Ce coace Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele nu se grăbeşte să iasă în faţa camerelor de luat vederi după discuţiile avute cu liderii partidelor parlamentare. Această atitudine, care nu-i este specifică, alimentează

Preşedintele nu se grăbeşte să iasă în faţa camerelor de luat vederi după discuţiile avute cu liderii partidelor parlamentare. Această atitudine, care nu-i este specifică, alimentează zvonurile potrivit cărora analizează varianta de a demisiona din funcţie. Toţi se întreabă "ce coace Băsescu", ştiut fiind că rămâne adeptul soluţiilor radicale. Analizând însă stilul preşedintelui de a face politică, nu ai cum să nu te gândeşti că această informaţie a fost lucrată în laboratoarele Administraţiei Prezidenţiale şi lansată pe piaţă.

Dacă ar pleca de la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu ar câştiga, probabil, câteva procente în sondaje, o parte din electorat rămânând cu impresia că "sistemul ticăloşit" a mai făcut o victimă. La cald, premierul Tăriceanu ar putea fi acuzat că ţine cu dinţii de fotoliul de la Palatul Victoria şi că este sprijinit de "băieţii deştepţi". Nu trebuie uitat că deputatul Băsescu a făcut un astfel de gest în anii "90, demisionând din parlament şi punându-se la dispoziţia organelor de anchetă. Ce-i drept, la vremea aceea nu se prea obişnuia aşa ceva! Actualul şef al statului a intuit sensibilitatea românilor şi a pus bazele ascensiunii sale politice.

Totuşi, plecarea bruscă dintr-o asemenea poziţie este, în prezent, o armă cu două tăişuri. Numai repunerea pe rol a dosarului "Flota" i-ar putea pricinui mari neplăceri lui Traian Băsescu, inclusiv în privinţa unei noi candidaturi la funcţia supremă în stat. Asta ca să nu mai vorbim de pierderea controlului direct asupra nodului informaţional de la Cotroceni. Democraţii lui Boc ar rămâne şi ei în ofsaid, izolaţi în parlament şi lipsiţi de "obiectul muncii" - promovarea iniţiativelor prezidenţiale. Băsescu ar putea risca şi el să fie "renegat" de PD, în atare condiţii.

Puse în balanţă, argumentele "pro" demisie sunt mult mai uşurele decât cele "împotrivă". Rămâne, în schimb, jocul de imagine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite