Voiculescu, în şpagat între PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PC, Dan Voiculescu, şi preşedintele liberal, Crin Antonescu
Liderul PC, Dan Voiculescu, şi preşedintele liberal, Crin Antonescu

PC va merge separat la locale, iar la parlamentare va alege între liberali şi social-democraţi. Liberalii sunt dispuşi să semneze un protocol cu conservatorii pentru alegerile locale din 2012. Social-democraţii spun că nu au discutat o astfel de variantă.

Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarat pentru „Adevărul" că rezultatele de la alegerile locale vor decide viitoarea politică de alianţe a formaţiunii.

Mai citeşte şi:

Cine sunt adversarii lui Băsescu: "o maimuţică", "un motan" şi "domnul acela care îşi vopseşte părul"

Strategie ce lasă deschisă, în premieră, posibilitatea ca PC să candideze pe liste comune cu liberalii, şi nu cu social-democraţii, ca până acum. Ciucă susţine însă că nu este vorba despre o răcire a relaţiei dintre PC şi PSD, participarea conservatorilor pe liste proprii la localele din 2012 fiind prevăzută în protocolul alianţei dintre cele două partide.

Totuşi, în anumite cercuri politice se vorbeşte despre o apropiere a PC de PNL, care ar fi determinată de relaţia destul de rece dintre liderul social-democrat, Victor Ponta, şi cel conservator, Dan Voiculescu. Pe de altă parte, surse liberale susţin că este posibil ca PC să rămână, în cele din urmă, alături de PSD, iar „încălzirea" din ultima vreme a  relaţiei dintre liberali şi conservatori să nu fie, de fapt, decât o strategie de negociere.

Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL, a explicat că strângerea relaţiilor dintre cele două partide s-ar putea concretiza printr-un protocol de colaborare în turul al doilea al alegerilor locale. El a adăugat însă că liderii celor două partide nu au demarat încă negocierile pe această temă.

În eventualitatea în care conservatorii se vor decide să facă o alianţă cu liberalii, trebuie mai întâi să denunţe alianţa cu social-democraţii, ceea ce ar presupune, practic, ruperea grupurilor parlamentare comune PSD-PC.

Simplu cu PC, complicat cu PSD

Colaborarea liberalilor cu PC este încurajată chiar de liderul partidului, Crin Antonescu. El a afirmat că nu exclude o alianţă electorală cu conservatorii. Şeful PNL a lăudat PC, despre care a afirmat că este „un partid tânăr" care are avantajul de a nu fi fost implicat în momentele „grele" ale istoriei recente, motiv pentru care poate fi privit cu încredere. „Cu PC, lucrurile sunt mult mai simple, şi programatic, şi la nivel uman", a afirmat Antonescu, întrebat despre apropierea dintre liberali şi conservatori.

Liderul PSD, Victor Ponta, a replicat ironic: „Da, sigur că lucrurile sunt mai complicate cu PSD pentru că noi suntem un partid de 40%". „Mi se pare că relaţia dintre PSD şi PC e pe o cale corectă. N-am discutat despre posibilitatea de a-i susţine pe conservatori la alegerile locale, dar nu este, din punctul nostru de vedere, nicio problemă să candideze pe liste proprii", a comentat Ponta relaţia dintre social-democraţi şi liberali. „Conservatorii au candidat singuri la locale şi în 2004, şi în 2008. Aşa că e logic să meargă şi acum singuri. Dar să vedem dacă această decizie va fi cea finală", a adăugat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. 

Alianţa PSD-PC, consumată

„Obiectivele asumate prin protocol au fost, în mare parte, consumate", a afirmat, recent, liderul PC,  Daniel Constantin. Conservatorii au „bifat colaborarea la parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, iar singura obligaţie în vigoare este existenţa grupurilor parlamentare comune. Intenţia PC de a-şi forma grupuri parlamentare distincte „ar duce, în mod natural, la ruperea alianţei", a explicat Daniel Constantin.  Preşedintele PC a mai spus că discursul public al PSD cu privire la PC „a făcut ca anumiţi membri conservatori să fie oarecum revoltaţi şi iritaţi".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite