UPDATE Votul sau excluderea / Partidele cer disciplină la votarea moţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc,  preşedintele PDL ,Victor Ponta, preşedintele PSD şi Crin Antonescu, preşedintele PNL
Emil Boc, preşedintele PDL ,Victor Ponta, preşedintele PSD şi Crin Antonescu, preşedintele PNL

PSD-ul şi PDL-ul afişează aceeaşi intransigenţă faţă de proprii parlamentari: votaţi cum s-a decis la centru sau plecaţi din partid.

Aflate pe poziţii adverse, PSD şi PDL cer, însă, acceeaşi disciplină de fier, ameninţându-şi parlamentarii că vor fi excluşi dacă nu votează aşa cum s-a decis.

PSD a decis în cadrul reuniunii Comitetului Executiv ca parlamentarii formaţiunii care nu votează la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc să fie excluşi din partid.

PDL: Se votează împotriva moţiunii, abţinerea nu este o variantă

Viorel Hrebenciuc a declarat în cadrul Comitetului Executiv al partidului că Opoziţia poate conta pe 213 voturi. Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie votată de 236 de parlamentari.

PDL-ul pe de altă parte, prin vocea  vicepreşedintelui Gheorghe Flutur, a decis că se va vota împotriva moţiunii de cenzură a PSD-ului, abţinerea fiind exclusă ca variantă. PDL-ul a anunţat deja excluderea din partid a deputatului de Iaşi, Daniel Oajdea, deoarece acesta a susţinut că va vota împotriva Guvernului, deoarece aşa i-au cerut oamenii din colegiu.

"Parlamentarii PDL vor vota pentru respingerea moţiunii de cenzură. (...) Întâlnirea coaliţiei de azi a avut ca subiect respingerea moţiunii de cenzură atât de către UDMR, cât şi de partidul independenţilor şi minorităţi care sunt solidari cu noi. Coaliţia funcţionează pentru toate demersurile din perioada următoare: şi pentru respingerea moţiunii, şi pentru celelalte demersuri", a spus Gheorghe Flutur referitor la discuţiile de luni din cadrul coaliţiei guvernamentale şi din interiorul conducerii PDL.

UPDATE: Deputaţii PDL au decis, luni, la şedinţa de grup parlamentar, să voteze împotriva moţiunii de cenzură "cu bilele la vedere" pentru a nu exista suspiciuni între ei, scrie Mediafax, citând surse din interiorul partidului.

UDMR-ul, solidar cu Executivul

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a reiterat, luni, după şedinţa grupurilor reunite ale Uniunii, că parlamentarii UDMR susţin măsurile Guvernului şi vor vota împotriva moţiunii de cenzură, solicitând însă în coaliţie accelerarea luării unor măsuri de reformă, precum descentralizarea.

"Decizia în legătură cu moţiunea de cenzură am luat-o deja săptămâna trecută în grupurile parlamentare ale UDMR, şi anume am votat că susţinem măsurile de restrângere bugetară ale Guvernului, cu modificările care în mers au fost incluse în aceste măsuri, ca de exemplu păstrarea pensiei minime, propunere care a venit din partea UDMR, sau faptul că există un termen pentru aceste măsuri- 31 decembrie- ceea ce înseamnă că este vorba de măsuri temporare. Deci votul a fost dat săptămâna trecută. De altfel, e şi firesc că fiind într-o coaliţie guvernamentală şi fiind într-un Guvern nu putem vota o moţiune de cenzură.  Atunci ar trebui să ieşim din Guvern, dar în acest moment nu se pune problema desolidarizării cu coaliţia guvernamentală", a declarat liderul UDMR.

PNL: Noi nu fluturăm carnetele de partid în schimbul votului la moţiune

Liberalii au fost mai cumpărtaţi în declaraţii. Preşedintele Crin Antonescu a precizat că PNL-ul nu îi aşteaptă pe parlametarii din arcul puterii care decid să susţină moţiunea cu carnete de membru.

"Trebuie să înţelegem că dacă este o democraţie, atunci avem fiecare responsabilitatea noastră. Vă pot asigura că de această dată nu va surveni niciun fel de defecţiune (...) toţi senatorii şi toţi deputaţii, fără nicio excepţie, vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea acestei moţiuni", a replicat Antonescu la întrebarea privind prezenţa la vot a liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite