Cine îl aşteaptă la cotitură pe şeful liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul ar putea pierde preşedinţia PNL dacă dă greş cu noua echipă de la Palatul Victoria Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-ar putea pierde funcţia de preşedinte al PNL dacă

Premierul ar putea pierde preşedinţia PNL dacă dă greş cu noua echipă de la Palatul Victoria

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-ar putea pierde funcţia de preşedinte al PNL dacă al doilea Cabinet pe care îl conduce nu va avea rezultate care să se traducă în procente pentru partid.

Recenta restructurare guvernamentală operată de Tăriceanu într-un cerc restrâns a reuşit să aducă nemulţumirile unor lideri ai formaţiunii la cel mai ridicat nivel. Încă un pas greşit al premierului i-ar putea determina pe aceştia să încerce organizarea unui Congres extraordinar înainte de 2009 - data la care expiră mandatul actualului preşedinte liberal.

Vicepreşedintele Crin Antonescu se pregăteşte de mai multă vreme pentru cea mai înaltă funcţie în partid. Vicepreşedinţii Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Puiu Haşotti sau Dan Radu Ruşanu sunt doar câţiva dintre membrii conducerii PNL care au primit ca pe un afront gestul premierului de a alcătui noul guvern în parteneriat doar cu Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Antonescu a fost atât de supărat încât nici nu a participat la şedinţa Biroului Politic Central la care a fost validată lista Cabinetului II, în vreme ce Orban a fost singurul ministeriabil care s-a pronunţat împotrivă. Haşotti a pledat cu înverşunare pentru trecerea liberalilor în Opoziţie, iar Ruşanu şi Nicolai s-au abţinut de la vot.

2009, un orizont prea îndepărtat

Deşi nu au protestat public faţă de comportamentul lui Tăriceanu, alţi membri ai BPC au mari rezerve faţă de unele nume impuse de premier în noul Executiv - cum ar fi ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş. "Cu astfel de miniştri, e puţin probabil ca Tăriceanu să mai apuce congresul din 2009 în fruntea partidului", ne-a declarat un lider liberal.

Antonescu, Orban, Olteanu - pretendenţi la tron

Intenţia vicepreşedintelui Crin Antonescu de a prelua, mai devreme sau mai târziu, conducerea PNL nu mai este de mult un secret pentru membrii partidului.

Liderul grupului parlamentar din Cameră al formaţiunii şi-a construit o imagine de critic constant al lui Tăriceanu, iar excluderea sa de la procesul de construire a Cabinetului restructurat nu a făcut decât să-i întărească decizia de a încerca preluarea fotoliului de preşedinte.

Antonescu a fost singurul dintre liderii liberali care, la şedinţa de validare a noului guvern, l-a avertizat pe primul-ministru să nu cedeze grupurilor de interese şi că nu tot ce declară preşedintele Traian Băsescu este neadevărat. Actualul ministru al transporturilor, Ludovic Orban, ar putea fi un alt contracandidat al lui Călin Popescu Tăriceanu la preşedinţia PNL. Fostul viceprimar al Capitalei a candidat pentru această funcţie la Congresul din 2002 şi a fost la un pas de a se înscrie în cursă şi la cel de la începutul acestui an. Discursul său de atunci a fost un indiciu destul de clar al intenţiei de a nu abandona acest obiectiv.

Şanse în scădere pentru preşedintele Camerei

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, un apropiat al premierului, este considerat de mulţi lideri liberali posibilul continuator al liniei Tăriceanu în partid. Şansele lui Olteanu la şefia formaţiunii s-au diminuat însă în ultima perioadă, un semnal în acest sens fiind şi eşecul de la Congresul Extraordinar din ianuarie, când a pierdut postul de vicepreşedinte în faţa lui Ludovic Orban. Preşedintele Camerei a recunoscut public că se gândeşte la cea mai înaltă funcţie din PNL, însă a precizat că nu va face, deocamdată, acest pas.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite