Băsescu: Nu pleacă profesorii titulari din Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Cei care vor pleca din Educaţie în 2010 vor fi suplinitor şi cadre didactice aflate la pensie, potrivit declaraţiilor şefului statului la postul de televiziune OTV.

"Reducerea celor 15.000 posturi nu este legată pur şi simplu de o reducere administrativă, ci decurge din sistemul de finanţare, s-au stabilit norme de cost, iar dascălii vor fi plătiţi din banii pe care îi încasează. Va obligala eliminarea suplinitorilor, nu a profesorilor titulari. A suplinitorilor şi a celor care sunt pensionari şi au după pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascăli, care unii şi-au făcut datoria faţă de sistemul de educaţie, să le dorim o pensie lungă şi sănătate, iar alţii nu sunt calificaţi, sunt suplinitori", a spus Băsescu la OTV.

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanţă de urgenţă, diminuarea cu 10% a numărului de posturi finanţate pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 faţă de nivelul aprobat în 2004. Reducerea numărului de locuri de muncă se va face în două etape: până la 31 august şi 31 decembrie 2010.

Numărul maxim de posturi finanţat pentru învăţământul preuniversitar de stat în 2010 este de 321.677 posturi în intervalul 1 ianuarie - 31 august 2010 (dintre care 14.518 posturi finanţate din bugetul propriu al consiliului judeţean şi 307.159 locuri finanţate din bugetele consiliilor locale) şi de 306.677 posturi în intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2010 (14.133 locuri finanţate din bugetul consiliului judeţean şi 292.544 posturi finanţate de consilii locale).

Sindicatele din Educaţie ameninţă cu grevă generală. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a declarat că "nu se poate să dai o ordonanţă de urgenţă fără să o discuţi în comisiile de dialog social, în Consiliul Economic şi Social şi fără să consulţi sindicatele. Nu ştim exact cum se vor face aceste reduceri. Este o măsură abuzivă, în condiţiile în care, în 2009, în învăţământ au fost reduse 20.000 de posturi".

Preşedintele a mai spus că o eventuală reformă curriculară va genera şi alte disponibilizări. El a subliniat că liderii sindicatelor sunt, alături de politicieni, "parte a prăbuşirii sistemului de educaţie", iar responsabilitatea acestora "este împărţită".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite