Vot uninominal pentru jumătate din parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia electorală a stabilit că jumătate din deputaţi şi senatori vor fi aleşi direct, iar cealaltă jumătate, prin redistribuire pe liste. Membrii comisiei pentru elaborarea codului

Comisia electorală a stabilit că jumătate din deputaţi şi senatori vor fi aleşi direct, iar cealaltă jumătate, prin redistribuire pe liste.

Membrii comisiei pentru elaborarea codului electoral au adoptat în şedinţa de ieri principiul sistemului de vot uninominal mixt prin compensare. Reprezentanţii PSD au propus votul uninominal majoritar, dar această variantă a fost respinsă.

Ulterior, pesediştii s-au pronunţat alături de PNL şi PD pentru sistemul mixt, aşa cum prevedea iniţial proiectul de lege elaborat împreună cu Pro Democraţia. Parlamentarii nu au reuşit să se înţeleagă asupra modalităţii de redistribuire a jumătate din mandatele de deputaţi şi senatori, aşa cum presupune proiectul APD, fiind de aşteptat o nouă dispută pe această temă.

Susţinuţi tacit de Marton Arpad (UDMR) şi de Varujan Pambuccian (Minorităţi Naţionale), liberalii au reuşit să respingă la vot varianta PSD - a sistemului majoritar în circumscripţii uninominale, cu două tururi de scrutin. În acest caz, mandatele ar fi revenit doar candidaţilor care ar fi întrunit, în primul tur, majoritatea simplă în colegiile uninominale, sau în turul doi, după modelul alegerii primarilor. Pe principiul "câştigătorul ia tot", practicat deja la nivelul SUA şi Marii Britanii, proiectul PSD ar fi favorizat bipolarizarea în zona parlamentară, în dauna reprezentării formaţiunilor politice mici şi minorităţilor.

PSD, probleme cu redistribuirea

Parlamentarii PSD n-au făcut opinie separată la votarea principiului sistemului de vot mixt cu compensare, dar au blocat din nou discuţiile când a venit vorba de modalitatea de compensare prin redistribuirea mandatelor la nivel naţional. Doar cei doi reprezentanţi ai PRM au votat împotrivă, soarta votului fiind decisă de parlamentarii minorităţilor, în condiţiile în care doi pesedişti Valeriu Zgonea şi Eugen Nicolicea au absentat de la lucrările comisiei.

Sistemul mixt votat în comisie creează condiţiile alegerii în baza unui singur tur de scrutin a 50% din parlamentari în circumscripţiile uninominale. O a doua etapă presupune un sistem proporţional, prin redistribuirea mandatelor către următorii candidaţi uninominali clasaţi, în funcţie de ponderea electorală obţinută de partide la nivel judeţean şi naţional. Potrivit proiectului, alegătorul care se va prezenta la vot va avea la dispoziţie două buletine, unul pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat, el fiind în situaţia de a alege unul dintre candidaţii propuşi de partide.

"Va fi ales candidat în colegiul respectiv deputatul sau senatorul care a obţinut cel mai mare număr de voturi", a explicat democratul Valentin Iliescu. Cealaltă jumătate va fi supusă procesului de redistribuire, prin însumarea voturilor obţinute de toţi candidaţii în toate colegiile şi stabilirea, la nivel judeţean naţional, a unei ierarhii pe sistem proporţional.

În funcţie de scorul obţinut la nivel de judeţ şi la nivel naţional, fiecare partid va avea dreptul la un număr suplimentar de mandate. Sistemul propus de APD are însă o fisură. Candidatul, plasat pe locul doi într-un colegiu uninominal, ar putea să piardă, dacă partidul său a întrunit mai puţine opţiuni de vot la nivel naţional decât formaţiunea din care face parte cel plasat pe locul imediat următor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite