Blocaj parlamentar în dosarul Zambaccian 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PNL, PSD şi UDMR au părăsit şedinţa în care se discuta trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase. Camera Deputaţilor nu a luat nicio decizie în privinţa cererii procurorului general, Laura Codruţa Kövesi, de ridicare a imunităţii lui Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian 1.

În august 2008, Parlamentul a respins cererea adresată Legislativului de către procurorul general, de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian 1.

Ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, a fost discutată o nouă cerere adresată Legislativului de către Laura Codruţa Kövesi, în acelaşi dosar, după ce, printr-o decizie a Curţii Constituţionale a fost modificată modalitatea de vot în privinţa imunităţii.

În 2008, votul necesar ridicării imunităţii unui parlamentar era de două treimi din votul aleşilor. În 2009, majoritatea celor prezenţi în plen poate decide dacă un parlamentar poate fi judecat.

Şedinţă suspendată de două ori

Dezbaterile din plen au fost marcate de neînţelegeri, discuţii pe procedură şi de o controversă deschisă între liderii Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi Adrian Năstase.

Liderul social-democrat a declarat că „este inadmisibil” ca Parlamentul să reia un vot, pe baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care nu se poate aplica retroactiv.

El a acuzat-o pe Roberta Anastase că „se zbate” să impună o soluţie politică dictată de la Cotroceni.  În plen, PSD a cerut ca aleşii să voteze un raport al Comisiei de Regulament, care stipula inadmisibilitatea cererii procurorului general.

Deputaţii ar fi trebuit să voteze un proiect de hotărâre cu un singur articol prin care Camera Deputaţilor aprobă urmărirea penală a lui Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian 1. Unii deputaţii au reclamat faptul că nu au găsit proiectul de hotărâre în casete şi nici nu le-a fost distribuit. 

Şedinţa a fost suspendată a doua oară, după retragerea din plen a deputaţilor liberali, social-democraţi şi maghiari. Aceştia au protestat faţă de modul în care Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a condus lucrările plenului.

Zâzanie între PSD şi PDL

„Nu ne mai întoarcem la lucrări până când se hotărăşte domnul preşedinte Băsescu să respecte legile în ţara asta”, a declarat social-democratul Viorel Hrebenciuc.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, PDL, a considerat atitudinea PSD „total neaşteptată şi nepotrivită”, iar Anastase a spus că PSD a încercat să îl aşeze pe Năstase „peste Regulament şi Constituţie”.

Procesul „Trofeul calităţii”, suspendat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat ieri procesul în care Adrian Năstase este judecat pe baza dosarului „Trofeul calităţii”. Decizia este definitivă, iar dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul premier sub acuzaţia de folosire a influenţei şi a autorităţii funcţiei de preşedinte al PSD pentru obţinerea de bani şi bunuri. Conform rechizitoriului, în 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii a organizat simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii”, prin care a fost mascată strângerea de fonduri pentru campania prezidenţială a lui Năstase.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite