Zece la suta din alegatorii Romaniei n-au votat acasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In Romania, cei care nu voteaza in localitatea de domiciliu sau, odata ajunsi la sectia de votare la care sunt arondati, constata ca nu figureaza pe listele permanente, sunt trecuti pe asa-numitele

In Romania, cei care nu voteaza in localitatea de domiciliu sau, odata ajunsi la sectia de votare la care sunt arondati, constata ca nu figureaza pe listele permanente, sunt trecuti pe asa-numitele liste speciale. Cei care au fost omisi de pe listele permanente sunt trecuti pe liste speciale de tip 1, iar navetistii, pe liste de tip 2. Pe aceste ultime liste apar, de exemplu, militarii, iar, in centrele universitare, studentii care nu si-au facut mutatia pe buletin. Odata cu scandalul alegatorilor plimbati cu autobuzul, PSD a propus ca Executivul sa emita, in urmatoarele zile, o ordonanta de urgenta prin care sa se interzica votul pe liste speciale, a sustinut, ieri, presedintele PD, Traian Basescu. El a spus ca Alianta D.A. a refuzat aceasta propunere care ar fi pus numerosi studenti in situatia de a nu mai putea vota in turul doi al alegerilor prezidentiale.
Daca traseismul electoral va fi dovedit,
BEC ar putea anula alegerile in unele circumscriptii
Furtul electoral prin turism cu autobuzul poate duce la anularea alegerilor intr-o circumscriptie judeteana numai daca exista un "numar semnificativ" de voturi date cu incalcarea legii, de natura sa influenteze rezultatul final. Aceasta explicatie a fost furnizata, ieri, de presedintele Biroului Electoral Central, magistratul Emil Ghergut, sceptic cu privire la succesul demersurilor contestatare ale reprezentantilor Aliantei D.A. El a lasat sa se inteleaga ca liberalii si democratii nu vor putea produce suficient de multe probe - "cu o floare nu se face primavara" - pentru a demonstra fraude atat de mari, incat sa se ajunga la anulari de alegeri in circumscriptii, si a exprimat ideea ca ar fi greu de dovedit cu cine au votat excursionistii. In mod normal, insa, daca prin operatiunile de comparare a listelor permanente de alegatori cu cele suplimentare, ar rezulta un numar mare de cetateni care si-au exercitat dreptul constitutional de mai multe ori, nici n-ar mai trebui sa conteze optiunile de vot ale acestor infractori (sanctiunea penala pentru acest tip de frauda electorala este inchisoarea de la sase luni la cinci ani), urmand ca, in circumscriptia respectiva, scrutinul sa fie anulat. Consecinta este repetarea votarii in judetul cu pricina, in termen de trei saptamani de la scrutinul fraudat, iar pentru BEC - suspendarea procedurilor de validare a alegerilor generale, pana la stabilirea rezultatelor din circumscriptia "furata".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite