UPDATE BEC a decis ca renumărarea voturilor nule să se facă la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a decis reexaminaea şi renumărarea celor 138.476 de buletine nule de vot în condţiile în care diferenţa care l-a plasat pe Traian Băsescu pe primul loc este de 70.048 de voturi.

UPDATE - Membrii Biroului Electoral Central au început renumărarea voturilor nule, la sediul BEC au ajuns, până la ora 19.00, buletinele de vot din judeţul Ilfov şi din sectorul 1 al municipiului Bucureşti.

Reprezentanţii BEC au demarat renumărarea voturilor nule începând cu buletinele de vot din judeţul Ilfov.

Membrii BEC s-au pregătit, până la ora 19.00, pentru o şedinţă maraton ce se va desfăşura pe parcursul întregului weekend, aprovizionându-se cu platouri cu mâncare, baxuri cu băuturi răcoritoare, dar şi cu opt paturi pliante. 

UPDATE: Buletinele de vot din aproximativ 200 de secţii din străinătate, din cele 294, au ajuns la MAE

Buletinele de vot, tabelele electorale şi toate celelalte materiale de la secţiile de vot din străinătate din 200 din cele 294 de secţii, i au ajuns deja la MAE,a declarat secretarul de stat Eugen Tomac.

UPDATE: MAI: Toate materialele referitoare la scrutinul din 6 decembrie vor fi trimise în ţară

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au ieşit public pentru a preciza că pe data de 8 decembrie au cerut reprezentanţilor statului român din strănătate să trimită la Bucureşti, în 24 de ore, toate materialele referitoare la alegerile prezidenţiale din 6 decembrie, de la buletinele de vot, la voturile nule şi declaraţiile pe propria răspundere conpletate de românii aflaţi peste graniţă şi procesele verbale. MAE a ţinut să facă această precizare pentru a răspunde acuzaţiilor lansate de social-democraţi privind fraudele din străinătate.

MAE a explicat astfel o comunicare internă dată anterior prin care se cerea reprezentanţilor României să nu trimită în ţară materialele electorale. Potrivit reprezentanţilor MAE, legea electorală nu prevede un termen fix pentru trimiterea acestor documente la Bucureşti.

UPDATE: BEC a decis ca renumărarea voturilor nule să se facă la Bucureşti şi nu la Birourile Electorale Judeţene.

UPDATE: BEC a intrat în şedinţă pentru a stabili modalitatea de aplicare a deciziei CCR.

Biroul Electoral Central a primit vineri de la Curtea Constituţională hotărârea privind renumărarea voturilor nule. Membrii BEC discută această decizie într-o şedinţă.

UPDATE: Ludovic Orban: S-au cerut precizări dacă  renumărarea voturilor nule se poate face de către fiecare Biroul electoral Judeţean în parte

Prim-vicepreşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a declarat că Biroul Electoral Central a solicitat lămuri dacă renumărarea voturilor nule se poate face de către fiecare Birou Electoral Judeţean în parte, cu toate că acest lucru ar fi trebuit făcut de către BEC.  De asemenea, liberalii au cerut prezentarea tuturor CNP-iurilor celor care au votat şi a declaraţiilor pe propria răspundere semnate de cei care au votat în secţiile speciale.

UPDATE: Băsescu: Mi se pare corect şi democratic că s-a dispus renumărarea voturilor nule

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, a declarat la Bruxelles că decizia CCR de renumărare a voturilor nule este constituţională şi legală şi are drept scop eliminarea suspiciunilor. Băsescu a declarat că decizia Curţii vine ca urmare a prezentării unor probe clare de către PSD. "Nu cred că se lua această decizie fără nişte dovezi clare", a precizat preşedintele Băsescu.

UPDATE : Videanu: PD-L va participa la renumărarea voturilor

Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a declarat, după anunţarea deciziei CCR de renumărare a voturilor nule de către Biroul Electoral Central, că PDL respectă decizia şi va ajuta la renumărarea voturilor, considerând-o de natură să elimine orice suspiciune legată de procesul electoral.

Videanu a mai spus că, din punctul său de vedere, alegerile s-au desfăşurat în condiţii normale. 

CCR a decis în şedinţa de astăzi reexaminarea buletinelor de vot nule şi renumărarea acestora de către Biroul Electoral Central pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată.

Hotărârea este definitivă şi se comunică Biroului Electoral Central.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite