Votul uninominal, o vorbă în vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii politici sunt mult prea ocupaţi să se lupte între ei, iar schimbarea sistemului electoral trenează în continuare, în pofida promisiunilor lansate din toate părţile Comisia

Liderii politici sunt mult prea ocupaţi să se lupte între ei, iar schimbarea sistemului electoral trenează în continuare, în pofida promisiunilor lansate din toate părţile

Comisia pentru elaborarea Codului electoral, organismul care trebuie să introducă în legislaţie procedura de vot uninominal, nu s-a mai întrunit de patru luni.

Parlamentarii pun acest lucru pe seama agitaţiei politice din ultima vreme, care a culminat cu suspendarea şefului statului şi organizarea referendumului pentru demiterea acestuia.

Tema a fost însă prezentă, în toată această perioadă, în discursurile liderilor politici, care au încercat să o folosească în scopuri electorale.Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, trebuie să transmită partidelor parlamentare, în cursul acestei zile, forma finală a proiectului de lege privind introducerea scrutinului uninominal. Directorul executiv al APD, Ana-Maria Moşneagu, ne-a precizat că documentul va fi încheiat astăzi şi va fi înaintat parlamentului, pentru eventuale îmbunătăţiri.

Liberalii, democraţii şi pesediştii s-au înţeles ca noul sistem de vot să fie unul mixt cu trei etape. Totodată, cele trei formaţiuni au convenit reducerea cu 15-20 la sută a numărului total de deputaţi şi senatori. "Jumătate din mandate vor fi atribuite prin vot uninominal în cele 140 de colegii. Fiecare partid depune o singură candidatură la nivelul fiecărei circumscripţii. Câştigă cel care întruneşte cel mai mare număr de voturi", a explicat Valentin Iliescu, vicepreşedinte al comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea Codului electoral.

Potrivit lui Iliescu, celelalte două etape ale sistemului de vot privesc redistribuirea mandatelor rămase la nivel judeţean şi naţional. Proiectul stipulează şi alocarea a şase mandate de parlamentari pentru reprezentarea românilor din străinătate. Minorităţile naţionale pot obţine un mandat de parlamentar în situaţia în care pentru candidatul lor sunt exprimate 10% din opţiunile de vot la nivelul fiecărui colegiu uninominal.

Partidele mimează entuziasmul, dar nu iau decizii

"Comisia de Cod electoral nu s-a mai întrunit de patru luni şi jumătate, iar problema sistemului uninominal vegetează tot de atâta vreme", ne-a declarat democratul Valentin Iliescu, vicepreşedinte al comisiei speciale.

Totuşi, potrivit deputatului, PNL, PD şi PSD au ajuns la un consens pe această temă în timpul consultărilor iniţiate de Asociaţia ProDemocraţia.

UDMR cere şi locuri pe listă

UDMR va veni până la sfârşitul acestei luni cu propria variantă de modificare a sistemului de vot. Viziunea Uniunii se centrează pe principiul compensării, prin redistribuirea, în baza unei liste naţionale, a jumătate din mandatele de senatori şi deputaţi. "Pentru a avea un sistem mixt echitabil, în primul rând trebuie să se menţină cel puţin numărul actual de parlamentari. O a doua condiţie ar consta în instituirea aceluiaşi număr de circumscripţii şi mandate pentru fiecare judeţ", ne-a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, membru al comisiei de resort.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al comisiei pentru elaborarea Codului electoral, a declarat că nu este posibilă adoptarea legii privind votul uninominal în această sesiune parlamentară. El consideră că actul normativ va fi înscris pe ordinea de zi în sesiunea din toamnă. Conservatorii susţin introducerea votului uninominal deoarece acesta ar reprezenta, în viziunea lor, singura variantă de rezolvare a relaţiei "alterate" dintre electorat şi clasa politică.

"Este singura variantă de a-l face pe cel din parlament, senator sau deputat, să fie dependent nu faţă de şeful de partid, ci să răspundă în faţa celui care îl votează", a spus deputatul PC Bogdan Ciucă.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite