Voinţa lui Băsescu, ordin pentru PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticaţi de Traian Băsescu pentru „bolşevizarea“ partidului, democrat-liberalii iau deja în calcul schimbarea statutului PDL. Preşedintele i-a atacat pe democrat-liberali pentru modul în care guvernează şi pentru lipsa de reformare a partidului. Liderii PDL se gândesc să renunţe la alegeri pe liste.

Declaraţiile lui Traian Băsescu conform cărora dublarea numărului de prim-vicepreşdinţi şi alegerea lor pe lista preşedintelui reprezintă un "mare pas înapoi" par să dea tonul unor noi discuţii de modificare a statutului. Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a arătat că prevederile din statut referitoare la alegerea conducerii pe liste ar putea fi schimbate la 16 iulie, în cadrul Convenţiei Naţionale.

"După afirmaţiile preşedintelui ţării, putem avea o nouă dezbatere în partid", a spus cel care a pledat încă de la început în favoarea  votului individual. "Validarea noului statut este primul punct pe ordinea de zi în cadrul Conveţiei Naţionale. Putem să modificăm ceea ce nu ne convine", a mai comentat Stolojan.

Deficit de democraţie

În opinia sa, modalitatea de alegere a prim-vicepreşedinţilor, validată prin noul statut, reprezintă, de fapt, "un deficit de democraţie".  Stabilirea prim-vicepreşedinţilor prin vot direct şi nu pe liste reprezintă "cea mai sănătoasă variantă" de alegere a conducerii PDL şi pentru Roberta Anastase, peşedintele Camerei Deputaţilor.

 "Deocamdată, prevederile sunt cele votate de Consiliul Naţional de Coordonare, deci vot pe liste. Singurele care mai pot modifica sunt Congresul partidului sau în Consiliul Naţional de Coordonare premergător Congresului. Asta rămâne să discutăm", a arătat Anastase.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PDL Cezar Preda susţine că menţinerea actualului sistem ar putea genera o reală competiţie la nivelul vicepreşedinţilor. "Eu voi candida pentru o funcţie de vicepreşedinte şi sper ca la acest nivel să fie o competiţie directă. În ceea ce priveşte alegerea prim-vicepreşedinţilor, mă supun şi eu deciziei partidului, deşi am criticat listele atunci când s-a pus problema folosirii lor atât la PSD, cât şi la PNL", a comentat Preda.

Schimbarea de atitudine a liderilor PDL a venit la numai patru zile după ce noul statut a fost validat de Consiliul Naţional de Coordonare, în aplauzele frenetice ale participanţilor.

Potrivit prevederilor textului aprobat, liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor în Convenţia Naţională este declarat preşedinte al PDL, iar primii patru semnatari din grupul de promovare a moţiunii câştigătoare devin prim-vicepreşedinţi.

Guvernul merge la Cotroceni

Miniştrii Guvernului Boc sunt pregătiţi să se ducă la consultările de la Cotroceni, dacă preşedintele Traian Băsescu le va transmite o invitaţie oficială. Aceştia consideră normal gestul şefului statului de a convoca discuţii referitoare la restanţele Executivului în materie de disponibilizări în sistemul bugetar.  Ministrul Fiananţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că nu a primit până acum o invitaţie oficială. "Voi analiza invitaţia şi cel mai probabil mă voi duce la consultare", a spus acesta.

Potrivit articolului 86 din Constituţie, preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită. Traian Băsescu i-a reproşat premierului că disponibilizările făcute de el în sistemul bugetar "nu se văd în statistici" şi a criticat ordonanţa Guvernului privind politizarea deconcentratelor. 

În urmă cu câteva săptămâni, premierul Emil Boc le-a cerut miniştrilor să pregătescă un nou plan de restructurări în sectorul bugetar, după cel din vara anului trecut realizat prin reorganizarea agenţiilor din subordinea Guvernului. Din cele 226 de agenţii guvernamentale existente la acea dată, 114 au fost comasate sau desfiinţate, însă oamenii au fost reangajaţi în ministere.

Criticile preşedintelui

Traian Băsescu a ieşit la atac, la B1 TV, împotriva democrat-liberalilor şi a chemat la ordine Guvernul Boc. Lista criticilor şi doleanţelor prezidenţiale:

Guvernul nu a făcut disponibilizări în sistemul bugetar

„Bolşevizarea" PDL prin decizia de a alege viitoarea conducere pe listă şi de a spori numărul de prim-vicepreşedinţi

Politizarea excesivă a administraţiei, prin numirea în fruntea instituţiilor deconcentrate a oamenilor clientelei politice

Dublarea pragului electoral de la 5 la 10% şi vot uninominal pur, astfel încât să existe două partide politice care să asigure alternanţa la putere

Comentariu:„Băsescu i-a transmis un avertisment lui Boc"

Adrian Moraru

image

director adjunct IPP

„Criticile preşedintelui la adresa PDL şi a Guvernului reprezintă, de fapt, un avertisment pentru Emil Boc. Nu au fost însă declaraţii de neîntors, care să creioneze o ruptură pe faţă, de genul celei care a intervenit la un moment dat între Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Aşa cum îl ştim, coleric şi de nestăpânit, Băsescu a dovedit că încă nu a ajuns „să scoată bileţelul", preferând doar să critice după ce a fost călcat pe bătături. Este interesant de urmărit dacă Băsescu va continua pe aceeaşi linie sau se va limita la acest atac. De altfel, criticile lui Băsescu sunt îndreptăţite. O formaţiune disciplinată ca PDL, care a mocnit în ultimii trei ani şi care a respectat cu rigoare mesajul dictat de sus, ar fi meritat să aibă o competiţie reală în alegerea conducerii. Băsescu a avut dreptate şi în ceea ce priveşte disponibilizările din sectorul bugetar, numai că potrivit ar fi fost să vorbească de la o tribună oficială, nu în cadrul unei discuţii informale. În ceea ce priveşte numirile pe criterii de apartenenţă politică, nu de competenţă, Băsescu ar face mai bine să se uite în primul rând în familia sa, la fiica Elena ajunsă europarlamentar şi apoi să critice.

Comentariu:Şeful statului ştie că e responsabil de acest Guvern

Zoe Petre

analist politic

Preşedintele Traian Băsescu a scos la tablă şi alte guverne de care nu era la fel de apropiat şi nu cred că va sta pe gânduri în a
face acelaşi lucru acum. Cred că preşedintele ştie că lumea îl consideră responsabil pentru acest Guvern Boc şi încearcă să arate că poate controla deciziile luate de Executiv. Nu cred că pregăteşte în viitorul apropiat o remaniere guvernamentală pentru că pe actualii membri ai Cabinetului el i-a inventat. Dacă va revoca pe cineva, va trebui să inventeze tot el o persoană care să ocupe locul rămas liber. Nu cred că domnul Boc nu mai e în graţiile preşedintelui. Domnul Băsescu nu are pe nimeni la inimă în afară de domnia sa. În privinţa sistemului de alegere a conducerii în interiorul PDL, se pare că preşedintele nu e de acord cu ce a stabilit partidul. Nu trebuie să uităm că PD este cel care a inventat acest sistem pe vremea lui Petre Roman. Emil Boc încearcă să-şi consolideze poziţia, însă în interiorul partidului există destule conflicte.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite