Voicu, din arest, în Comisia pentru drepturile omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Cătălin Voicu, pe punctul de a aţipi în prima zi de muncă după arest
Senatorul Cătălin Voicu, pe punctul de a aţipi în prima zi de muncă după arest

Senatorul PSD Cătălin Voicu şi-a făcut apariţia în plenul Senatului după o absenţă de un an şi jumătate, timp în care a stat în arestul Penitenciarului Rahova. Social-democratul nu se va întoarce la Comisia de apărare, unde ar fi lucrat cu informaţii clasificate, urmând să facă parte din Comisia pentru drepturile omului.

Jovial, dar cu mişcări lente, încetinite de kilogramele în plus, Cătălin Voicu a venit ieri în plenul Senatului şi s-a instalat pe locurile rezervate parlamentarilor PSD. Doar câţiva senatori au venit să-l îmbrăţişeze, iar cea mai sociabilă s-a dovedit colega Olguţa Vasilescu, care l-a scos la o ţigară pe holul Senatului. Cuplul politic a atras imediat atenţia ziariştilor care i-au înconjurat. „Eu am fost cel mai arestat personaj din România. În viaţa mea nu numai că mi-am ţinut cuvântul şi condiţia umană, dar nici nu am făcut ceea ce alţi oameni, din păcate, fac - nu intru în detalii", se confesează senatorul. „Colegii mă susţin moral şi sufleteşte", a comentat social-democratul.

După care s-a întors în plen şi s-a trântit în fotoliu. Absent din Senat din martie 2010, părea mai puţin pus în temă şi îi întreba în permanenţă pe cei care îl susţin „moral şi sufleteşte" cum să voteze. Cea mai copleşitoare s-a dovedit dezbaterea legii privind cinematografele. Este vizibil plictisit şi pe punctul să aţipească. Din când în când se întoarce pentru o discuţie cu un coleg aflat la două scaune distanţă (rândul pe care a stat era aproape gol). Momentul cel mai plăcut a fost când o blondă de la grupul PSD l-a chemat pe hol la o discuţie.

Familia, copiii şi cătuşele

În fine, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pune capăt şedinţei. Televiziunile dau năvală pe holul din faţa sălii de plen. Nu apare imediat. Înaintea lui iese Ilie Sârbu, liderul grupului PSD. „Nu vine încă, nu e încă gata". Apare şi Toni Greblă (PSD), şeful Comisiei juridice. „Va avea toate drepturile, revine şi în Comisia de apărare", explică Greblă. „Păi, şi poate să lucreze cu informaţii clasificate?", întreabă un reporter. „Păi, nu ştiu, de la caz la caz", răspunde, încurcat, Greblă. După câteva minute apare şi personajul principal. E înconjurat rapid de camerele de luat vederi.

Tânăra din faţa sa e cu un cap mai înaltă şi trimite spre el un tir de întrebări: „Cum v-aţi simţit în perioada petrecută în închisoare?". „Domnişoară, eu m-am gândit în permanenţă la familie", răspunde Voicu. „Cum v-au tratat în închisoare? S-a întâmplat ceva neobişnuit?", continuă reportera. Broboane de sudoare curg pe fruntea personajului. „Domnişoară, credeam că suntem toţi oameni de onoare", spune senatorul.Intervine altcineva: „V-aţi cam plictisit în prima zi de lucru". „Am venit la Senat să îmi fac datoria faţă de alegători", susţine senatorul. Singura întrebare care pare să îi facă plăcere e cea referitoare la ce a făcut în perioada de după eliberare: „Am făcut lucruri fireşti, m-am ocupat de familie şi de copii, datorită lor am rezistat".

Nu se va întoarce în Comisia de apărare. „În perioada absenţei mele, un alt coleg mi-a luat locul. Eu am fost trimis în Comisia pentru drepturile omului. Fiecare senator trebuie să facă parte dintr-o comisie. Nu are nicio legătură cu... Dar acum, dacă am scăpat de cătuşe voi face parte din această comisie", a explicat Voicu.

În iulie 2011, senatorul PSD Cătălin Voicu a fost eliberat din arest, după ce Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a decis ca acesta să fie judecat în libertate. Voicu a fost încarcerat în Penitenciarul Bucureşti - Rahova. El  era în arest preventiv din 30 martie 2010, fiind judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie. 

"Comisia pentru drepturile omului.  Dacă am scăpat de cătuşe, voi face parte din această comisie.''
Cătălin Voicu senator PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite