Se anunţă o luptă dură între Băsescu şi baroni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O analiză Infopolitic avertizează că în acest an am putea asista la o bătălie pentru dominaţie între Băsescu şi liderii din teritoriu. Analiştii susţin că, în acest an, puterea locală se va întări tot mai mult, devenind foarte puternică. În campania pentru prezidenţiale, ne-am putea întâlni cu un discurs „antibaroni“.

„Gradul de democratizare a ţării pare să scadă constant, cu fiecare măsură pe care actuala administraţie o va lua”, se arată în document, care continuă cu o avertizare severă.

Analiştii afirmă că, dacă toate ipotezele vehiculate se vor confirma, atunci vom avea o Românie împărţită în judeţe sau ministere monocolore politic, în care funcţia de control a aparatului de stat „va fi puternic inhibată de faptul că cvasi toate poziţiile sunt aprobate de acelaşi partid. Şi aici nu trebuie citit partid în ansamblu, ci «grupuri politice locale»“.

„Mutarea deciziei în teritoriu ne duce înapoi“

Realizatorii documentului subliniază că „în teritoriu nu există nici societate civilă autentică, nici mass-media puternice, nici opoziţie politică”.

„Mutarea deciziei politice în teritoriu ne duce cu mulţi ani înapoi, în condiţiile în care acolo nu există forme de control al acestei puteri politice”.

Potrivit analiştilor, postura de lider local va însemna control pe Consiliul Judeţean, pe principalele primării şi consilii locale, pe prefectură, pe parlamentarii locali şi chiar pe miniştri.

Preşedinţia a rămas singura structură legitimă care chiar mai are putere, se menţionează în analiză.

„Parlamentul va fi complet decredibilizat (la fel ca şi partidele politice), iar Guvernul va fi aservit fie preşedintelui, fie grupurilor din teritoriu.

Asta va duce la o competiţie pentru controlul actului executiv, dar şi pentru dominaţie, între cele două zone de putere.

Preşedintele are prima şansă în această dispută, fiindcă are de partea sa discursul legitim”, scriu realizatorii analizei.

În contextul „creşterii puterii organizaţiilor judeţene din PDL şi PSD”, şeful statului şi-ar putea crea „un nou discurs despre reformă”, pe care să îl folosească în campania pentru prezidenţiale.

„Preşedintele va căuta din primul moment să arate românilor că poziţia sa de autoritate este singura legitimă, în timp ce puterea baronilor din teritoriu este folosită excesiv”, se mai arată în analiză.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite