Cine şi pentru ce se bate în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţata moţiune de cenzură i-a aruncat pe pesedişti în război civil. Oamenii lui Iliescu se confruntă cu tabăra lui Geoană, iar o a treia fracţiune aşteaptă să vadă rezultatul pentru

Anunţata moţiune de cenzură i-a aruncat pe pesedişti în război civil.

Oamenii lui Iliescu se confruntă cu tabăra lui Geoană, iar o a treia fracţiune aşteaptă să vadă rezultatul pentru a încerca răsturnarea actualei conduceri a partidului în cazul unui eşec politic al moţiunii. Adrian Năstase şi Miron Mitrea urmăresc cu atenţie evenimentele, pregătindu-şi revenirea la vârful partidului. Între timp, Mircea Geoană a declarat, la un post de televiziune, că s-ar putea renunţa la moţiune dacă liberalii ar fi de acord să primescă PSD în guvern.

În PSD se luptă trei tabere mari. Cei care susţin moţiunea, în frunte cu Mircea Geoană, o bună parte din vicepreşedinţii partidului şi câţiva dintre senatorii şi deputaţii PSD. Cei care se împotrivesc moţiunii sunt conduşi de Ion Iliescu şi o parte a parlamentarilor PSD. Aceştia afirmă că nu sunt împotriva moţiunii de cenzură ca atare, precizând că trebuie aşteptat rezultatul unor negocieri cu celelalte partide şi apoi trebuie evaluate avantajele pe care le-ar obţine PSD.

În această categorie se regăsesc colaboratorii lui Ion Iliescu, care formează majoritatea covârşitoare a grupului PSD de la Senat. Pe lângă aceştia se numără şi parlamentarii care sunt la primul mandat şi care se tem că, în eventualitatea în care s-ar ajunge la anticipate, nu ar mai prinde un loc în Legislativ şi nu vor primi pensia întregă de parlamentar. Cea de-a treia tabără îi regăseşte pe Miron Mitrea, Adrian Năstase şi restul de parlamentari PSD. Aceştia caută să folosească moţiunea pentru a se reîntoarce la conducerea partidului. În cazul unui eşec, ei îl vor face responsabil pe Mircea Geoană.

Statutul PSD, armă politică

O situaţie aparte o are Viorel Hrebenciuc. Liderul deputaţilor PSD poate folosi moţiunea ca pârghie în relaţia cu liberalii, având în vedere planul negociat pe şase ani cu PNL. Pe de altă parte, Hrebenciuc încearcă să-l apere pe Mircea Geoană pentru a bloca accesul la putere în partid a unei formule de genul: Năstase-Grupul de la Cluj. Membrii grupului de la Cluj au făcut presiuni în primăvară pentru înlocuirea lui Hrebenciuc de la conducerea deputaţilor PSD, iar Adrian Năstase ar putea să-i poarte pică pentru înlăturarea din funcţia de preşedinte al partidului în noaptea de la Hotel Confort.

În ultima şedinţă a deputaţilor PSD, Miron Mitrea a ridicat problema convocării unui Consiliu Naţional care să discute moţiunea de cenzură. Potrivit statutului PSD, Consiliul Naţional poate convoca un congres extraordinar doar în anumite situaţii, precum alegerile parlamentare, europarlamentare şi cele prezidenţiale, la termen sau anticipate, precum şi "în situaţii deosebite".

Geoană pune trei condiţii ca să renunţe la moţiune

Liderul PSD a dat de înţeles că, dacă PNL ar fi de acord simultan cu trei condiţii - corectarea activităţii actualului guvern, introducerea în programul de guvernare a temelor sociale şi asigurarea unei majorităţi stabile -, PSD ar renunţa la depunerea moţiunii de cenzură.

Potrivit lui Geoană, dacă, într-o "eventuală" discuţie PSD-PNL, liberalii ar fi de acord cu respectarea concomitentă a celor trei condiţii, atunci "scopul moţiunii este deja atins".
Geoană a insistat însă asupra faptului că moţiunea va fi depusă, iar acest lucru se va întâmpla "probabil" săptămâna viitoare.

Taberele în conflict Pro moţiune
Mircea Geoană, majoritatea vicepreşedinţilor PSD.
Motiv: Nevoia de a câştiga capital electoral pentru viitoarele alegeri.
Dorinţa de a spăla eşecul suspendării lui Traian Băsescu.

Împotriva moţiunii Iliescu, mulţi dintre liderii şi parlamentarii PSD

Motiv: Negocierile cu celelalte partide nu s-au încheiat şi nu se ştie ce avantaje ar putea obţine PSD. În caz de anticipate, parlamentarii la primul mandat nu primesc pensia întreagă de demnitar şi riscă să nu aibă loc în viitorul legislativ.

Pretendenţii la tron
Năstase, Mitrea şi susţinătorii lor
Motiv: Pot să-l acuze pe Geoană de încă un eşec şi să se întoarcă la conducerea partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite