar afla pe primul loc şi în exit-pollul CURS, care lua preferinţelor românilor prezenţi la vot până la ora 13.00.  Mircea Geoană a fost votat de 36 %, Traian Băsescu - 34%. Candidatul PNL, Crin Antonescu, a obţinut doar 19%.

UPDATE 16.07: AFP: Studenţii votează pentru mai puţină corupţie şi condiţii mai bune

UPDATE 16.07: 170.389 de români au votat la secţiile speciale, până la ora 13.00

Numărul celor care au votat în cele 3.359 de secţii speciale, până la ora 13.00, se ridică la 170.389 de persoane. Cele mai multe voturi s-au înregistrat la aceste secţii în judeţul Ilfov (8.965 de alegători) şi Olt, cu 8.735 de votanţi. Următoarele judeţe unde alegătorii s-au prezentat în număr mare la urnele din secţiile speciale sunt Dolj (8.253 alegători), Teleorman (7.007 alegători) şi Prahova (6.393 alegători).

UPDATE 15. 54:  384 de neregululi electorale, sesizate până la ora 15.00

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a primit, până la ora 15.00, 384 de sesizări privind incidente electorale, a anunţat purtătorul de cuvânt al MAI, Christian Ciocan, care a precizat că au fost controlate 5.118 autovehicule.

Din cele 384 de sesizări privind incidente electorale, 14 se referă la posibile infracţiuni, a mai spus Ciocan, precizând că au fost date 11 sancţiuni contravenţionale. Cele mai multe nereguli electorale au fost sesizate în Capitală,  47. Bucureştiul este urmat de Călăraşi, cu 44, şi de Olt, cu 33 în topul celor mai multe incidente ci iz electoral.

Printre incidentele electorale semnalate este vorba şi de tranportul unui grup de persoane la secţia de votare din Gara de nord din Capitală. Toate persoanele din microbuze au fost duse la secţiile de poliţie pentru a fi verificate şi pentru a se stabili dacă su votat şi la alte secţii.

Cele mai uzuale incidente la urme presupun intrarea în cabian de vot a două persoane sau votul a secţiile de votare speciale.

De asemenea, în judeţul Dolj s-au deteriorat 13 ştampile de vot, astfel că votul se desfăşoară cu greutate.

"S-au înregistrat 13 cazuri în care facsimilul de pe ştampile a dispărut, însă amprentele au fost găsite de poliţişti în interiorul secţiilor”, a declarat comisarul de poliţie Adrian Căpraru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Din cauza dispariţiei amprentei de pe ştampilă, la secţia de votare 152 din municipiul Craiova procesul de votare s-a întrerupt timp de 25 de minute.

Sesizări au fost fpcute şi cu privire la posibile cazuri de turism electoral. Astfel, membrii secţiei speciale numărul 49 din municipiul Giurgiu, au sesizat Poliţia Giurgiu cu privire la faptul că un grup de cetăţeni dintr-o comună apropiată, a venit să voteze la secţia lor.

Potrivit acestuia, au venit să voteze în grup, cu acelaşi autoturism, opt persoane din Stăneşti, comună aflată la circa 10 kilometri de municipiu.

UPDATE 14.30 Prezenţa la urne, la nivel naţional, pentru alegerile prezidenţiale, a fost la ora 13.00, de 20,96% din cetăţenii cu drept de vot. Conform BEC, în mediul urban s-a înregistrat până la ora 13.00, o prezenţă la vot de 20,12%, iar în mediul rural de 22,10%.

Prezenţa la urne pentru referendum a fost la ora 13.00 de 19,62%.

UPDATE 14.10 Presa străină despre alegerile din România:

Deutsche Welle: Tulburata Românie îşi alege noul preşedinte. Românii merg la urne într-o strânsă cursă prezidenţială, în condiţiile unui sentiment de scepticism că scrutinul va putea rezolva lunile de criză politică, reformele împotmolite şi că va putea convinge creditorii internaţionali să reia furnizarea ajutorului.

Voice of America: Scrutinul prezidenţial de duminică din România este monitorizat îndeaproape de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană, în condiţiile în care ambele organizaţii au amânat deblocarea unei tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro menit să ajute România să iasă din criză.

ABC: Miza alegerilor prezidenţiale din România este salvarea economică a ţării, una dintre cele mai sărace şi mai corupte din Europa, care plăteşte încă indolenţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu de a ignora proiectele de coperare economică internaţională.

Le Telegramme: Românii sunt chemaţi duminică la urne în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale, la 20 de ani după căderea comunismului, în contextul unei crize politice şi economice, primii deziluzionaţi fiind tinerii.

UPDATE 13.00 Peste 400 din cei 1.048 de militari români din Afganistan au votat până la ora 12.00, potrivit Ministerul Apărării Naţionale, iar în Kosovo au votat în jur de 50 de militari din totalul celor 150. Ministerul Apărării Naţionale a organizat cinci secţii de votare pentru militarii din teatrele de operaţii externe, care doresc să voteze la alegerea prezidenţiale şi pentru referendumul naţional de duminică.

UPDATE 11.30 Prezenţa la nivel naţional, până la ora 10.00, la votul pentru preşedintele României, a fost de 6, 17 la sută. Prezenţa la oraş a fost de 5,6%, în mediul rural - 6,88. Judeţele fruntaşe sunt Teleorman (9,27%), Dâmboviţa(9,17), prezenţa cea mai slabă fiind în Covasna (4,1%) şi Harghita(4,24%). În Bucureşti, prezenţa la urne a fost de 5,16%.

Prezenţa la referendumul pentru Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari a fost la nivel naţional de 5,75 la sută.

Următoarea estimare a prezenţei la vot va fi făcută publică la ora 14.00. Urnele se vor închide la ora 21.00.

UPDATE 10.31 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Cristian Ciocan, a anunţat că până la ora 10.00 au fost raportate 57 de incidente electorale şi au fost acordate două contravenţii. 22 de incidente s-au petrecut în mediul rural şi 35 în mediul urban.

UPDATE 08.40 MAI: După încheierea campaniei electorale, de sâmbătă, de la ora 07.00, au fost înregistrate 114 incidente electorale. În trei judeţe - Harghita, Tulcea şi Covasna - nu au fost probleme, însă cele mai multe incidente au fost în Bucureşti (18), Argeş (9), Dâmboviţa şi Olt(8). Cele mai multe infracţiuni s-au înregistrat în Argeş şi Botoşani. 44% dintre sesizările privind incidentele electorale au fost semnalate la numărul 112.

UPDATE 08.35 Biroul Electoral Central nu a primit până la ora 08.00 nicio raportare din teritoriu privind apariţia unor incidente la deschiderea secţiilor de votare. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a zis că nici din ţară şi nici din Bucureşti nu au fost reclamate probleme. Potrivit lui Muhuleţ, eventualele reclamaţii, la nivelul Capitalei, trebuie depuse la sediul Birourilor Electorale de Sector, care au obligaţia să le şi soluţioneze.

UPDATE 08.30 Sute de oameni stau la rând să voteze în Gara de Nord

UPDATE 08.15 BEC: Primele date privind prezenţa la vot, la 11.30.

Biroul Electoral Central (BEC) a decis că mass-media va fi informată asupra prezenţei la vot la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30, date pentru orele 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi, respectiv, 21.00.

Primul loc pe buletinul de vot este ocupat de Crin Antonescu (PNL), urmat de Mircea Geoană (PSD). Pe locul trei se află Kelemen Hunor (UDMR), iar pe patru, actualul preşedinte Traian Băsescu (PDL). Ordinea a fost stabilită de reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC), prin tragere la sorţi.

Potrivit legii, primele locuri pe buletinele de vot aparţin candidaţilor susţinuţi de partidele parlamentare, care sunt urmaţi de candidaţii partidelor neparlamentare şi de cei independenţi.

Pe locul cinci în buletinul de vot figurează Sorin Oprescu (independent), pe şase George Becali (PNGCD), iar pe şapte Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Român).

Următoarele locuri sunt ocupate de Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM), Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potârcă (independent) şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă).

Vadim, veteranul cursei prezidenţiale

Dintre cei doisprezece candidaţi la fotoliul de şef al statului, opt se află la prima încercare. Alţi patru au căpătat deja experienţă.

Traian Băsescu, de exemplu, încearcă să obţină un al doilea mandat de preşedinte, în timp ce Eduard Manole a mai intrat în cursa electorală în 2000, iar George Becali în 2004.

„Veteranul" competiţiilor pentru Cotroceni este însă Corneliu Vadim Tudor, care a candidat la ultimele patru scrutine, organizate din 1996 încoace.

În urma scrutinului este ales, potrivit legii, candidatul care a întrunit, în primul tur majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. De data aceasta, al doilea tur va avea loc la 6 decembrie. Pagină realizată de Departamentul Politic

Camere video pentru supravegherea votului

Scrutinul în secţiile speciale va fi supravegheat şi de camere web, care să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul de vot, în momentul în care introduc buletinele în urne.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite