Băsescu a plâns la convenţia PDL care l-a consfinţit pe Emil Boc la şefia partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc, Vasile Blaga şi Theodor Paleologu şi-a disputat, sâmbătă, şefia PDL la Convenţia Naţională. Emil Boc a fost reales în fruntea partidului. Votul decisiv vine la finalul unei campanii în care premierul a pornit cu ştampila „garantat Băsescu“, iar Vasile Blaga a învins în sondajele partidului.

UPDATE 21:36 Discursurile celor trei candidaţi după anunţarea rezultatelor:

Emil Boc: Poporul aşteaptă de la cel mai important partid al guvernării să le ofere prosperitatea. Vreau să le mulţumesc celor doi colegi de-ai mei. Vreau să-i multumesc lui Vasile Blaga pentru eleganţa competiţiei din partid şi domnului Paleologu pentru că a făcut posibilă o competiţie democratică. Avem nevoie de Vasile Blaga si de Theodor Paleologu la conducerea Partidului Democrat-Liberal.

Vasile Blaga: I-am încredinţat lui Emil Boc conducerea partidului şi nu-l invidiez , pentru că această echipă trebuie să câştige alegerile din 2012 şi nu va fi uşor. Niciunul dintre noi, cei care am depus acestă moţiune, nu vom pleca din partid. Îl rog pe Emil să se gândească bine pentru că noi aici am spus multe adevăruri.

Theodor Paleologu: Nici cei care m-au votat pe mine nu vor pleca din PDL. Ştiu că mulţi dintre dvs aţi fi vrut să mă votaţi pe mine, dar aţi votat util. Puteţi să vă luaţi revanşa mâine.

UPDATE 21:30 Rezultate finale:

Voturi exprimate: 1411, dintre care 1391 au fost valabile, iar 20 au fost anulate. Emil Boc a obţinut 868 de voturi, Blaga 499 şi Paleologu 24.

UPDATE 21:27 Vasile Blaga a declarat că nu regretă decizia de a înscrie în cursa pentru şefia PDL şi a precizat că decizia de a renunţa la candidaturi în conducerea partidului va fi luată de către fiecare om care l-a susţinut în parte, deoarece este o decizie personală.

Emil Boc a declarat că şampania nu se deschide încă. "Victoria o vom sărbători în 2012"

UPDATE 21:20 Oamenii care l-au susţinut pe Vasile Blaga la şefia PDL ar putea să-şi retragă candidaturile pentru toate funcţiile care vor fi puse la bătaie duminică.

Primul care a făcut acest pas a fost Cezar Preda. Acesta este, în prezent, vicepreşedinte al partidului şi candida pentru funcţia de secretar general al PDL, deţinută până sâmbătă de către Vasile Blaga.

UPDATE 21:00 Numărul delegaţilor PDL convocaţi la Convenţia Naţională era de 1409, astfel că, având deja 855 de voturi, Emil Boc a câştigat un nou mandat de preşedinte al partidului, din primul tur al alegerilor interne.

UPDATE 20:33 Surse: Emil Boc a fost reales în fruntea partidului, cu 855 de voturi. Vasile Blaga a fost votat de 498 de democrat-liberali, iar Theodor Paleologu a obţinut doar 24 de voturi.

Se aşteaptă anunţul oficial.

UPDATE 20:19 Delegaţii au votat şi preşedinţii Comisiilor de Integritate şi Litigii, respectiv de Revizie şi Control.

În timpul desfăşurării votului, numeroşi delegaţi s-au fotografiat cu Elena Băsescu şi Elena Udrea.

UPDATE 20:05 S-a încheiat votul. Începe numărarea opţiunilor exprimate de democrat-liberali.

UPDATE 18:20 Delegaţii de la Convenţia Naţională a PDL au început să voteze.

UPDATE 17:58 Discursurilor celor trei candidaţi înainte de începerea votului

Vasile Blaga a declarat că nu poate accepta "sfaturi de la persoane care au venit în partid după ce am ajuns la guvernare". Blaga a subliniat că, chiar dacă a pierdut Capitala, când a candidat împotriva lui Sorin Oprescu şi a lui Cristian Diaconescu, a reuşit să aducă partidului cel mai mare scor.

 Emil Boc, înainte de vot: "nu mi-a fost uşor să candidez". Boc i-a îndemnat pe democrat-liberali să aleagă "pragmatic, echipa care a demonstrat că e câştigătoare".

"Trandafirul PDL nu s-a înclinat nici în faţa săgeţii PNL, nici a trandafirilor PSD", a adăugat Boc. Discursul său a fost aplaudat la scenă deschisă.

Theodor Paleologu a declarat înainte de începerea votului că dacă va fi ales preşedinte, va oferi şampanie tuturor delegaţiilor la Convenţie.

UPDATE 17:52 Democrat-liberalii fac pronosticuri pe holurile Parlamentului. Toate indică o victorie detaşată a lui Emil Boc. Procentele variză de la 80%-20% Boc-Blaga sau 75%-25%. Supăraţi din cauza estimărilor, oamenii lui Vasile Blaga iau în calcul varianta de a-şi retrage candidaturile pentru funcţiile de prim-vicepreşedinte, vicepreşedinte şi secretar care vor fi adjudecate mâine.

UPDATE 16:23 Sala pare să fi ales deja preşedintele. Dacă discursul lui Boc a fost întâmpinat cu entuziasm, iar îndemnul Elenei Udrea „Singurul preşedinte poate fi Emil Boc” a fost punctat cu urale, criticile dure ale lui Blaga la adresa modului în care este condus partidul a fost primit cu relativă receală de delegaţi.

UPDATE 16:05 Vasile Blaga îşi prezintă moţiunea şi îşi susţine descursul de depunere a candidatirii pentru funcţia de preşedinte al PDL:

- Am spus că dacă lucrurile nu vor merge bine în acest partid voi decide să candidez.

- Acest partid nu funcţionează. Acest partid are nevoie de schimbare, are nevoie de un nou început, are nevoie de o nouă strategie. Are nevoie de toate acestea pentru a putea guverna până în 2012, pentru că nu va fi uşor, are nevoie de aceste schimbări pentru a putea guverna după 2012.

- Noi nu suntem adversari. Adversarii mei din politică sunt cei din USL.

- În acest partid discuţii serioase au loc din 10 în 10 ani. Eu candidez pentru că în acest partid nu mai facem politică. În partid singura deciziei pe care au luat este aceea de a nu mai lua decizii. Nu s-au mai luat decizii politice de ani de zile în Modrogan.

- Dacă pierdem alegerile ne vom trezi cu o Convenţie Extraordinară la începutul lui 2013. Eu iubesc acest partid, însă merge ca un tren spre un pod rupt.

- Suntem pe cale să pierdem încrederea românilor. Eu nu mai sunt atât de optimist. Cei mai urâţi oameni din ţara asta sunt politicienii. Trebuie să reconstruim relaţia politică-cetăţean.

- Trebuie să abordăm oameni calificaţi pentru a-i duce în partid, pentru că ne-am făcut de râs.

- Cer de trei ani de zile lista celor numiţi în funcţii publice. Şi dacă mie, ca secretar general, nu mi-o arată nimeni, cum credeţi că o ştiţi dumbeavostră?!

- Din păcate am promovat oameni care se pricep la toate şi nu se pricep, de fapt, la nimic.

- Acest partid va susţine un guvern politic, pentru că are oameni pricepuţi, dar am luat mulţi de pe stradă şi nu ne-au adus puncte. Dacă acest partid nu este în stare să pună 4 guverne, să plece.

- Partidul nostru este puternic pentru că este unit şi aşa va rămâne. Dacă mă veţi alege preşedinte o să lupt pentru unitatea acestui partid, pentru că o să ascult fiecare coleg, repet, coleg din Modrogan.

- Trebuie să profităm de pasul greşit făcut de PNL spre PSD, pentru a strânge de partea noastră toate forţele de dreapte.

UPDATE 15:52 Elena Udrea vorbeşte despre spijinirea lui Emil Boc

- Am impresia că discursul meu a venit prea târziu. Sala a decis deja: Emil Boc preşedinte.

- De votul nostru de azi depinde guvernarea României de către PDL de luni încolo, din 2012.

- Emil Boc este un învingător, este un om de echipă. În fruntea guvernului a reuşit să ducă la bun final cele mai dure măsuri de asuteritate asigurându-şi sprijinul partidului şi al coaliţiei.

Elena Udrea i-a atacat şi ea pe liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

"Victor Ponta spunea că aş fi Traian Băsescu în fustă, ceea ce mă onorează. El ar fi vrut să fie un Adrian Năstase, dar eu nici măcar nu pot să spun despre el că ar fi un Adrian Năstase în pantaloni", a arătat Udrea, care a adăugat căă nu poate spune nici că trebuie să se consulte cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru a-şi face programare la coafor, pentru că ea se trezeşte devreme.

Pentru susţinerea lui Emil Boc la şefia PDL au vorbit şi Theodor Stolojan şi Ioan Oltean.

UPDATE 14.45 Emil Boc îşi prezintă moţiunea "România Dreaptă, România Puternică", înainte de discursul său fiind prezentat un filmuleţ despre viaţa şi cariera sa.

Emil Boc a susţinut în faţa delegaţilor la Convenţia Naţională, că sunt colegi din Biroul Permanent Naţional care nu au ieşit o singură dată la televizor să apere partidul, pentru a nu-şi "şifona costumul". potrivit acestuia, cine este în conducere ori se bate cu alianţa socialistă, ori face pasul în lateral.

"Suntem într-o competiţie internă, nu într-o confruntare. Confruntarea este în afară, cu cei din alianţa socialistă, care trebuie să rămână în opoziţie, unde le este locul", a adăugat el.

Emil Boc i-a atacat pe liderii Opoziţiei. Preşedintele în funcţie al democrat-liberalilor i-a mulţumit liderului PSD, Victor Ponta, "pentru că a reuşit performanţa să distrugă PNL".

De asemenea, Emil Boc a spus că "pe Crin Antonescu îl trădează şi poza de grup, şi inscripţia de pe tricou", precizând că poza de grup se referă la faptul că acesta se află între Ion Iliescu şi Adrian Năstase, iar pe tricou scrie "alianţa socialistă".

"Cum va fi ţara condusă de Victor Ponta şi Crin Antonescu, unul care merge la serviciu la unu şi pleacă la patru, iar altul care din două în două săptămâni, ca şi copilot, se răstoarnă cu maşina?", a mai spus Boc.

Foto: M. Păun - Vasile Blaga, deloc încântat de susţinerea de care pare a se bucura Emil Boc în sală



Boc a precizat apoi că are trei obiective la preşedinţia PDL: continuarea procesului de modernizare a ţării şi consolidarea PDL ca partid de dreapta; continuarea guvernării, câştigarea alegerilor din 2012 şi menţinerea PDL la guvernare împreună cu actualii parteneri de coaliţie; reformarea în continuare a PDL, pentru că orice partid trebuie să ţină pasul cu vremurile.

"Ştiu să fac aceste lucru şi pot, împreună cu dumneavoastră, să câştigăm viitoarele alegeri", a susţinut Emil Boc.

image

UPDATE 14.00 Theodor Paleologu, unul dintre cei trei candidaţi la şefia PDL, şi-a susţinut, plin de umor, discursul numit "Privind spre viitor", reuşind să stârnească ropote de aplauze şi hohote de râs din partea celor prezenţi în sală şi chiar din partea contracandidaţilor săi, Emil Boc şi Vasile Blaga.Citiţi aici discursul său.

UPDATE 12.00 La o oră de la sosirea la Palatul Parlamentului, Traian Băsescu a plecat de la Convenţia Naţională a PDL, nu înainte de a da mâna cu Emil Boc şi cu Vasile Blaga.

UPDATE 11.15 Discursul lui Traian Băsescu în faţa participanţilor la Convenţia Naţională a PDL: "Acum şase ani îi predam ştafeta lui Emil Boc. Vreau să vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit", a spus şeful statului, cu vocea tremurândă. "În ultimii doi aţi avut o guvernare grea. Unii spun că am ieşit din recesiune destul de târziu. Dar suntem una dintre ţările care au ieşit cu cele mai mici împrumuturi din recesiune.

image

Dacă vă opriţi, pierdeţi. Nu aveţi decât o soluţie: continuaţi! România are nevoie de ce aţi început să faceţi şi să terminaţi ce aţi început. A vă opri este cea mai mare eroare. În calitate de şef al statului vă cer să continuaţi procesul de transformare al României. A vă opri înseamnă a face ce s-a întâmplat în mod tradiţional în România, adică jumătăţi de măsură. Sunteţi partidul care a făcut cel mai mult bine României."

Şeful statului şi-a încheiat discursul cu lacrimi în ochi, rememorând două momente emoţionante pentru el, petrecute în aceeaşi sală: convenţia din 2001, când a câştigat preşedinţia partidului, în competiţia cu Petre Roman şi Simona Marinescu , dar şi o insatisfacţie: "atunci când când cel care pierduse (n.red Petre Roman) când i-am întins mâna, a întors spatele. Să nu faceţi asta deseară. Să rămâneţi împreună!, i-a sfătuit Băsescu pe membrii PDL. 

Foto: M.Păun

image

UPDATE 11.10 În aplauzele celor 1.353 de delegaţi prezenţi în sala Palatului Parlamentului în care se va desfăşura Convenţia, a fost difuzat imnul partidului, iar apoi imnul României.

image

UPDATE 10.59 Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Convenţia PDL. În întâmpinarea lui a ieşit preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, dar şi preşedintele organizaţiei de Femei a PDL, deputatul Sulfina Barbu, cea care s-a ocupat de organizarea Convenţiei. "Nu am emoţii. Pentru ce să am emoţii?", a declarat şeful statului.

Citiţi şi:

PDL Braşov vrea doi vicepreşedinţi: unul de la Boc, celălalt de la Blaga

UPDATE 10.44 Premierul Emil Boc, preferat de simpatizanţii PDL pentru a conduce în continuare partidul, a ajuns la Palatul Parlamentului. El s-a declarat optimist în ceea ce priveşte victoria sa în alegerile interne din PDL: "Voi câştiga astăzi Convenţia Naţională pentru că am câştigat toate bătăliile de până acum şi împreună cu echipa PDL voi câştiga şi următoarele competiţii electorale", a declarat premierul, la Palatul Parlamentului.

image

UPDATE 10.15 Participanţii la Convenţia Naţională a PDL au început să sosească la Palatul Parlamentului, unde este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

Peste 1.400 de delegaţi din toată ţara vor decide, prin vot secret în ordine alfabetică, care va fi noul şef al PDL şi cine va face parte din noul Birou Permanent Naţional, în cele două zile ale Convenţiei Naţionale.

adevarul.ro vă va prezenta live text desfăşurarea bătăliei pentru şefia PDL, începând cu orele 11.00, dar şi imagini video şi foto.

"Candidez să conduc şi partidul, şi Guvernul! Pot moderniza în continuare România şi pot duce partidul la victorii!"

image

Emil Boc, 45 de ani
preşedintele PDL

"Alegerea mea la şefia PDL ar fi schimbarea cea mai radicală, dar şi cea mai prudentă, nu am partizani şi nici poliţe de plătit!"

image

Theodor Paleologu, 38 de ani
deputat PDL

"Cred că partidul trebuie condus ca în perioada 2001-2004. Dacă atunci a fost condus ca un caporal, atunci aşa o să-l conduc şi eu."

image

Vasile Blaga, 54 de ani
secretar general al PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite