Walesa, fan al mişcării eurosceptice „Libertas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonezii şi românii îşi votează reprezentanţii pentru Parlamentul European în aceeaşi zi, pe 7 iunie. Polonezii au 17 mandate de eurodeputaţi în plus faţă de români. Favorit în sondaje, la Varşovia, este „Platforma Civică“, un partid din aceeaşi familie politică europeană cu PDL. Ambele partide sunt afiliate PPE.

Fostă ţară comunistă, Polonia a devenit membră a NATO în 1999 şi a Uniunii Europene în 2004.

Lider al sindicatului muncitorilor din Gdansk, Walesa a declanşat o grevă în 1980, care a constituit începutul prăbuşirii regimului comunist. El a fost ales preşedinte al Poloniei în 1990 pentru o perioadă de cinci ani şi este laureat al premiului Nobel pentru Pace.

Walesa a participat în luna mai, la Roma, la congresul de constituire a mişcării „Libertas“, un partid paneuropean, fondat de irlandezul Declan Ganley. Mişcarea contestă Tratatul de la Lisabona şi a depus liste de candidaţi pentru alegerile europene în 23 de ţări ale Uniunii. Ganley este un întreprinzător irlandez şi a anunţat că „Libertas“ vrea să obţină 100 de locuri în Parlamentul uropean.

Mişcarea are cel mai vizitat website politic din Europa, www. libertas.eu, iar membrii săi au fost invitaţi să candideze prin internet. „Au potenţial să schimbe în bine Europa. Pot fi o forţă istorică a binelui“, a spus Lech Walesa, la congresul de constituire de la Roma.

Jaroslaw Walesa, fiul fostului lider polonez, candidează pentru Parlamentul European pe listele partidului creştin democrat „Platforma Civică“. El a fost membru al Seimului polonez, din 2005 până în 2007.

Zece partide poloneze au depus liste de candidaturi pentru alegerile europene. Pe primul loc în sondaje se situează partidul „Platforma Civică“, al premierului Donald Tusk. Acesta este urmat în preferinţele polonezilor de partidul „Drept şi Justiţie“, fondat de preşedintele Poloniei Lech Kaczynski.

Polonia va trimite în Parlamentul European 50 de eurodeputaţi, cu patru mai puţin decât până acum.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite