Dezbaterile pe buget ar putea fi blocate de lipsa unui aviz clar al CES-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor
Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor

Comisiile de buget şi finanţe din Parlament au respins amendamentele depuse de opoziţie care prevedeau majorări ale bugetelor sănătăţii şi justiţiei. Dicutarea celor circa 6.500 de amendamente a fost întreruptă pentru mai bine de două ore de unele neînţelegeri privind lipsa unui aviz clar pe proiectul de buget din partea Consiliului Economic şi Social (CES).

UPDATE: Lucrările de dezbatere a celor circa 6.500 de amendamente depuse de opoziţie la proiectul bugetului de stat pe 2010 ar putea fi întrerupte deoarece Consiliul Economic şi Social nu a precizat clar în raportul trimis către Parlament dacă este împotriva sau pentru adoptarea bugetuzlui. Avizul CES este, însă, unul consultativ.

"Avizul CES-ului este consultativ, Nu există, însă, o concluzie clară, dacă avizul este negativ sau pozitiv. Există posibilitatea blocării dezbaterilor pe buget pentru că nu s-a îndeplinit o formalitatea legislativă. Pana la ora 15.00 trebuie să tragem o concluzie", a declarat Viorel Ştefan, preşedintele comisiei de buget.

Acesta a declarat că speră că lucrările nu vor fi oprite. "Acesta nu este o situaţie uzuală., deoarece CES+ul nu trage nicio concluzie,. Nu spune nici DA, nici nu", a agăugat Viorel Ştefan. 

UPDATE: A început şedinţa Comisiilor parlamentare de buget-finanţe ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind proiectul de buget de stat pentru anul 2010. Astăzi se discută circa 6.500 de amendamente.

UPDATE: "Amendamentele care presupun cheltuieli bugetare suplimentare nu vor trece", a dat asigurări ministrul Finanţelor. De asemenea, şeful de la Finanţe a precizat căî taxa pe avere a fost născocită de un parlamentar şi că va fi luată în calcul "în cazul unei reconstrucţii a sistemului de taxe".

Sebastian Vlădescu consideră că s-a exagerat situaţiua economică gravă a României. "Nu cred ca ar trebui să fim aşa îngrijoraţi. Toţi se aşteaptă ca 2010 să ne păbuşim. Anul 2010 va fi unul greu, dar va fi unul în care va începe să renască speranţa", adaugă Vlădescu.

UPDATE: Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a vorbit în cadrul dezbaterilor pe tema bugetului pe 2010 despre posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari. "Ideea unei taxe pe averile mari este vehiculată şi poate viitorul proiect privind taxarea va include şi un capitol privind impozitarea averilor mari", a declarat Vlădescu. Potrivit acestuia, un viitor proiect ar trebui să stabilească şi ce se înţelege prin "averi mari". O astfel de taxă ar putea fi introdusă cel mai devreme în 2011.

Glumind pe seama ideilor năstruşnice ale guvernanţilor, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu i-a propus ministrului Sănătăţii şi "prietenilor" acestuia de la Finanţe, pe blogul său, să introducă şi "taxa pe fericire", pentru sexul marital şi extramarital.

Înainte de a intra la dezbaterea din comisiile parlamentare de buget-finanţe, Vlădescu a afirmat că un alt ministru de Finanţe va fi cel care va aplica modificările la bugetul asigurărilor sociale, în situaţia în care Legislativul le va vota.

Vlădescu: Taxa pe fast-food este o idee, deocamdată (UPDATE)

Vlădescu: 100.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi în acest an

Vlădescu vrea impozitarea terenurilor din agricultură după valoare

„Eu nu sunt capabil să aplic un alt buget decât cel pe care îl avem acum", a adăugat Vlădescu, atrăgând atenţia că, dacă nu se iau măsurile anunţate de Guvern, se va ajunge la creşterea inflaţiei.

În ciuda criticilor numeroase venite din partea Opoziţiei, şeful Finanţelor a opinat că proiectul de buget este „mai bun decât încearcă unii să sugereze".

El a dat asigurări că în 2010, în condiţiile acestui buget, nu vor exista probleme de plată a pensiilor şi salariilor.  Ministrul Finanţelor le-a vorbit parlamentarilor din comisii despre cea mai mare slăbiciune a proiectului de buget, care, în opinia sa, este alocarea unei sume de doar 4% din PIB pentru investiţii.

Vlădescu a explicat că deficitul bugetar ar zbura către 10-12% din PIB dacă nevoile de investiţii ale ministerelor ar fi acoperite.

PSD şi PNL nu vor proiectul Guvernului

Ministrul de Finanţe a fost criticat de preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), pe motiv că din proiectul de buget pe 2010 lipsesc măsurile anticriză şi soluţiile pentru finanţarea şomajului, iar fondurile pentru agricultură sunt insuficiente. Ştefan a mai comentat că ministrul a preluat un proiect de buget „cu măsuri impuse", „prefabricat", „creat de partidele de la guvernare, nu de Vlădescu".

„Dacă nu voiam să-mi asum acest buget, nu acceptam această poziţie, deci, responsabilitatea mea vizavi de construcţia bugetară şi de efectele ei pentru economia românească este deplină!", a replicat Vlădescu.

Pe de altă parte, pe parcursul discuţiilor, ministrul Finanţelor a fost întrebat de un deputat PSD dacă va fi „arogant" la fel ca predecesorii săi. „Veţi vedea că nu sunt, deşi uneori par", a replicat Vlădescu.

Intervenţiile ministrului în cadrul dezbaterilor din comisie nu i-au convins însă pe social-democraţi. Potrivit lui Viorel Ştefan, reprezentanţii PSD nu vor vota bugetul „pentru a nu deveni părtaşi la demersul Guvernului". Decişi să nu voteze proiectul Guvernului sunt şi liberalii.

Boc vrea „disciplină"

Liderii PDL şi cei ai UDMR s-au întâlnit ieri la Guvern pentru a discuta despre trecerea legii bugetului în Parlament. Dacă premierul Emil Boc le-a cerut parlamentarilor „disciplină", reprezentanţii UDMR au susţinut în continuare că doresc mărirea pensiilor.

Majorarea punctului de pensii, măsură adoptată ca amendament în comisiile parlamentare, a fost calificată drept nesustenabilă de premierul Emil Boc. La întâlnire  a avut loc şi o discuţie despre împărţirea posturilor de secretar de stat.

UDMR va avea în mod cert secretari de stat la ministerele Educaţiei şi Dezvoltării Regionale, probabil şi la ministerele Economiei şi Agriculturii, a declarat şeful UDMR, Marko Bela. Formaţiunea va căpăta, în total, şase sau şapte posturi de secretar de stat.

Opoziţia a depus mii de amendamente

Parlamentarii PSD şi PNL au depus până ieri peste 3.300 de amendamente la proiectul bugetului. Un amendament important a fost propus de reprezentantul PSD Vasile Bleotu care cere o impozitare progresivă a averilor pentru cei care deţin mai multe maşini şi locuinţe.

Pentru unele amendamente, Opoziţia a reuşit să obţină sprijinul UDMR. Astfel, un amendament PNL,  prin care fondurile alocate Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural se vor repartiza în funcţie de stadiul fizic de realizare şi de vechimea sumelor solicitate, a trecut de votul comisiei.

Alina Voaideş, Valentina Deleanu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite