Vrăjitoarele scapă de impozitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vrăjitoarele ar putea fi obligate să emită facturi fiscale
Vrăjitoarele ar putea fi obligate să emită facturi fiscale

Proiectul de lege care prevede că practicienii ocultismului trebuie să emită factură fiscală cu plata TVA nu va putea fi aplicat chiar dacă va trece de votul Camerei Deputaţilor.

Motivul pentru care proiectul nu va putea produce efecte, chiar dacă va fi votat în plen, este acela că vrăjitoarele nu sunt cuprinse în vreo categorie profesională, astfel că nu este posibilă fiscalizarea, după cum a explicat preşedintele Comisiei de Buget a Camerei, social-democratul Viorel Ştefan. Membrii Comisiei au luat în discuţie proiectul deoarece au fost sesizaţi pentru a da un aviz, potrivit procedurii legislative.
Proiectul, iniţiat de 21 de parlamentari de la toate partidele, a stârnit deopotrivă ironiile şi criticilor deputaţilor din Comisie. „Haideţi, domnilor, cu vrăjitoarele, că ne aşteaptă presa de azi-dimineaţă”, şi-a îndemnat colegii la lucru preşedintele Comisiei, social-democratul Viorel Ştefan. Cum însă mai mult de jumătate din membrii Comisiei lipseau, şedinţa nu putea începe din cauza lipsei de cvorum. Mai mult, în sală se afla doar unul dintre iniţiatorii proiectului, care ar fi trebuit să vină pentru a-l susţine. Situaţia i-a făcut pe unii deputaţi să facă şi mai mult haz pe seama proiectului de lege: „Uite, vrăjitoarele lucrează ca să nu ne adunăm!”.

Vrăjitoarele şi iadul

Odată depăşit impedimentul procedural, deputaţii s-au lansat în pledoarii, mai ales că în sală se aflau câteva camere ale unor posturi de televiziune. „Sunt mii, poate chiar zeci de mii de oameni înşelaţi prin practici oculte. Li se ia banii, li se ia bijuteriile, li se ia mijoacele materiale, li se ia orice şi ne făcem că nu vedem. Instituţiile statului să pună mâna să fundamenteze o lege prin care cetăţenii să fie protejaţi”, a pledat în favoarea proiectului unul dintre iniţiatori, Constantin Dascălu (PDL).Un opozant al actului normativ,Vasile Popeangă (PSD) a cerut mai multe explicaţii, dar a rămas nelămurit. „Eu vreau să ştiu dacă în Nomenclatorul ocupaţiilor au fost trecute aceste meserii, cum pot fi respectate normele de morală publică prin acest proiect şi care este impactul financiar”, a întrebat social-democratul. Împotriva proiectului s-a pronunţat şi deputatul UDMR Petru Lakatos. „În acest proiect e vorba de oameni care sunt înşelaţi. Dar infracţiunea de înşelăciune e prevăzută în Codul Penal. Aşa şi Iadul e pavat cu bune intenţii”.”, a spus el, ironic.

Preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan, a tras concluziile discuţiilor: „Iniţiatorii nu ştiu ce vor, iar acest lucru s-a transferat asupra textului proiectului. Ei nu ştiu, de fapt, dacă să reglementeze practicile oculte sau să le interzică”.  El a propus ca textul să fie avizat negativ.
Proiectul, care a fost adoptat tacit de Senat, a fost intitulat „Lege pentru protecţia persoanelor înşelate prin ghicit sau alte mijloace şi practici oculte”. Proiectul prevede că activităţile de ghicit şi de magie vor fi trecute în Nomenclatorul profesiilor liberale, iar persoanele care exercită aceste activităţi trebuie să posede autorizaţie de liberă practică. „Practicianul din domeniul ocult va fi obligat să adere la o organizaţie profesională specifică. La înfiinţare, organizaţia are obligaţia să obţină autorizaţia din partea unor autorităţi competente şi să pună la dispoziţia publicului larg informaţii cu privire la serviciile prestate”, se mai menţionează în proiect.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite