Voiculescu se întoarce la Uniunea PSD+PUR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

eşichierul politic sunt la modă în state precum Germania. Liderul conservatorilor nu se teme nici de o eventuală reacţie de respingere din interiorul PSD, cauzată de amintirea, încă

eşichierul politic sunt la modă în state precum Germania. Liderul conservatorilor nu se teme nici de o eventuală reacţie de respingere din interiorul PSD, cauzată de amintirea, încă proaspătă, a abandonării alianţei electorale după alegerile din decembrie 2004. El a reamintit că, fără acordul PC, social-democraţii nu ar fi obţinut funcţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de preşedinte al Senatului. În plus, Dan Voiculescu susţine că se simte cu conştiinţa împăcată, întrucât uniunea PSD + PUR era prevăzută să funcţioneze numai pe durata alegerilor. Preşedintele conservatorilor nu vede vreun impediment tehnic pentru reluarea legăturilor cu PSD nici în participarea la guvernare a partidului său până la 1 ianuarie 2007. "Singurul motiv pentru care nu ieşim mâine de la guvernare este preocuparea noastră legată de problematica integrării. Altfel, noi suntem ca şi ieşiţi de la guvernare", a ţinut să precizeze Dan Voiculescu.

Florin Anghel: "Nu consider morală această soluţie"
Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, conservatorul Florin Anghel, a declarat pentru Adevărul că, personal, nu consideră morală varianta revenirii PC la alianţa politică şi electorală cu social-democraţii. "Eu am perceput afirmaţia domnului Voiculescu ca pe un exemplu, nu ca pe o intenţie foarte serioasă. Am fost susţinătorul mersului pe cont propriu în alegeri. La momentul actual, PC este un partid mic, dezvoltat diferit de la judeţ la judeţ, la nivel local fiind unii lideri care se înţeleg bine cu Alianţa, iar alţii cu PSD. Când dai mâna cu o parte, îi pui în off-side pe ceilalţi", a afirmat Anghel. Însă el susţine că majoritatea şefilor din teritoriu ai PC se înţeleg bine cu reprezentanţii social-democraţilor. Totuşi, liderul conservator nu ascunde faptul că, la nivel central, "nu a simţit o dorinţă", din partea PSD, de a reînfiripa colaborarea cu PC. "Deocamdată, nu ştim cu care aripă să discutăm. Este clar pentru toată lumea că în PSD este o fierbere totală", a încheiat Anghel.

Criza poate apăreaîn Senat
O eventuală ieşire a PC de la guvernare i-ar putea prinde pe aliaţii D.A. cu garda jos la nivelul Senatului, acolo unde adoptarea unei legi organice ar putea ţine de domeniul trecutului în lipsa unei majorităţi de 69 de voturi. Dar, potrivit unor surse parlamentare conservatoare, o mare parte din deputaţii acestei formaţiuni, precum şi unii senatori au purtat negocieri, fiind gata, în cazul ieşirii PC de la guvernare, să facă pasul spre Alianţa D.A., în special înspre barca democrată. În cazul în care cei 11 senatori conservatori ar face cu toţii pasul în Opoziţie, ADA rămâne cu 50 de senatori în grup. PNL şi PD se mai pot baza pe voturile celor zece parlamentari UDMR şi ale unor independenţi, precum ex-pesedistul Neculai Apostol sau fostul peremist Viorel Duca Senior. În cealaltă tabără, Opoziţia şi-ar îngroşa rândurile, putând conta pe 73 de voturi şi pe alte două posibile ale fostului pesedist Ioan Talpeş şi senatorului ştefan Mihail Antonie, recent plecat din PNL. La Camera Deputaţilor situaţia este mai relaxată pentru oamenii lui Boc şi Tăriceanu. PSD şi PRM beneficiază în momentul de faţă de 140 de voturi, prin revenirea lui Eugen Bejinariu, iar gruparea PD-PNL-UDMR, de două voturi mai puţin. Posibila înregimentare a celor 20 de deputaţi PC în rândurile Opoziţiei ar fi contrabalansată de grupul celor 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale, dar şi de cei nouă parlamentari ai lui Corneliu Ciontu, cu care aliaţii au protocoale de colaborare.

"Imaginea PC e dezastruoasă"
Dan Voiculescu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care mesajul conservatorilor este receptat în teritoriu. "PC are filiale în toate judeţele, peste 3.000 de aleşi locali, e în parlament şi la guvernare, are sprijinul unui trust de presă - spun gurile rele - şi totuşi imaginea sa este dezastruoasă", le-a pus în vedere Voiculescu, subordonaţilor săi din filialele locale. El a ţinut să sublinieze însă, că nu vrea să discute mai multe lucruri în faţa ziariştilor, dar că le sugerează celor prezenţi la şcoala de vară să îmbunătăţească colaborarea dintre organizaţiile lor şi structurile de la centru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite