Voiculescu acuză CNSAS că i-a sustras notele de informator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul conservator susţine că din dosarul său au fost sustrase declaraţiile olografe pe care le-a semnat cu numele conspirativ "Felix". "Mă întreb cine a avut interes de la CNSAS să sustragă

Liderul conservator susţine că din dosarul său au fost sustrase declaraţiile olografe pe care le-a semnat cu numele conspirativ "Felix". "Mă întreb cine a avut interes de la CNSAS să sustragă declaraţiile mele", a spus Voiculescu, care i-a cerut avocatului său, Sergiu Andon, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, să prezinte Consiliului dosarul complet. Preşedintele PC a explicat că şi-a văzut dosarul la audierea de săptămâna trecută de la CNSAS şi că din acesta au dispărut filele pe care le semnase cu numele de "Felix".
Sergiu Andon, care a ridicat, ieri, de la sediul Consiliului, copia dosarului de urmărire informativă, a arătat că nu a avut timp să studieze amănunţit cele aproximativ 80 de pagini şi că doar le-a răsfoit într-un sfert de oră. Tot ceea ce a găsit Andon între coperţile acestuia erau "adrese de înaintare de la o unitate a Securităţii la alta, rapoarte ale lor birocratice, punctul de vedere al lor". "Nu dădusem peste nici un material semnat sau provenit de la Dan Voiculescu", a accentuat preşedintele Comisiei juridice a Camerei. El a evitat să indice o dată exactă la care va prezenta public datele din dosar, arătând că acesta intră într-un "ritm avocaţial mai greoi".

Buchet: "i-am dat totdeauna ce a cerut"
Secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, ne-a declarat că dosarul de urmărire informativă ce i-a fost dat lui Dan Voiculescu de către Consiliu, în anul 2003, "conţinea documente olografe ale informatorului Dorin Felix". Buchet susţine că, la vremea respectivă, membrii CNSAS "nu cunoşteau identitatea reală al lui Felix" şi că acesta este motivul pentru care preşedintele PC a intrat în posesia notelor informative. Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului, votat de Parlament, prevede însă că documentele olografe nu pot fi date persoanelor care îşi cer dosarele. "Repet, noi nu ştiam atunci cine este Felix. I-am dat totdeauna ce a cerut. Conform procedurilor legale, notele informative nu se dau", a subliniat Constantin Buchet. Întrebat cum de un dosar de urmărire poate conţine note informative ale celui urmărit, secretarul CNSAS a răspuns că "tehnic este posibil", deşi aparent este ilogic. "Probabil că ofiţerul care instrumenta cazul avea nevoie să grupeze anumite informaţii. Unele dosare sunt construite atipic", a mai spus Buchet.

Cazul "Dominic", în lucru
Direcţia de Investigaţii din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii s-a autosesizat ieri, după ce Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, a declarat că un membru al conducerii instituţiei a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ "Dominic". Cazimir Ionescu a precizat, marţi, că au fost identificate două persoane cu respectivul nume, una dintre ele fiind din Piatra Neamţ şi alta din Alba, "fără nicio legătură cu membrii Colegiului CNSAS". Totodată, Mircea Dinescu a spus că Sergiu Andon este obligat să aducă la CNSAS, potrivit legii, toate documentele care probează afirmaţiile sale în cazul "Dominic", altfel fiind "inculpat".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite