Votul popular ajunge greu lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul de la referendum va putea fi pus în aplicare la propunerea Guvernului. Pentru trecerea la un Parlament cu o singură Cameră este nevoie de o iniţiativă de revizuire a Constituţiei. Proiectul de lege trebuie aprobat ulterior printr-un nou vot popular.

La câteva minute după anunţarea rezultatelor pentru alegerile prezidenţiale, cei doi candidaţi care se vor înfrunta în turul doi - Traian Băsescu(PDL) şi Mircea Geoană(PSD) - s-au grăbit să afirme că vor face tot posibilul să pună în aplicare votul popular.

Specialiştii în drept constituţional susţin însă că reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la un Parlament unicameral va depinde în mare măsură de noul Guvern.

Datele centralizate de Biroul Electoral Central arată că 77,78% din alegători au votat, duminică, pentru introducerea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea la maximum 300 a numărului de parlamentari. Votul a fost validat la mustaţă, prezenţa la urne fiind puţin peste 50%.

Ce efecte are votul popular

Referendumul iniţiat de Traian Băsescu, pentru care românii şi-au exprimat opţiunea duminică, are însă doar un rol consultativ. Rezultatul votului popular, fără efecte legislative, poate fi pus în aplicare sau nu de către noul şef al statului, crede profesorul de drept Ioan Stanomir. În cazul în care preşedintele alege să declanşeze procedurile de revizuire a Constituţiei, proiectul de modificare a legii fundamentale trebuie să treacă de un nou vot popular.

„Acest vot popular are un caracter obligatoriu, spre deosebire de cel de duminica trecută. Referendumul de acum două zile este de tipul celor în care preşedintele se întoarce către popor şi doar consultă electoratul, chiar dacă este o temă de interes naţional", mai explică specialiştii.

În acest context, Articolul 2 din Constituţie, în care se prevede că poporul îşi exercită suveranitatea naţională prin alegeri şi prin referendum, trebuie însă corelat cu alte prevederi care anulează efectul acestuia.

image

Cine poate iniţia revizuirea

Potrivit Constituţiei, revizuirea legii fundamentale poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului. „Dacă Executivul nu va face o astfel de propunere, viitorul preşedinte nu va putea iniţia revizuirea", explică profesorii de drept.

O altă variantă este iniţierea unei modificări a Constituţiei de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, însă, având în vedere obiectul revizuirii, sunt puţine şanse ca acest lucru să se întâmple.

Care sunt paşii următori

După iniţierea revizuirii Constituţiei se întruneşte Adunarea constituantă care aprobă necesitatea modificării legii fundamentale. Apoi, se constituie o comisie de specialişti care au sarcina de a redacta textul legii de revizuire. Proiectul legislativ ajunge în Parlament, iar dacă primeşte votul pozitiv a două treimi dintre parlamentari, trebuie supus din nou votului popular.

Comentariu

Şerban Stănoiu fost judecător al Curţii Constituţionale

Aprobare şi de la Adunarea constituantă

Punerea în aplicare a rezultatelor referendumului presupune modificarea Constituţiei, pentru că în actuala Constituţie se prevede că Parlamentul este compus din două Camere. Acest referendum nu este decât o consultare şi nu are decât o valoare propagandistică pentru iniţiatori. Aş putea spune chiar că reprezintă o încălcare a Constituţiei.

image

Mai departe, în funcţie de cine va iniţia revizuirea Constituţiei, trebuie să se constituie Adunarea constituantă care să ia o decizie în legătură cu necesitatea modificării legii fundamentale, aşa cum s-a întâmplat şi la revizuirea Constituţiei din 2003.

Această Adunare constituantă este acelaşi organ pe care Mircea Geoană îl numea forum constituţional. Comisia care va redacta, în acest caz, legea de modificare este alcătuită din specialişti. La fel ca în cazul altor legi importante, este vorba de oameni specializaţi în domeniu.

Această comisie nu are nicio legătură cu preşedintele. Oricum, legea trebuie aprobată printr-un nou referendum.

Băsescu şi Geoană promit reformarea

Cei doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale au declarat ieri că vor ţine cont de votul popular. Traian Băsescu le-a mulţumit românilor că au răspuns iniţiativei lui de introducere a Parlamentului unicameral şi de reducere a numărului de parlamentari.

Candidatul PSD, Mircea Geoană, a afirmat că rezultatul referendumului trebuie luat în seamă întrucât voinţa exprimată de români a fost puternică, dar a subliniat că ar fi necesară o modificare mai amplă a Constituţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite