Ziua Z pentru Năstase şi Mitrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru asigurarea prezenţei, PDL şi PSD şi-au ameninţat deputaţii că nu vor mai putea candida dacă lipsesc de la votul de astăzi Solicitările DNA de începere a urmăririi penale în

Pentru asigurarea prezenţei, PDL şi PSD şi-au ameninţat deputaţii că nu vor mai putea candida dacă lipsesc de la votul de astăzi

Solicitările DNA de începere a urmăririi penale în cazul celor doi PSD-işti au nevoie de 220 de voturi favorabile. Votul va fi secret, cu bile.

Pentru ca situaţia de la primul vot, declarat nul din lipsa de cvorum, să nu se mai repete, partidele şi-au mobilizat parlamentarii.

Măsurile pentru mobilizare luate de PSD şi PDL sunt mai dure chiar decât cele de la votul pentru suspendarea lui Traian Băsescu, din aprilie 2007.

PSD a spus că prezenţa la votul de azi va fi un criteriu de evaluare pentru cei care doresc să candideze la alegerile din toamnă din partea partidului. PDL a ridicat miza, spunând că persoanele care lipsesc astăzi îşi pot lua gândul de la a candida sau a obţine vreo funcţie publică în numele sau din partea partidului.

PNL votează "pentru"

Liberalii vor vota în favoarea solicitărilor DNA de avizare a începerii umăririi penale. Cel puţin, aceasta a fost decizia conducerii PNL încă de la sfârşitul lunii iunie, atunci când dosarele celor doi au fost supuse prima oară votului deputaţilor.

Liderii partidului de guvernământ au renunţat la şedinţa Biroului Politic Central (BPC), programată iniţial pentru ieri după-amiază, considerând că hotărârea anterioară a forului este suficientă.

De altfel, ministrul de interne, Cristian David, membru al BPC, a anunţat public, după consultările de la Cotroceni, poziţia pe care PNL o va adopta la votul de astăzi din Camera Deputaţilor.

Liderii partidului condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu le-au transmis deputaţilor formaţiunii mesaje de mobilizare la vot, astfel încât să evite blamarea PNL dacă şi votul de astăzi va eşua din cauza absenteismului.

PSD se decide în dimineaţa asta

PSD nu a luat, încă, la nivelul conducerii centrale o decizie în privinţa votului deputaţilor săi, lăsând ca hotărârea să vină în urma discuţiei de azi din grupul parlamentar.

Analiza deputaţilor PSD va lua în calcul apropierea alegerilor şi impactul negativ asupra electoratului pe care îl va da un vot negativ începerii urmăririi penale, precum şi solicitarea lui Miron Mitrea. El a cerut aprobarea începerii urmăririi penale în cazul său, în caz contrar ameninţând cu demisia din Parlament.

PDL, cu bilele la vedere

Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat că deputaţii partidului vor vota "cu bilele la vedere" solicitările DNA de începere a urmăririi penale. Liderul PDL a motivat această manieră de vot prin faptul că democrat-liberalii nu vor să lase "nicio ambiguitate".

UDMR - "vot de voie"

Lucian Bolcaş (PRM) a spus că formaţiunea sa va vota pentru începerea urmăririi penale. La UDMR, este "vot de voie", fiecare deputat votând cum îl îndeamnă conştiinţa. Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, spune că şi în grupul său "fiecare votează cum crede de cuviinţă".

220 de voturi din totalul de 329 sunt necesare pentru începerea urmăririi penale în cazurile deputaţilor Adrian Năstase şi Miron Mitrea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite