Mircea Duşa: „În ultima perioadă a crescut numărul evenimentelor cu un puternic specific antiromânesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Mircea Duşa trage un semnal de alarmă în privinţa înmulţirii actelor de instigare la ură interetnică şi sfidare a legilor şi simbolurilor statului roman în judeţul Harghita  şi adresează un apel prin care cere respectarea legilor ţării.

"Atrag atenţia asupra faptului că, în Harghita, în ultima perioadă, a crescut numărul evenimentelor cu un puternic specific extremist, nostalgic, revizionist, autonomist şi antiromânesc generate de grupuri extremist-şovine tolerate şi chiar sprijinite făţiş sau tacit de unele autorităţi locale. Este inadmisibil ca, după 20 de ani de democraţie, într-o Europă unită, peste noapte, să se închine ode lui Mikloş Horty şi să o luăm de la capăt cu războiul indicatoarelor bilingve, cum se întâmplă la Miercurea Ciuc unde, deasupra inscripţionării în limba română a numelui oraşului, a apărut o denumire într-o scriere necunoscută chiar majorităţii locale, de etnie maghiară.  Astfel de provocări nu aduc niciun serviciu intereselor comune ale românilor şi maghiarilor în privinţa unei vieţi civilizate şi mai bune.  

Cer autorităţilor, cu precădere Prefecturii, să ia măsurile cuvenite legate de  respectarea Legii 75 din 1994, privind privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Este inadmisibilă arborarea unui drapel conform Hotărârii Consiliului Judeţean Harghita 269/2009 prin care se  încalcă Legea Administraţiei şi nu are avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, care prevede, la unităţile administrative, posibilitatea adoptării unei steme, nu a unui steag.

De asemenea, cer ca, în cel mai scurt timp, justiţia să scoată de la naftalină dosarele de urmărire penală pentru comiterea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, împotriva acelor cetăţeni care au amplasat în faţa supermarketului Kaufland din Miercurea Ciuc, un afiş fascist pe era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei", lângă care s-au şi fotografiat." a  mai spus liderul grupului parlamentar al PSD, Mircea Duşa.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite