Weber şi Vălean, cer recunoaşterea independenţei Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre europarlamentarii PNL, Adina Vălean şi Renate Weber, au pledat pentru recunoaşterea, de către autorităţile de la Bucureşti, a independenţei provinciei Kosovo. Reprezentantele

Doi dintre europarlamentarii PNL, Adina Vălean şi Renate Weber, au pledat pentru recunoaşterea, de către autorităţile de la Bucureşti, a independenţei provinciei Kosovo.


Reprezentantele liberalilor la Bruxelles s-au plasat astfel în afara poziţiei oficiale a statului român şi a partidului care le-a trimis în forul legislativ european. Unii dintre liderii partidului au reacţionat dur când UDMR a făcut declaraţii similare privind independenţa Kosovo, cerând îndepărtarea maghiarilor din guvern.

Prima care a sugerat oficialilor români că ar fi bine să accepte noul statut al provinciei sârbe a fost Adina Vălean, care a susţinut, încă de luni, că "refuzul de a recunoaşte independenţa Kosovo ne evidenţiază ca fiind printre puţinele state care se opun soluţiei găsite de Uniunea Europeană în această problemă". "Mi-ar fi plăcut şi ar fi fost normal ca acest refuz să fie dublat de argumente solide de politică europeană, nu de nişte temeri nesusţinute nici măcar la nivel naţional", a precizat Adina Vălean.

La rândul său, Renate Weber, fost consilier prezidenţial şi expert în drepturile minorităţilor, a afirmat că "ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care România le-a încheiat prin preşedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franţa, care au recunoscut deja statul Kosovo, să se regăsească într-o poziţie comună într-un moment de asemenea importanţă cum este apariţia unui nou stat şi asistenţa acordată acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate în Balcani".


"În cel mult două luni, România va recunoaşte Kosovo"


Weber a declarat că s-a exprimat ca europarlamentar PNL, membru al grupului ALDE şi că nu vede nicio problemă în faptul că partidul şi autorităţile de la Bucureşti au o altă opinie. "Libertatea de conştiinţă şi de exprimare există, iar opiniile separate sunt chiar sănătoase", a spus ea. În opinia Renatei Weber, în cel mult două luni, România va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo.

"Doamnele au avut o opinie personală, nu reprezintă punctul de vedere al PNL. Sunt voci singulare, nu reprezintă opinia noastră, care e consecventă în sensul nerecunoaşterii provinciei Kosovo", a reacţionat, ieri, vicepreşedintele PNL Norica Nicolai, una dintre vocile care au susţinut că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare din cauza poziţiei în aceeaşi chestiune. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite