"Vreau să folosesc în alegeri sigla PD"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Partidului Democrat, Petre Roman, anunţă, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că este hotărât să folosească în alegeri denumirea de PD. Roman spune

Fostul preşedinte al Partidului Democrat, Petre Roman, anunţă, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul", că este hotărât să folosească în alegeri denumirea de PD.

Roman spune că legea îi va permite să obţină titulatura democraţilor, odată ce denumirea de PD-L va fi atribuită definitiv de către Tribunalul Bucureşti. El mai susţine că instanţa are la dispoziţie alte decizii ale Curţii de Apel, în baza cărora se aşteaptă la un verdict favorabil.

Adevărul: Când vă veţi adresa instanţei pentru "recuperarea" denumirii PD?


Petre Roman: Legea îmi va permite acest lucru atunci când denumirea PD-L va fi atribuită definitiv de către Tribunalul Bucureşti sau de către Curtea de Apel.

- Vă aşteptaţi la "surprize", la piedici, în privinţa procedurilor pe care le veţi demara?


- Nu mă aştept la niciun fel de surprize pentru că am mers pe ideea că Justiţia hotărăşte... Are la dispoziţie Legea partidelor, dar şi alte decizii în materie ale Curţii de Apel. Nu mă antepronunţ. Cred că orice fel de "indicaţie" în legătură cu ceea ce are de făcut Justiţia - aşa cum au dat cei de la PD-L, în frunte cu domnul Boc - este incorectă.

Dumnealor sunt cei care se bat cu cărămida în piept că Justiţia trebuie să fie independentă şi să fie lăsată să lucreze, după care zic că niciun judecător nu-şi va permite să dea o decizie în favoarea domnului Roman.
S-au antepronunţat de o manieră foarte brutală. Din momentul în care denumirea PD-L este atribuită, cea de PD este liberă.

- Vreţi să folosiţi la următoarele alegeri denumirea PD?


- Evident! Din clipa în care ne va fi atribuită denumirea, o vom folosi în toate acţiunile politice şi în toate împrejurările.

- PD-L vă suspectează că urmăriţi să câştigaţi câteva procente nemeritate în alegeri, bazându-vă pe confuziile ce se vor crea!
- Domnii aceştia pot spune ce doresc. Confuzia însă eu o constat în aceea că au câştigat alegerile din 2004 ca partid de centru-stânga, social-democrat european, modern, şi imediat după au sărit la polul opus, în tabăra popularilor. Aceasta este într-adevăr confuzie! Una groasă de tot!

- Mergeţi în alegeri cu Victor Babiuc şi Viorel Ursu?

- Eu am vorbit despre oamenii care au fost alături de mine atunci când PD a fost înscris. Am amintit câteva nume: de Ion Aurel Stoica, Dumnezeu să-l odihnească!, de Eugen Dijmărescu, care acum este în afara politicii, de Doru Viorel Ursu, Victor Babiuc, George Stancov, Bogdan Marinescu. Am pomenit şi de Adrian Severin, care era unul dintre oamenii de primă linie ai PD. Mai era şi Bogdan Niculescu-Duvăz, care şi el este acum la PSD. Mă rog, asta este opţiunea lor!

- Luaţi în calcul o fuziune cu PSD în cazul în care veţi reuşi să redobândiţi denumirea PD?

- Nu. Asta chiar nu ar avea niciun sens. Altceva am propus. Polul Social, o regrupare a forţelor de centru-stânga care, după câte se pare, au şanse să câştige alegerile.

- Mai aveţi susţinerea preşedintelui Iliescu pentru acest proiect?
- N-am mai vorbit pe tema aceasta. Cândva, dumnealui s-a pronunţat în favoarea creării Polului Social, dar lucrurile nu au mers mai departe. Am văzut că se vorbeşte cu regret despre faptul că acum doi ani nu s-a realizat.

- Aţi simţit o împotrivire vădită din partea lui Mircea Geoană faţă de constituirea acestui Pol?
- La momentul respectiv, acest lucru a fost evident. A părut destul de opărit în legătură cu treaba asta, dar asta a fost acum doi ani. Poate astăzi lucrurile stau altfel.

- Aveţi în vedere şi atragerea de oameni din alte zone politice, dacă veţi reuşi să dobândiţi denumirea PD?

- Partidul Democrat are încă electoratul său, care crede într-un partid social-democrat reformist. Mi
s-ar părea bine-venit un astfel de fenomen.

- Credeţi că până la sfârşitul lui mai veţi reuşi să vă redenumiţi formaţiunea "Partidul Democrat"?

- Noi suntem conştienţi că procedurile în Justiţie pot dura, însă până în iunie ar fi ceva timp. Am de ce să cred că procedura se va încheia în timp util.

- Vă gândiţi la vreo alianţă preelectorală sau la vreo colaborare politică?
- Noi avem proiectul nostru care se numeşte Uniunea Pensionarilor şi Solidarităţii Sociale. Vrem ca pensionarii să aibă propriii reprezentanţi în parlament. Noi am pus umărul la treaba asta. Au o bază electorală extraordinară! E posibil să reabilităm şi Polul Social în acest an!

- Candidaţi în 2009 la preşedinţie dacă vă reuşeşte "proiectul PD"?

- Sincer vă spun că nu intră în viziunea mea de moment, dar eu m-am gândit că, în orice condiţii, democraţia cere să existe un contracandidat foarte puternic la actualul preşedinte, dacă acesta mai are de gând să ceară un mandat. Pentru binele democraţiei din România este bine să existe un contracandidat cât se poate de credibil!

Numele nu este suficient pentru succesul în alegeri

Un nume puternic nu este o reţetă sigură pentru reuşita în alegeri. În urma eşecului electoral din 1992, Radu Câmpeanu, pe atunci preşedintele liberalilor, este marginalizat în partid. În 1993, el pleacă din PNL împreună cu un grup de simpatizanţi şi înfiinţează PNL-Câmpeanu. Formaţiunea sa nu a reuşit să treacă pragul electoral la alegerile care au urmat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite