Zece motive de divorţ în coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zece motive de divorţ în coaliţie
Zece motive de divorţ în coaliţie

Nemulţumirile reciproce ale PSD şi PDL răbufnesc prin avertismente, somaţii, critici, ironii şi replici acide. Exprimate în termeni duri (de către social-democraţi) sau pe un ton mai reţinut (de către democrat-liberali), disensiunile dintre cele două partide macină din greu coaliţia.

Una dintre divergenţele recent apărute între PSD şi PDL este cea legată de procedura prin care vor fi adoptate legile educaţiei. După cum a anunţat premierul Emil Boc, Guvernul intenţionează să-şi asume răspunderea pe acest pachet de legi. Social-democraţii şi-au exprimat imediat împotrivirea.

„A asuma răspunderea pe un pachet atât de important este mai degrabă un gest electoral şi nu suntem dispuşi să intrăm într-un astfel de joc“, a replicat liderul PSD, Mircea Geoană. El a adăugat că asumarea răspunderii Guvernului pe legile educaţiei are la bază „stilul lui Traian Băsescu, care-i suflă la ureche domnului premier un nou exerciţiu de imagine“.

Băsescu „interferează“ în treburile guvernului

PSD-iştii s-au arătat iritaţi şi de o eventuală restructurare a Guvernului. „Dacă PSD pleacă, Guvernul pică“, a avertizat vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a menţionat că social-democraţii nu exclud o eventuală restructurare, dar, în opinia sa, o astfel de măsură nu rezolvă problemele actuale ale ţării.

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, i-a atenţionat şi el pe democrat-liberali, spunând că „remanierea guvernamentală se va face cu tot cu domnul Boc, la pachet“.O altă nemulţumire a partidului lui Geoană a fost generată de lipsa de reacţie a PDL la programul anticriză elaborat de PSD.

Social-democraţii i-au cerut recent lui Boc „să se aşeze la masă şi să discute“ acest set de măsuri, reproşându-i că membrii comisiei create în acest scop nu au avut nicio întâlnire în trei săptămâni. Criticile cele mai acide ale PSD sunt direcţionate însă spre preşedintele Traian Băsescu.

Geoană îl acuza recent pe şeful statului că „interferează grav“ în treburile Guvernului, susţinând că nicio decizie importantă a premierului şi miniştrilor PDL nu este luată „fără un ordin expres de la Cotroceni“. Democrat-liberalii au, la rândul lor, tot mai multe critici la adresa PSD.

De exemplu, premierul Emil Boc i-a acuzat, luni, pe social-democraţi că „s-au îndepărtat“ de priorităţile din „Parteneriatul pentru România“, fiind mai preocupaţi de „aspecte ce ţin de campanie prezidenţială“. El i-a reproşat lui Geoană că tratează cu „dispreţ“ şedinţele coaliţiei, de la care a absentat în ultimul timp.

PDL pare să fi fost deranjat şi de sprijinul pe care social-democraţii l-au acordat liberalilor pentru constituirea comisiilor parlamentare de anchetă în cazul Monicăi Iacob-Ridzi şi în cel al ministrului Turismului, Elena Udrea.

Democrat-liberalii au solicitat PSD ca, în baza protocolului coaliţiei, orice ministru asupra căruia planează semne de întrebare să fie chemat mai întâi în faţa liderilor celor două partide.

Zambaccian 1, sursă de nemulţumire

Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale PDL-iştilor este însă legată de blocarea în Parlament de către PSD a cererii de începere a urmăririi penale împotriva fostului prim-ministru Adrian Năstase în cazul Zambaccian 1.

De unde vin nemulţumirile PDL

„Îndepărtarea” PSD de priorităţile stabilite în „Parteneriatul pentru România“.
Blocarea în Parlament a cererii de începere a urmăririi penale împotriva fostului prim-ministru Adrian Năstase.
Sprijinul acordat de PSD liberalilor pentru constituirea comisiilor parlamentare de anchetă în cazul Monicăi Iacob-Ridzi şi în cel al ministrului Turismului, Elena Udrea.
Absenţele liderului PSD, Mircea Geoană, de la ultimele şedinţe ale coaliţiei.
Nerespectarea de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a termenului stabilit pentru prezentarea pachetului de legi ale educaţiei.

De unde vin nemulţumirile PSD

Intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe legile educaţiei.
O eventuală restructurare a Guvernului.
Lipsa de reacţie a PDL faţă de programul anticriză elaborat de social-democraţi.
Reducerea salariilor miniştrilor cu 20% .
„Interferenţa gravă“ a preşedintelui Traian Băsescu în treburile Guvernului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite