"Mai am două mari restanţe: legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Preşedintele Băsescu speră să le rezolve cu noua majoritate de după alegerile din noiembrie. “Astea două legi le mai vreau şi pot să spun că am lăsat ceva în urma mea", a spus şeful statului. Şeful statului a reluat ideea comasărilor şi formarea a "9 - 12 regiuni".

"Mai am două mari restanţe, dincolo de Constituţie care trebuie revizuită şi ea. Legea sănătăţii şi legea de reorganizare administrativă a ţării. Sper ca după alegeri să găsesc o majoritate care să le promoveze, poate legea sănătăţii chiar înainte de alegerile din noiembrie (...) Deci astea două legi le mai vreau şi pot să spun că am lăsat ceva în urma mea", a spus Băsescu, la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Chicago.

El a arătat că a înţeles din mandatele sale de preşedinte că "statul român nu va fi performant dacă nu realizăm că nu poate funcţiona cu legi capitaliste aşezate peste instituţii comuniste". "Asta am înţeles eu şi este cel mai bun lucru pe care îl las gratis preşedintelui care va veni după mine", a spus Băsescu.

“Avem nevoie de 9-12 regiuni, nu de 42 de judeţe”

De asemenea, el a arătat că statul român nu poate fi "performant" cu aceeaşi organizare administrativă de dinainte de 1989. "Cum credeţi că putem fi performanţi când avem aceeaşi organizare administrativă ca pe vremea lui Ceauşescu, cu 42 de judeţe, cu 42 de prefecţi, cu 42 de preşedinţi de consiliu judeţean şi câte 35 de consilieri la fiecare judeţ. Cum putem funcţiona când ne punem problema dezvoltării regionale, iar la noi un preşedinte de consiliu judeţean stabileşte că vrea să facă un drum judeţean, să îl modernizeze de la Capitală spre Vest, iar în judeţul următor el vrea de la Capitală spre sud şi nu trece în al treilea judeţ nicicum pentru că unul are primarii spre Sud, iar unul îi are spre Vest sau spre Est. Deci statul român trebuie să continue procesul de modernizare (...) Avem nevoie de 9-12 regiuni, ne ajung, ne ajunge birocraţia din 12 regiuni, cu putere delegată, apropiat de cum au statele aici, în SUA, cu libertatea de a-şi face politici regionale. În momentul de faţă pe bani europeni facem exact ce v-am spus mai înainte cu drumurile, nu continuă pentru că interesele în fiecare judeţ sunt altele", a argumentat preşedintele Băsescu.

“După ce că suntem săraci, mai şi risipim banii”


Preşedintele a afirmat că şi la nivelul primăriilor de comune se risipesc bani, inclusiv europeni, din cauza "proastei organizări administrative". "Să vedem ce facem cu canalizările, tot pe bani europeni. Nu avem o viziune să treacă conducta colectoare prin două-trei judeţe, nu, noi facem la nivel de comună şi nici nu punem staţii de epurare că e prea scump să mai pui staţii de epurare şi dăm din canalizare tot în pârâul din spatele caselor. Nu se mai poate aşa pentru că suntem prost organizaţi. Avem 3.000 de comune, din care maxim 500 sunt viabile economic pentru că fiecare a vrut să aibă comuna lui cu primarul lui de comună. Trebuie să le comasăm, să facem comune de 5.000-7.000-8.000 de oameni, nu comune de 1.500 de oameni cu trei sate împrăştiate pe toţi munţii. De asta risipim banii pentru că după ce că suntem săraci, mai şi risipim banii", a mai spus preşedintele Băsescu.

De asemenea, el a reluat şi argumentele sale referitoare la noua lege a sănătăţii prin care să se treacă la privatizarea managementului spitalelor, dar şi a sistemului de asigurări de sănătate.
"Şi nu vom putea avea performanţă în sănătate până când nu lăsam şi sectorul privat, să ne privatizăm managamentul spitalelor, să ne privatizăm sistemul de asigurări de sănătate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afară din România pentru că în România nu avem un sistem privat de asigurări. Aş fi vrut ca suma pe care am plătit-o pentru un an să mă asigur la o firmă privată din Marea Britanie, aş fi vrut să o dau unei firme din România să îmi facă asigurarea de sănătate, dar nu pot pentru că numai statul deţine monopolul sistemului de sănătate. Nu poţi să modernizezi sănătatea crezând că numai banii de la stat pot să facă o sănătate performantă", a detaliat Băsescu.

Preşedintele a precizat că în mandatul său a promulgat reforme importante cum ar fi noua lege a Educaţiei, noul Cod al Muncii, noile coduri penal şi de procedură penală, "comercial şi de procedură comercială".
Traian Băsescu a mai spus că perioada ultimilor două decenii, caracterizată de un exces de libertate al politicienilor, presei, a fost necesară pentru a se înţelege limitele reale ale libertăţii într-o democraţie. "Ne trebuiau şi zece ani de libertate pentru că numai aşa presa se putea autoregla, spre exemplu. Politicienii şi ei se vor autoregla. Chiar şi eu am avut libertatea totală a preşedintelui, deşi puţini preşedinţi îşi pot permite să o aibă. Dar toţi ne autoreglăm. Avem nevoie de libertate totală", a spus Băsescu.

De asemenea, el a pus în comparaţie excesele din presa de azi cu perioada din timpul guvernării lui Adrian Năstase, când aceasta era "controlată excesiv". "Limita reală a libertăţii nu este să faci tot timpul numai ce vrei. Sunt convins că beneficiind de această libertate totală, uitaţi-vă la televiziuni, de dimineaţă până seara se ocupă de Băsescu. Câţi analfabeţi nu sunt mulţi mai deştepţi decât preşedintele lor? Dar, România avea nevoie de această perioadă de libertate totală. Vă aduceţi aminte că în timpul lui Adrian Năstase se spunea că a controlat excesiv presa, şi aşa a fost, că a făcut-o dependentă de contracte, şi aşa a fost, şi-a făcut-o slugă, şi aşa a fost", a mai spus preşedintele Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite