Votul prin corespondenta - legitimarea chiulului parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Punerea in acord cu prevederile Constitutiei revizuite a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului le-a dat prilejul mai-marilor senatorilor si deputatilor sa institutionalizeze o procedura

Punerea in acord cu prevederile Constitutiei revizuite a regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului le-a dat prilejul mai-marilor senatorilor si deputatilor sa institutionalizeze o procedura care legitimeaza chiulul: votul prin corespondenta. Folosit, in 14 ani de parlamentarism postdecembrist, in doar doua situatii - la adoptarea Legii fundamentale si la revizuirea ei -, lipsit de temei constitutional sau legal, votul "la plic" va deveni, odata cu intrarea in vigoare a noilor regulamente, o practica obisnuita. La Senat, propunerile de modificare a acestora, formulate de expertii in chitibusarii juridice Doru Ioan Taracila si Ion Predescu, stipuleaza ca procedura se aplica numai in situatiile stabilite de Biroul Permanent impreuna cu liderii grupurilor parlamentare. Desi sustine ca este partizanul aplicarii votului prin corespondenta doar la senatorii bolnavi si la cei plecati in tara sau in strainatate in interes de serviciu, Doru Ioan Taracila a omis sa prevada expres, in amendamentele sale, amintitele situatii. Astfel, procedura este similara celei pregatite la Camera Deputatilor, potrivit careia votantul "la plic" trebuie sa completeze un formular-tip pe care il trimite liderului de grup sau, dupa caz, presedintelui Camerei. Presedintele deschide plicul si informeaza plenul cu privire la optiunea absentului. Prima consecinta a introducerii votului prin corespondenta este incurajarea chiulului parlamentar, acoperit sau nu, cu acte. Pe viitor, "pasari rare" precum doctorul-senator Serban Bradisteanu nu vor mai fi nevoiti sa-si paseze cartelele de vot colegilor sau damelor blonde din staff-ul tehnic, iar acestia sa le foloseasca in locul lor la plen. In perfect acord cu regulamentul, acestia vor vota de la distanta, fara sa se mai oboseasca pana la Senat.
PNL se opune
Liberalii s-au declarat, ieri, impotriva modificarii regulamentelor celor doua Camere, astfel incat parlamentarii sa poata vota prin corespondenta. "Prin introducerea acestui sistem, procedura dezbaterilor parlamentare va fi golita de sens, iar votul va fi exprimat in necunostinta de cauza, fiind un vot formal. Gaselnita votului prin corespondenta ar transforma Legislativul intr-un fel de club virtual, in care participarea devine optionala, alesii putand sa-si vada linistiti de afaceri, de deplasarile in strainatate sau de hobby-uri", a declarat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu. El a apreciat ca, prin propunerea de a modifica astfel regulamentele, PSD incerca sa contracareze faptul ca nu isi poate aduce senatorii si deputati la vot, la sedintele de plen cu legi importante.
Ultima ora
Votul prin corespondenta, neagreat la Camera Deputatilor
Comisiile juridica si cea pentru regulament din Camera Deputatilor nu au acceptat introducerea votului prin corespondenta, considerand ca aceasta modalitate de exprimare a votului nu face parte din setul de masuri necesare pentru punerea de acord cu noua Constitutie. Presedintele Comisiei pentru regulament, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a spus ca introducerea votului prin corespondenta nu este o chestiune urgenta. "Daca vreun deputat va propune comisiei votul prin corespondenta, vom discuta aceasta propunere impreuna cu alte propuneri care mai pot aparea in legatura cu modificarea regulamentului Camerei Deputatilor. Dar nu cred ca cineva isi va asuma propunerea votului prin corespondenta", a afirmat Eugen Nicolicea. Comisia juridica si cea pentru regulament au adoptat, ieri, intr-o sedinta comuna, revizuirea regulamentului Camerei numai in domeniile privind punerea de acord cu prevederile constitutionale in ceea ce priveste sesizarea Camerelor, termenele de dezbatere in comisie si alte aspecte de tehnica legislativa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite