Participarea lui Ponta la Consiliul European, motiv de dispută între Corina Creţu şi Cristian Preda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu susţine că ar fi normal ca premierul Victor Ponta să participe la Consiliul European din 23 mai. În schimb, fostul consilier prezidenţial Cristian Preda susţine că, în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă şi că, în opinia sa, nu se justifice prezenţa "în duet" la UE.

Prezenţa premierului Victor Ponta la Consiliul European pe 23 mai naşte dispute. Vicepreşedintele PSD Corina Creţu consider ca normal prezenţa primului ministru Victor Ponta la Bruxelles, întrucât se vor discuta teme economice, ea precizând că acest lucru nu subminează atribuţiile preşedintelui Traian Băsescu în politica externă.

Europarlamentarul PSD Corina Creţu a declarat ieri că discuţia despre reprezentarea României la Consiliul European nu trebuie să se transforme într-o dispută politică, ea criticând reacţiile pe această temă ale europarlamentarilor PDL Traian Ungureanu şi Cristian Preda.

Creţu a precizat că este vorba despre reprezentarea la Consiliul European din 23 mai şi că, în opinia sa, ar fi "o anomalie" ca premierul să nu fie prezent având în vedere că temele care vor fi discutate sunt economice. Vicepreşedintele PSD a menţionat că premierul este cel care trebuie să implementeze orice decizie economică se ia la Bruxelles.

"Preşedintele nu are pârghiile pentru a pune în practică ceea ce se decide la Consiliul European. Pentru interesul României, este necesar ca la Consiliul European să participe actorul politic care implementează ceea ce se decide acolo", a afirmat Creţu.

"Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu”

De cealaltă parte, Cristian Preda susţine că, în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă şi că, în opinia sa, nu există în România puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a contrat spusele Corinei Creţu, spunând că, "în tradiţia Consiliului European, nu se schimbă invitaţii în funcţie de temă". Preda a declarat că România poate fi reprezentată la summit-urile UE, ca orice alt stat european, de şeful de stat sau de şeful Guvernului. El a menţionat că până acum România a fost reprezentată de către preşedintele şi că regulamentul îi permite acestuia să fie însoţit de un ministru, care poate fi şi primul-ministru.

El a arătat că în România nu există puncte de vedere substanţial diferite în materie de politică externă, astfel încât să se justifice prezenţa "în duet" la UE.

"Mi-e teamă că este mai degrabă o presiune asupra lui Traian Băsescu, care să justifice ulterior un atac final asupra preşedintelui. Cred că n-ar fi bine să se folosească un pretext european pentru a se construi virtual o suspendare", a adăugat europarlamentarul PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite