De ce s-au certat Ponta şi Băsescu în şedinţa CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a povestit joi seara, la România TV, ce l-a făcut să părăsească şedinţa CSAT după doar 40 de minute de la debut. Preşedintele şi prim-ministrul nu s-au înţeles pe trei puncte ale ordinii de zi.

Premierul susţine că a existat o neconcordanţă în ceea ce priveşte ordinea de zi a CSAT. Acesta a subliniat că, potrivit legii, ordinea de zi este stabilită de preşedinte, respectiv Traian Băsescu, şi vicepreşedinte, adică premierul României.

Fiindcă nu era de acord cu anumite puncte de pe ordinea de zi, Ponta i-a adresat o scrisoare şefului statului. "I-am transmis preşedintelui că nu sunt de acord nici cu forma, nici cu fondul unor puncte de pe ordinea de zi", a declarat premierul la România Tv.

Ponta susţine că a primit ordinea de zi a CSAT abia miercuri, deşi, potrivit legii, aceasta trebuie trimisă cu 10 zile înainte de şedinţa propriu-zisă.

Liderul social-democrat a mărturisit că situaţia tensionată dintre el şi Traian Băsescu a avut la bază trei puncte de pe ordinea de zi, asupra cărora n-au putut cădea de acord. Două dintre acestea fac referire la înzestrarea armatei şi la modificări ale legii concurenţei, a menţionat Ponta.

Şeful Executivului a mai spus că a fost deranjat de ideea înfiinţării "unui mega-minister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale". Această instituție ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.

"Lucrurile riscau să degeneze. A fost un dialog mai dificil, pentru că îmi doresc să-l fac pe preşedinte să înţeleagă că vreau colaborare, nu subordonare. Preşedintele nu e şeful meu, iar CSAT nu e şeful Guvernului", a mai spus Ponta, la România TV, despre şedinţa CSAT.

Premierul a declarat că a preferat să plece, având în vedere tensiunile dintre el şi preşedinte, menţionând că Traian Băsescu a fost de acord cu propunerea lui. "Atunci, l-am lăsat pe Georgescu (n.r. - vicepremierul României) în locul meu, mi-am luat lucrurile şi am plecat", a povestit Ponta.

Întrebat dacă toate şedinţele CSAT se vor desfăşura într-un asemenea cadru tensionat, Ponta a replicat: "Sper că nu".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite