Politica devine, tot mai mult, o afacere de familie. Cuplurile care merg de mână chiar şi în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron şi Manuela Mitrea se pregătesc de un nou mandat în Parlament
Miron şi Manuela Mitrea se pregătesc de un nou mandat în Parlament

Rudele unor lideri cu influenţă figurează pe listele de candidaţi la alegerile parlamentare. Unii defilează alături de cei care i-au promovat

Soţiile, fiii sau fraţii unor politicieni cu tradiţie apar pe listele de candidaţi pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul anului. Această realitate confirmă tendinţa de afirmare a familiilor politice, alcătuite nu pe criterii de ideologie, ci de rudenie.

În unele cazuri este vorba de consolidarea unei tradiţii în cadrul aceleiaşi familii. Astfel, Manuela Mitrea candidează pentru un nou mandat pentru Camera Deputaţilor în Constanţa, iar Miron Mitrea pentru un nou mandat de senator în Vrancea.

Cei doi au mari şanse să fie realeşi, în condiţiile în care ambele judeţe sunt fiefuri USL. Pentru Manuela Mitrea, relaţiile soţului său s-au dovedit decisive la alegerile din 2008. Până în acel moment, ea fusese deputat de Mehedinţi, dar îşi căuta un judeţ în care PSD să aibă un rezultat mai bun. Pentru Miron Mitrea nu a fost o problemă să găsească înţelegere la primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Gabriela Vrînceanu Firea, soţia primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a fost desemnată de PSD să candideze la Senat, într-un colegiu din Ilfov, care cuprinde şi oraşul condus de partenerul său de viaţă.

Împreună în campanie

Printre candidaţii propuşi de liberali pe listele USL în Cluj se numără şi consilierul local Elena Uioreanu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Ea va candida pentru un mandat de deputat în colegiul din Munţii Apuseni. Listele PNL Cluj au fost modificate radical, săptămâna trecută, de Comitetul Naţional Executiv al partidului, dar schimbările nu au afectat-o şi pe soţia preşedintelui CJ.

Alţi politicieni au ales să îşi promoveze copiii în Legislativ. PSD Buzău îi propune pentru Parlament atât pe Victor Mocanu, candidat la Senat, cât şi pe fiul său, Adrian, candidat la Camera Deputaţilor. Cei doi candidează în aceeaşi zonă a judeţului, colegiul de la Senat rezervat pentru Mocanu se­nior incluzând colegiul de la Cameră în care candidează juniorul. Adrian Mocanu este deputat din 2008, când a ajuns pe listele PSD graţie sprijinului tatălui său, la acea vreme preşedintele CJ Buzău.

Prahova, judeţ fruntaş

Şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD), i-a asigurat fiului său, Vlad, candidatura la Camera Deputaţilor. Întrebat dacă nu îi este teamă că va fi acuzat de nepotism, Mircea Cosma a replicat netulburat: „Am să vă dau două exemple: unul este exemplul unei familii politice numite Brătianu şi al doilea este exemplul familiei Băsescu. Amândouă exemplele mi s-au părut pozitive".

Exemplul social-democraţilor din Prahova a fost copiat şi de democrat-liberalii din acelaşi judeţ. Deputatul PDL Florin Anghel i-a cedat colegiul în care este parlamentar fiului său, Alexandru.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a preferat să îl promoveze în Senat pe fratele său, Alexandru. Acesta candidează pentru un nou mandat de senator chiar în Constanţa, unde a fost ales şi în 2008. Primarul din Constanţa a încercat, în luna mai, să îşi propulseze fratele pe postul de ministru al Dezvoltării şi Turismului, dar Victor Ponta a refuzat solicitarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite