Din nou scandal la Cameră pe modificarea Regulamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţii PSD şi PNL au părăsit şedinţa forului de conducere al Camerei
Deputaţii PSD şi PNL au părăsit şedinţa forului de conducere al Camerei

Războiul dus între Putere şi Opoziţie în Camera Deputaţilor a continuat cu o nouă încercare a democrat-liberalilor de a dezamorsa boicotul la care recurg PSD şi PNL.

Disputele au reizbucnit după ce PDL a încercat să introducă pe ordinea de zi un proiect de lege potrivit căruia atribuţiile Biroului Permanent de repartizare a proiectelor de lege către comisiile permanente vor fi transferate plenului.

Deputaţii PSD şi PNL s-au opus invocând încălcarea Regulamentului, deoarece proiectul în cauză, au argumentat ei, ar fi trebuit să treacă mai întâi pe la Biroul Permanent. Lucru care nu s-a întâmplat deoarece, în absenţa reprezentanţilor Opoziţiei, Biroul Permanent nu s-a reunit în ultimele 12 şedinţe.

A urmat o oră de certuri, întrerupte de negocieri purtate între Putere şi Opoziţie în sala de plen sau pe culoare. Până la urmă, strategia Opoziţiei de a trage de timp s-a dovedit eficientă, şedinţa încheindu-se fără ca PDL să reuşească să-şi impună punctul de vedere.

Democrat-liberalii au ameninţat Opoziţia că vor recurge la acest proiect de lege încă de acum trei săptămâni, pentru a lăsa fără efect neparticiparea PSD şi PNL la şedinţele Biroului Permanent. La acea vreme, PDL dădea deputaţilor social-democraţi şi liberali un ultimatum de o săptămână pentru a reveni la lucrările Biroului Permanent, dar boicotul acestora a continuat însă.

Deputaţii PSD şi PNL n-au venit nici azi la şedinţa forului de conducere al Camerei, renunţând să mai semneze Acordul de modificarea a Regulamentului, pe care îl negociaseră cu PDL în ultimele zile. Liberalul Eugen Nicolăescu spunea dumincă seara că dacă acest Acord se semnează atunci PNL va reveni la lucrările Biroului permanent, dar îşi va menţine pretenţia ca Roberta Anastase să demisioneze. Social-democraţii se arătau mai rezervaţi.

„Chiar dacă Acordul se va semna, rămâne de văzut dacă ne vom întoarce la lucrări", afirma liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa. Deciziile luate însă luni dimineaţă în forurile de conducere ale PNL şi PSD au fost însă de sistare a negocierilor.

PNL şi PSD au declarat că vor reveni la şedinţe atunci când preşedinta Camerei, Roberta Anastase, îşi va da demisia. În replică, Anastase a afirmat că Acordul de modificare a Regulamentului Camarei va fi semnat doar de deputaţii Puterii. „Vom modifica Regulamentul aşa cum ne-am înţeles cu liderii tuturor grupurilor parlamentare", a declarat Anastase, care a adăugat că Acordul va ajunge pe masa Comisiei pentru Regulament.

Potrivit lui Anastase, Regulamentul ar urma să prevadă eliminarea procedurii de vot prin ridicarea mâinii, clarificarea situaţiilor în care se impune verificarea cvorumului de şedinţă şi să stipuleze că ordinea de zi, programul de lucru şi transmiterea proiectelor de lege către comisiile permanente cad în sarcina Comitetului liderilor de grupuri parlamentare. Un alt amendament la Regulament se referă la introducerea Zilei Guvernului în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite