Cine cade la moţiune?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea PSD care are ca scop înlăturarea lui Tăriceanu se poate întoarce împotriva lui Geoană Moţiunea de cenzură pe care social-democraţii au anunţat că o vor depune astăzi poate

Acţiunea PSD care are ca scop înlăturarea lui Tăriceanu se poate întoarce împotriva lui Geoană

Moţiunea de cenzură pe care social-democraţii au anunţat că o vor depune astăzi poate însemna înlăturarea lui Tăriceanu de la şefia guvernului, dacă va fi adoptată, sau sfârşitul lui Mircea Geoană ca preşedinte al PSD, dacă va pica la vot. Emil Boc a declarat ieri, pentru prima dată de la începutul discuţiilor despre moţiune, că democraţii nu exclud intrarea la guvernare, dar nu o consideră drept "o prioritate pentru partid".

Afirmaţiile lui Boc vin după o serie întreagă de negocieri şi întâlniri secrete purtate săptămâna trecută între PD, PSD şi Traian Băsescu, care vizau conturarea unei noi formule executive.

Unul dintre scenariile vehiculate în ultimele zile se referă la intrarea la guvernare a PD după adoptarea moţiunii de cenzură. Situaţia le-ar conveni pesediştilor care ar beneficia de erodarea electorală a democaţilor, în contextul în care PSD ar creşte în opoziţie.

Potrivit unor surse parlamentare, la întâlnirea dintre Geoană şi Băsescu, şeful statului a prezentat următoarea ofertă: PSD votează un cabinet PD-PLD, iar la alegerile de anul viitor democraţii ar putea încerca o alianţă cu un PSD reformat.

Democraţii au dat ieri prima dovadă care confirmă ipoteza de mai sus. "Dacă moţiunea va fi depusă, PD va participa instituţional la consultările de la Cotroceni, cu privire la formarea unui nou Cabinet. Aceste proceduri vor fi animate de interesul naţional de a da României o guvernare care să modernizeze ţara", a anunţat Emil Boc.

El a mai spus că nu exclude ca PD să alcătuiască viitorul guvern, dar acest lucru nu reprezintă o prioritate pentru partid. Boc a adăugat că nu poate dezvălui variantele postmoţiune, pentru că ar însemna să discute "despre pielea ursului din pădure, înainte de a avea ursul pe tapet".

Pericol pentru Geoană

Grupurile anti-Geoană din partid intenţionează să folosească un eventual eşec al moţiunii pentru a forţa demisia liderului PSD. În cazul în care moţiunea ar eşua, se poate convoca un Comitet Executiv Naţional. Sub pretextul analizării paşilor următori ai PSD, toţi cei care s-au declarat contra moţiunii s-ar poziţiona împotriva lui Geoană şi vor încerca să convoace un Congres Extraordinar unde să se ceară capul preşedintelui PSD.

Controversă pentru votul secret

Emil Boc a spus că PD va solicita ca votul la moţiune să se facă prin apel nominal. Mircea Geoană le-a transmis zilele trecute liderilor PSD că parlamentarii partidului trebuie să voteze cu bilele la vedere.

Cezar Preda: Geoană să nu mai stea la masă cu cei care-l fac prostănac

Vicepreşedintele PD, Cezar Preda, a declarat că este timpul ca PSD să se reformeze, iar Mircea Geoană nu mai trebuie să stea la masă cu cei care-l fac prostănac, "cu oameni care-i contestă şi-i anulează orice decizie". "Mircea Geoană trebuie să-şi facă curăţenie în partid. Nu poate sta la masă şi să reprezinte social‑democraţia modernă cu cei care nu au făcut niciun pas înainte în gândire, cu aceşti talibani care îi contestă deciziile,
i le anulează", a afirmat Preda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite