Winkler susţine că UDMR a scăpat de securişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler, a declarat că UDMR este singura formaţiune politică din România, care a aplicat punctul 8 al Declaraţiei de la Timişoara, înainte chiar de a

Ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler, a declarat că UDMR este singura formaţiune politică din România, care a aplicat punctul 8 al Declaraţiei de la Timişoara, înainte chiar de a exista prevederile privind declararea legăturilor oamenilor politici cu fosta Securitate.
"UDMR este singura formaţiune politică care a retras un ministru şi un parlamentar din funcţiile pe care le deţineau, renunţând la mandatele lor, deşi ei şi-au clarificat, ulterior, situaţia personală, şi, mai mult, au demonstrat în justiţie că nu au avut legături cu fosta Securitate ca poliţie politică", a spus ministrul delegat pentru comerţ. Potrivit ministrului delegat pentru comerţ, UDMR este intransigentă cu asemenea chestiuni, iar faptul că, după 16 ani de la Revoluţia din 1989, societatea românească este antagonizată de problemele colaboratorilor fostei Securităţi, se datorează inconsecvenţei cu care partidele politice au tratat această situaţie timp de mai bine de un deceniu.
Iuliu Winkler susţine că, dacă fiecare partid politic ar fi creat un filtru intern, pentru toţi cei care au promovat într-o funcţie politică publică sau administrativă, astăzi nu ar fi existat aceste suspiciuni generale la adresa membrilor clasei politice. "UDMR va trata cu intransigenţă această chestiune. Eu, ca ministru delegat pentru comerţ, m-am adresat recent CNSAS, cu solicitarea de a analiza activitatea tuturor consilierilor economici din minister, care-şi desfăşoară activitatea în cadrul misiunilor diplomatice ale României din străinătate, pentru a-i verifica dacă au colaborat sau nu cu fosta Securitate. Dacă CNSAS va nominaliza pe vreunul dintre ei, ca fiind colaborator al fostei Securităţi, atunci vor fi retraşi de la posturile pe care le ocupă. Ca fost deputat şi ca actual ministru, am semnat o declaraţie, conform Regulamentului UDMR, pe care am tratat-o cu foarte multă seriozitate. De aceea, mă îndoiesc că ar exista o persoană în UDMR care să fi colaborat cu fosta Securitate", a adăugat ministrul delegat pentru comerţ.

UCM îi trimite pe udemerişti pe o insulă pustie
În cazul în care se va dovedi că lideri ai UDMR, cei care au reprezentat în ultimii ani comunitatea maghiară din Transilvania, au colaborat cu fosta Securitate, aceştia trebuie să se retragă din viaţa publică "pe o insulă pustie, nu altundeva", a declarat, ieri, preşedintele Uniunii Civice Maghiare, Szasz Jeno. "Sunt trist că astfel de oameni ne-au condus în ultimii ani. Dacă se dovedeşte că au colaborat cu fosta Securitate, atunci este foarte clar pentru mine de ce UDMR nu a obţinut în ultimii 16 ani rezultate pentru comunitatea maghiară din România", a spus liderul UCM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite