Hillary Clinton nu promite ridicarea vizelor pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul american Hillary Clinton
Secretarul american Hillary Clinton

Hillary Clinton, secretarul american de stat, a avut o întrevedere la Washington, în cursul zilei de marţi, 1 iunie, cu Teodor Baconschi, ministrul de externe al României.

Reprezentanţii celor două state au discutat despre găsirea unei soluţii pentru includerea României în programul Visa Waiver. Programul permite ca cetăţenii români să călătorească în scop de afaceri sau turistic în Statele Unite ale Americii, fără  a avea nevoie de viză, pentru o perioadă limitată de maxim 90 de zile.

Potrivit paginii electronice a Departamentului de Stat American,  Hillary Clinton a evitat să facă promisiuni concrete în legătură cu introducerea României în programul Visa Waiver.

"Am discutat cu secretarul de stat despre dorinţa noastră de a conlucra pentru a găsi noi soluţii pentru includerea României în programul Visa Waiver. Cum suntem membri cu drepturi depline ai NATO si UE, credem ca cetăţenii nostri merită să calatorească fară vize în Statele Unite", a declarat ministrul Teodor Baconschi în timpul briefingului de presa de la Departamentul de Stat din Washington.

Secretarul american de stat însă, a explicat că, în Visa Waiver, condiţiile sunt puse de Congres şi nu de administraţie. Totodată, ea a menţionat că pentru includerea în Visa Waiver trebuie îndeplinite standardele impuse de Congresul American şi a explicat că românii ar putea fi mai bine informaţi despre regulile care trebuie respectate pentru obţinerea vizei, prin intermediul unor campanii.

"Congresul a stabilit nişte standarde care atinse şi lucrăm strâns cu Guvrenul român pentru a-i ajuta pe cetăţenii români să atingă acele standarde. Ne dorim ca românii să fie bine informaţi în privinţa regulilor existente, pentru a determina astfel o creştere a numărului de vize acceptate" a subliniat secretarul de stat, potrivit sursei citate. "Din acest motiv, dorim să desfăşurăm o campanie comună pentru a-i ajuta mai mult pe cetăţeni" a conchis Hillary.

În cadrul întâlnirii, Hillary Clinton i-a spus lui Teodor Baconschi că speră să ajungă cât mai curând în România pentru a vedea toate progresele care s-au făcut în ultimii 14 ani, de la ultima sa vizită. Totodată, ea a mulţumit României pentru sprijinul oferit în Irak şi Afghanistan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite