Se vor amâna alegerile parlamentare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor ar putea avea loc la jumătatea lunii martie 2009. Acesta este cel mai nou scenariu lansat de reprezentanţi ai PSD şi PNL Potrivit unor surse

Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor ar putea avea loc la jumătatea lunii martie 2009. Acesta este cel mai nou scenariu lansat de reprezentanţi ai PSD şi PNL

Potrivit unor surse din cele două formaţiuni, decizia mutării parlamentarelor în primăvara anului viitor a fost luată recent, într-un cerc restrâns.

Cele două tabere s-ar baza pe prevederea constituţională conform căreia scrutinul pentru alegerea noului Legislativ poate fi amânat cel mult trei luni de la expirarea mandatului parlamentului în funcţie. Organizarea în 2009 a alegerilor parlamentare a fost una dintre tezele favorite ale preşedintelui PSD, Mircea Geoană, fiind privită cu ochi buni şi de către o parte a liderilor liberali, încântaţi de posibilitatea de a rămâne la guvernare câteva luni în plus.

PNL nu este convins că ar avea de câştigat

Alţi membri ai conducerii PNL susţin, însă, că o astfel de măsură ar fi defavorabilă partidului, care ar avea de pierdut din punct de vedere electoral după o iarnă în care utilităţile se vor scumpi şi preţurile vor sări în aer. Calculele făcute de această parte a liberalilor arată că programarea alegerilor parlamentare la 23 sau 30 noiembrie s-ar încadra perfect în termenele constituţionale şi ar fi cea mai potrivită pentru PNL.

PSD se gândeşte la iarna electorală

Capitalul electoral pe care îl poate aduce iarna şi erodarea în timp a liberalilor, precum şi timpul mai mare pentru negocieri sunt motivele pentru care o parte din PSD ia foarte în serios organizarea de alegeri parlamentare în martie 2009. Ideea social-democraţilor de a realiza alegeri în primăvara anului viitor a venit în momentul în care comasarea parlamentarelor cu localele nu a mai fost posibilă. Strategia de atunci a PSD prevedea patru date pentru alegerile generale: în vară - odată cu localele, în toamnă - cu câteva luni înainte de termen, la termen - în decembrie şi, ultima, în martie 2009.

Mircea Geoană a negat varianta vehiculată, martie 2009, spunând că alegerile se vor ţine în noiembrie.

"Discuţia e prematură"

Pe de altă parte, Adrian Năstase a spus că este prea devreme pentru o asemenea înţelegere, afirmând că imediat ce se află rezultatele alegerilor locale se poate discuta despre parlamentare, iar fiecare partid vine la masa negocierilor cu zestrea sa electorală. Năstase susţine că, dacă PSD ia procente bune la locale, ar putea dori alegeri în toamnă, în caz contrar se poate lua în calcul şi momentul martie 2009, când, susţine fostul premier, vine factura la încălzire.

Un important lider al PSD, care a dorit să rămână anonim, susţine că în discuţiile cu PNL nu s-a vorbit despre data alegerilor. "Nu am discutat încă acest subiect", a declarat sursa citată.

Ce spune Constituţia

Articolul 63 - Durata mandatului

(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite