Votul uninominal, torpilat politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajamentul privind adoptarea legii votului uninominal este subminat în comisia electorală Reprezentanţii PSD au primit un nou mandat, liberalii susţin în continuare proiectul

Angajamentul privind adoptarea legii votului uninominal este subminat în comisia electorală

Reprezentanţii PSD au primit un nou mandat, liberalii susţin în continuare proiectul Pro-Democraţia, iar democraţii dau vina pe procedură pentru tergiversarea lucrărilor în Comisia pentru elaborarea Codului electoral. Comisia va relua astăzi discuţiile pe marginea legii votului uninominal.  În dezbatere a rămas modalitatea de repartizare a mandatelor. PSD doreşte aplicarea sistemului mixt, după model german, iar liberalii mai speră că proiectul iniţial va trece de comisie.

Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că parlamentarii social-democraţi din Comisia pentru elaborarea Codului electoral susţin un proiect propriu privind votul uninominal.
"Mandatul parlamentarilor PSD, reconfirmat la Comitetul Executiv Naţional este acela de a susţine propriul proiect - sistem uninominal pur. Dacă restul partidelor nu vor susţine varianta, PSD poate accepta şi proiectul Pro-Democraţia, pentru că nu are o problemă cu aceasta", a afirmat Diaconescu.

El a precizat că nu pesediştii sunt cei care blochează lucrările din comisie pe subiectul votului uninominal şi a adăugat că reprezentanţii PNL, UDMR, PRM şi PD au respins propunerea social-democraţilor.

"În continuare solicităm ca măcar în ceea ce priveşte Senatul să avem un vot uninominal în circumscripţii uninominale. Vom insista pentru un sistem de vot uninominal şi pentru alegerile pentru Parlamentul European", a mai spus vicepreşedintele pesediştilor.

Liberalii pasează responsabilitatea

Conducerea PNL a decis să promoveze în continuare varianta de vot uninominal a Asociaţiei Pro-Democraţia şi l-a mandatat pe preşedintele Comisiei pentru Codul electoral, Mihai Voicu, să negocieze cu pesediştii sprijinul pentru acest proiect. Potrivit unor surse, liberalii au convenit cu Cristian Pârvulescu, preşedintele APD, ca acesta să intervină public pe această temă, pentru a creşte presiunea asupra PSD.

Reprezentanţii PNL nu agreează perspectiva declanşării unui referendum pentru introducerea votului uninominal de către preşedintele Traian Băsescu de teamă că şeful statului se va folosi de acest prilej pentru a face campanie Partidului Democrat.

Încercarea PSD de a bloca acest proiect nu ar face decât să ofere preşedintelui Băsescu un motiv pentru declanşarea unui referendum, spun liberalii.

Mihai Voicu a primit sarcina de a-i convinge pe pesedişti să revină la înţelegerea iniţială, încheiată cu PNL, PD şi APD. Voicu a convocat pentru astăzi la prânz o şedinţă a Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, în care va încerca să obţină votul PSD pentru principiile convenite săptămâna trecută.

Democraţii: De vină e comisia

Preşedintele PD, Emil Boc, susţine că membrii Comisiei pentru elaborarea Codului electoral ar trebui să renunţe la adoptarea deciziilor importante cu o majoritate de două treimi.

Boc spune că această regulă este făcută pentru a compromite adoptarea proiectului. Preşedintele PD a argumentat că, atât timp cât în parlament legea se adoptă cu jumătate plus unu din voturi, este absurd ca în comisie să fie nevoie de o majoritate de două treimi. Boc a ţinut să precizeze că democraţii sprijină fără niciun echivoc legea votului uninominal. El a cerut tuturor partidelor ca, în şedinţa de astăzi a comisiei, să se abroge principiul votului cu două treimi.

Pediştii văd în acesta o barieră procedurală a cărei înlăturare va grăbi adoptarea proiectului, eliminându-se posibilitatea ca un partid să blocheze votul. Emil Boc consideră că, dacă legea nu se adoptă, ultima soluţie rămâne referendumul. "Ar fi păcat să mai cheltuim 20 milioane pentru a constata că românii vor votul uninominal", a mai spus Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite