Vosganian, despre Forța Civică: "O încropeală de oameni care navighează prin spaţiile interstelare în căutarea unui sălaş politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian, scriitor şi vicepreşedinte  al PNL
Varujan Vosganian, scriitor şi vicepreşedinte al PNL

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian susţine, într-o postare pe blog, că Forţa Civică reprezintă "o încropeală de oameni care navighează prin spaţiile interstelare în căutarea unui sălaş politic", apreciind că este "vizibilă lipsă de imaginaţie şi de autentic" în denumirea şi formararea partidului.

"Mă întreb, ce fel de nou partid de dreapta poate fi acela în care mulţi dintre liderii săi au mai trecut pe la (tot felul de) alte partide, de la PDL şi PSD, până la ... România Mare? Îmi amintesc, nu fără nostalgie, cum arăta prima linie a Uniunii Forţelor de Dreapta, atunci când s-a înfiinţat, în 1996, sub denumirea iniţială de Partidul Alternativa României, cu intelectuali de primă linie dintre care niciunul nu mai fusese în vreun partid politic. Şi apoi privesc această încropeală de oameni care navighează prin spaţiile interstelare în căutarea unui sălaş politic pe care, în sfârşit, se pare că l-au găsit", scrie Vosganian.

Senatorul liberal susţine că denumirea partidului condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică, reprezintă "vizibila lipsă de imaginaţie şi de autentic".

"Aşa se întâmplă atunci când convingerile nu sunt autentice şi când ele se pun sub semnul improvizaţiei şi al conjuncturilor. Primul lucru care lipseşte atunci când nu eşti autentic este imaginaţia. Fireşte că oamenii sunt liberi în tot ceea ce întreprind. Sunt liberi să fie sinceri, tot aşa cum sunt liberi să se prefacă. Ba chiar, uneori, sunt liberi să se prefacă şi că sunt sinceri. Numai că asta, ca o haină de împrumut, se vede. Iată această vizibilă lipsă de imaginaţie şi de autentic în formarea, dar şi denumirea noii alianţe politice. Mai întâi, Forţa Civică. Un partid de dreapta nu ar trebui să se numească « Forţa civică ». În general, niciun partid nu poate să-şi asume reprezentarea societăţii civile. Căci în societatea civilă sunt şi asociaţii ale proprietarilor de case naţionalizate, şi chiriaşii care locuiesc în ele. Sunt şi asociaţii ale celor care luptă împotriva fumatului, dar şi cluburi de fumători de trabuc. Şi oameni muşcaţi de câini care cer eutanasierea animalelor fără stăpân, dar şi asociaţii care luptă pentru protecţia câinilor vagabonzi. Cum să-i reprezinţi politic pe toţi aceştia ?", spune Vosganian.

Totodată, vicepreşedintele PNL se întreabă, ironic, cum se numeşte "Cealaltă România care nu e cu ei - România Stângă sau Strâmbă", referindu-se la denumirea Alianţei - România Dreaptă.

"Cât despre alianţa cea mare, ce-am putea spune? Alianţa se numeşte România Dreaptă. Cealaltă Românie, care nu e cu ei, cum e? România Stângă? Sau, poate, România Strâmbă? O să fie o luptă între dextrogiri şi levogiri, ca la cristalele de zahăr? România nu poate avea atribute. Noi care trăim într-însa, da. Putem fi de dreapta ori de stânga, putem sta în cap sau ţopăi într-un picior, după chef. Dar România e una singură. Sau, mă rog, ar trebui să fie aşa pentru cei care zic că o iubesc", conchide senatorul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite