Organizatorii alegerilor din străinătate, audiaţi în Comisia pentru apărare a Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Eugen Tomac, şi secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc, vor fi audiaţi, astăzi, în Comisia pentru apărare a Senatului cu privire la organizarea şi desfăşurarea procesului electoral în străinătate, în cele două tururi de scrutin pentru alegerea preşedintelui.

Cel care a cerut audierea reprezentanţilor MAE a fost preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Teodor Meleşcanu.

La cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, votul diasporei a fost decisiv pentru realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de şef al statului, el obţinând 78,39% din voturile diasporei, în timp ce contracandidatul său, social-democratul, Mircea Geoană, a obţinut doar 21,01% din voturile românilor plecaţi în străinătate.

De altfel, liberalul Teodor Meleşcanu a precizat, după audierea şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş, că vor fi chemaţi la comisie şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică, pentru a da lămuri privind vulnerabilităţile softului folosit la aceste alegeri.

Opriş a declarat cu ocazia audierii lui în Comisie că STS nu a fost folosit de PD-L pentru numărătoarea paralelă a voturilor sau pentru transmiterea unor SMS-uri pe telefoanele mobile repartizate de STS preşedinţilor de secţii de votare.

Eugen Tomac a respins ferm, la rândul său, acuzaţiile privind posibila implicare a instituţiei diplomaţiei "într-o presupusă acţiune de fraudare a alegerilor din străinătate".

Ieri, Biroul Electoral Central (BEC) a finalizat renumărarea voturilor nule din ţară şi din străinătate. Au fost astfel recuperate 2.247 voturi dintr-un total de 138.067 de voturi.

Dintre acestea 1.260 îi revin lui Traian Băsescu, iar 987 lui Mircea Geoană.

Ulterior Curtea Constituţională a României (CC) a validat alegerile prezidenţial, astfel că Traian Băsescu va fi validat mâine în funcţia de preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite