Votul privind suspendarea nu încheie războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare, parlamentul va vota cererea de suspendare a preşedintelui. Nicolae Văcăroiu dă semne că este pregătit pentru interimat, iar PRM anunţă că poartă tratative cu

Săptămâna viitoare, parlamentul va vota cererea de suspendare a preşedintelui.

Nicolae Văcăroiu dă semne că este pregătit pentru interimat, iar PRM anunţă că poartă tratative cu Bogdan Olteanu şi Mircea Geoană. Anunţul lui Traian Băsescu că-şi va da demisia dacă va fi suspendat de parlament nu i-a făcut pe social-democraţi să se răzgândească. "Procedura de suspendare va continua în parlament", a precizat vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu. Liderul PSD a mai arătat că, de obicei, procentele pe care partidele le obţin în alegeri sunt mai mici decât cele prefigurate în sondaje. "Din experienţa electorală şi politică rezultă foarte clar că partidele care s-au bazat înaintea alegerilor pe un procent foarte mare de încredere, inclusiv Partidul Social Democrat, au înregistrat scoruri electorale sub acest procent. Singurul partid care a avut o prognoză mai mică, ce a crescut, a fost Partidul România Mare în anul 2000. Toate partidele, inclusiv candidaţii la preşedinţie, au avut procente sub aşteptarea după sondaj", a spus Diaconescu.

Premierul şi preşedintele se bălăcăresc de la distanţă

Premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a atacat pe Traian Băsescu, ieri, la Zagreb, în faţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, comisar european pentru justiţie.

"Am discutat şi de situaţia politică din România, marcată în ultima perioadă de aceste acţiuni pe care preşedintele le face şi care mie mai degrabă îmi dau impresia unei disperări care îl determină pe actualul şef al statului să caute diferite formule şi soluţii politicianiste pentru a-şi păstra mai degrabă scaunul decât pentru a se preocupa de problemele fundamentale ale românilor şi ale ţării", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax. Premierul a sugerat că Băsescu nu ar trebui să candideze pentru un nou mandat, dacă va demisiona în urma eventualei suspendări din funcţie. Liderul liberal a refuzat, însă, să spună dacă se va înscrie în cursa electorală, într-o asemenea eventualitate.

"Nu sunt analist politic ca să spun care este consecinţa unei demisii. Nu ştiu dacă va demisiona, sunt declaraţii de genul celor cu care ne-a obişnuit preşedintele care vrea să inducă anumite temeri. După un astfel de gest, mă întreb însă care e justificarea pentru care trebuie să candideze din nou", a declarat Tăriceanu. El a apreciat că a venit momentul ca preşedintele Traian Băsescu să plătească pentru provocarea atâtor probleme în societate.

Băsescu: un gest de iresponsabilitate

Administraţia prezidenţială a difuzat, ieri, un comunicat, în care a apreciat că "încercarea premierului de discreditare a preşedintelui României, în contextul unei întâlniri cu Franco Frattini (...), este o probă de iresponsabilitate politică". "Administraţia Prezidenţială apreciază că acest gest iresponsabil este unic în istoria postdecembristă a României şi provoacă prejudicii nemeritate ţării", se arată în comunicat. Potrivit acestui document, premierul Tăriceanu a avut un important rol personal în generarea tensiunii politice interne, iar acum "este îngrijorătoare" tendinţa de a "exporta" această tensiune. "În ultima perioadă, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că a renunţat la lupta politică internă şi s-a dedicat în exclusivitate binelui public. Îi reamintim acestuia doar câteva dintre recentele decizii contrare interesului public: amânarea nejustificată a datei pentru alegerile europarlamentare, ruperea alianţei politice în numele căreia a putut prelua funcţia pe care o deţine în prezent şi construirea netransparentă a unei noi majorităţi", se afirmă în comunicatul preşedinţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite