William Brînză: Am cerut dublă cetățenie pentru românii din Spania. Vreau ca investitorii spanioli să angajeze români din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Comisiei pentru diasporă din Camera Deputaților, William Brînză, s-a întâlnit miercuri cu ambasadorul Spaniei la București și i-a cerut acestuia acordarea dublei cetățenii românilor rezidenți în Peninsula Iberică. De asemenea, Brînză a solicitat ca investitorii spanioli să angajeze românii care au lucrat în Spania.

"Am sugerat acordarea dublei cetăţenii pe care până în prezent Spania o refuză, dat fiind că în Spania avem foarte multe cupluri mixte, spanioli căsătoriţi cu românce sau români căsătoriţi cu femei de acolo. În ciuda faptul că avem mii de cupluri mixte în Spania, la ora actuală nu poţi să deţii dublă cetăţenie, ori eşti spaniol, ori eşti român, ceea nu întotdeauna aduce un zâmbet de satisfacţie pe buzele familiei. A înțeles Excelența sa, a spus că el chiar astăzi va transmite Guvernului spaniol această rugăminte, a noastră, a comisiei care nu este altceva decât glasul românilor din Spania. Nu vor mai trebui să renunțe la cetățenia din România, deci nu poți avea și cetățenia românească și cetățenie spaniolă. Am dat exemplu statului italian care permite dubla cetățenie în ciuda numărului mai mare de români decât în Italia", a declarat deputatul PDL la sfârșitul întâlnirii pe care a avut-o cu oficial spaniol, Estanislao de Grandes Pascual.

De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre situația românilor din Spania aflați în șomaj. William Brînză a solicitat ca firmele spaniole care fac investiții în țara noastră să angajeze românii care au lucrat în Peninsula Iberică.

"Vom pune la punct un plan concret de informare a cetățenilor români aflați în șomaj pentru tot ceea ce înseamnă locuri de muncă la firmele spaniole care au investit în România. România cunoaște astăzi un puternic val de investitori spanioli, mai ales în domeniul infrastructurii, căi ferate, autostrăzi și energie renovabilă, și la apelul pe care l-am făcut, dând exemplu ceea ce am realizat cu firmele italiene, la fel toți investitorii spanioli sau aproape toți care vin și investesc în România să vină cu românii care au muncit la firma spaniolă, astăzi - din păcate - este în șomaj pentru că firma spaniolă nu mai are de muncă să îi aducă pe aceia în România. (...) Le convine și românilor pentru că înainte de a pleca din Spania își negociază salariul în România. Desigur că nu vor primi salariile pe care le-au primit în Spania , de 1000 de euro, dar și-l pot negocia încât să nu vină în România să se trezească cu un salariu de 250 de euro", a mai declarat Brînză.

Brînză a specificat că locurile de muncă a firmelor spaniole vor fi afișate atât la ambasadă, cât și la consulate, însă dorește ca acestea să fie "garantate de Ministerul Muncii spaniol pentru că nu îmi doresc să vină la o cacealma și numai garantate de statul spaniol și îmi doresc o negociere în Spania. Să vină direct cu contractul semnat, specificându-se și locația".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite