PE cere salvarea catedralei Sf. Iosif

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislativul european a adoptat o declaraţie prin care condamnă autorităţile române pentru că nu protejează patrimoniul cultural şi arhitectural. Primul demers iniţiat doar de

Legislativul european a adoptat o declaraţie prin care condamnă autorităţile române pentru că nu protejează patrimoniul cultural şi arhitectural.

Primul demers iniţiat doar de eurodeputaţii români în Parlamentul European s-a concretizat ieri prin declaraţia privind situaţia Catedralei Sfântul Iosif. În luna mai, eurodeputaţii PSD Adrian Severin, Daciana Sârbu, Radu Podgorean, Corina Creţu şi Silvia Ciornei (PC), Ovidiu Silaghi (PNL) şi Atilla Kelemen (UDMR) au înaintat declaraţia scrisă 54/2007 în care atrăgeau atenţia asupra lăcaşului de cult ameninţat de o imensă clădire de birouri.

Declaraţia a întrunit, ieri, numărul necesar de semnături pentru a deveni poziţia oficială a colegislativului Uniunii Europene pe această temă. Declaraţia va fi trimisă Consiliului UE, Comisiei, Guvernului României, precum şi instituţiilor responsabile de protejarea patrimoniului cultural european.

Declaraţia din PE vine după un întreg scandal în România în legătură cu ridicarea "Cathedral Plaza", imobilul de birouri construit în imediata vecinătate a lăcaşului de cult. Senatul României a înfiinţat o comisie de anchetă care a cerut oprirea construcţiei imobilului "Cathedral Plaza". Documentul europarlamentarilor români condamnă construcţia ilegală a acestei clădiri, care pune în pericol Catedrala Sf. Iosif şi Palatul Mitropolitan Romano-Catolic, ambele înscrise pe Lista monumentelor istorice de arhitectură din România.

Prin Declaraţie se solicită Comisiei Europene şi Consiliului UE să condamne ferm atitudinea autorităţilor române şi să declanşeze procedurile juridice care se impun pentru a determina respectivele autorităţi să îşi îndeplinească obligaţiile comunitare prevăzute în Tratatul de instituire a Comunităţii Europene în ceea ce priveşte conservarea şi protejarea patrimoniului cultural şi arhitectural.

Declaraţia se referea la "necesitatea protejării imediate, urgente şi ferme" a catedralei bucureştene Sfântul Iosif. Europarlamentarii mai spuneau că îi susţin pe reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti în încercarea acestora de a opri construcţia Cathedral Plaza, imobil care "periclitează existenţa catedralei".

Construcţie cu probleme

Magistraţii Tribunalului Dolj au dispus, în 12 iulie, suspendarea autorizaţiei de construcţie a lucrărilor de la Cathedral Plaza. O săptămână mai târziu, constructorul imobilului, Millennium Building Development, anunţa că au fost oprite lucrările, însă preciza că va urmări recuperarea daunelor de la Arhiepiscopia Romano-Catolică.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au cerut în repetate rânduri premierului Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Traian Băsescu şi instituţiilor europene sprijin pentru oprirea lucrărilor. La începutul lunii februarie, surse din guvern declarau că se ia în vedere exproprierea imobilului Cathedral Plaza după ce instanţa se va pronunţa în acest litigiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite