Vlădescu adânceşte ruptura Guvern - PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lideri democrat-liberali spun că Emil Boc ar fi trebuit să-l demită pe ministrul Finanţelor. Vicepreşedintele PDL Cezar Preda îl acuză pe premier că nu are curajul să facă ordine în Guvern.

Tonul critic al democrat-liberalilor la adresa Executivului s-a înăsprit ieri după ce declaraţiile lui Sebastian Vlădescu referitoare la înlocuirea cotei unice cu sistemul de impozitare progresivă s-au soldat doar cu o mustrare din partea şefului Executivului. În şedinţa de guvern de ieri-seară, premierul Emil Boc i-ar fi spus lui Vlădescu, pe un ton amical, să nu mai discute public subiecte care nu au fost aprobate în prealabil în cadrul Executivului sau pentru care nu a fost mandatat. Potrivit unor surse, ministrul nu a avut nicio reacţie, limitându-se la a-l asculta pe Emil Boc.

Citeşte şi:
Cazul Vlădescu: Cum pot declaraţiile unui ministru să creeze haos în mediul economic

Vicepreşedintele Cezar Preda a susţinut că este foarte îngrijorat pentru că prim-ministrul nu îşi poate "stăpâni" Cabinetul. "Primul-ministru trebuia să-l
dea afară imediat, dar nu are puterea, nu e în stare să facă acest lucru, îi e frică nu ştiu de cine. Nu-mi dau seama cum îşi permite un ministru să saboteze un Cabinet întreg şi să-l ducă în ridicol până la urmă pe prim-ministru, de fiecare dată când acesta încearcă să se preocupe de ceea ce are nevoie ţara acum", a declarat Cezar Preda, citat de RFI.

Vicepreşedintele PDL este cunoscut în partid pentru părerile sale proremaniere, iar Vlădescu este unul dintre miniştrii consideraţi "pe lista neagră", alături de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, şi de cel al Muncii, Mihai Şeitan. "Nu e bine să vedem în ultima lună că s-au luat decizii care nu sunt agreate ba de Palatul Cotroceni, ba de Ministerul de Finanţe, ba de Cabinetul de la Palatul Victoria, în ansamblu. Ce să-nţeleagă cetăţenii României, decât că e un haos? E vina prim-ministrului", a atacat Preda.

Soluţia lui frunzăverde

Vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a susţinut că singura soluţie viabilă pentru România, în acest moment, o reprezintă un guvern de uniune naţională, care "ar elimina toate scandalurile politice". Declaraţiile ministrului de Finanţe privind impozitarea progresivă ar fi dus la demiterea acestuia, în mod normal, spune şi deputatul PDL Sulfina Barbu, subliniind că dialogul cu FMI implică responsabilitatea lui Vlădescu, care nu poate fi dat afară.

„Afirmaţiile lui Vlădescu au fost grave, dar este uşor să dai afară un ministru, fără să cântăreşti bine ce are de făcut. Supărarea premierului a fost exprimată doar prin avertismentul transmis lui Vlădescu, suficient până la evaluarea pe care o vom face până în toamnă pentru fiecare ministru în parte", a susţinut şefa femeilor democrat-liberale.

UDMR ameninţă cu ieşirea de la guvernare

Atât declaraţiile ministrului de Finanţe, cât şi cele ale lui Cezar Preda au fost puse de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, pe seama "soarelui prea puternic". "Fiecare spune ce vrea pe soarele ăsta, dar este treaba premierului ce face cu miniştrii, nu a noastră", a comentat Toader.

Apele nu sunt mai liniştite nici în Coaliţie, activitatea Guvernului fiind criticată de mai mulţi reprezentanţi ai UDMR. Mai mult, deputatul Petru Lakatos a declarat ieri că, în cazul în care propunerile Uniunii nu vor fi cuprinse în bugetul anului 2011, iar măsurile de relansare economică nu vor fi acceptate, formaţiunea s-ar putea retrage de la guvernare.

Comentariu: „Haosul şi lipsa de reacţie compun ritmul Guvernului"

Daniel Barbu, analist politic

„Nu este prima dată când ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, spune ce crede, ce-i trece prin cap, când vorbeşte fără măsură. Şi eu însumi, ca simplu cetăţean, aş saluta demiterea lui Vlădescu. Aşa cum spunea şi Cezar Preda, premierul Emil Boc este lipsit însă de autoritate. Haosul şi lipsa de reacţie au compus, de altfel, ritmul de funcţionare a acestui Guvern încă de la început. Însuşi premierul este un om fără idei, fără personalitate, fără viziune, care-şi schimbă părerile de la o zi la alta şi care îi îndeamnă şi pe miniştri să-i urmeze exemplul. Actuala formulă guvernamentală ar putea fi schimbată însă la toamnă, la finalul celor două luni de graţie acordate de Traian Băsescu, când ar putea avea loc remanieri sau chiar schimbarea premierului."

Mandate

Ministru liberal. Sebastian Vlădescu este la al doilea mandat în fruntea Finanţelor, după cel din Cabinetul Tăriceanu, iar nota comună este o anumită detaşare faţă de politica guvernului. Potrivit informaţiilor care circulă printre politicieni, motivul ar fi acela că Vlădescu are o bază financiară solidă, care l-ar face mai puţin sensibil la pericolul unei remanieri, precum şi dezinteresul pentru o carieră politică.

Relaţia cu premierul Tăriceanu. Prietenia cu fostul premier liberal, dublată de un parteneriat cu acesta în două firme nu l-au împiedicat să voteze în 2006, în CSAT, împotriva propunerii PNL de retragere a trupelor din Irak. Tăriceanu l-a menţinut în funcţie până în aprilie 2007, când din ministru a devenit secretar de stat.

Contestat la primul mandat. În vara anului 2007, Tăriceanu decide majorarea pensiilor, iar Vlădescu este singurul oficial care afirmă că bugetul se va resimţi pe termen lung. Liberalii cer decapitarea sa, dar Tăriceanu refuză să supună propunerea la vot, în cadrul Delegaţiei Permanente.

Până la urmă, Vlădescu îşi dă demisia. Revenirea la Finanţe. Temerea PDL de a-şi asuma explicit Ministerul Finanţelor l-a readus în această poziţie la finalul lui 2009, chiar dacă nu are carnet de membru de partid. Vechea gardă a PDL i-a pus la îndoială loialitatea, acuzându-l că negociază cu Tăriceanu şi că a înlocuit, în teritoriu, şefii de direcţii de la PDL cu oameni de la PNL. În ciuda acestei relaţii, Tăriceanu este convins că ideea lui Vlădescu de a renunţa la cota unică este greşită : "se scontează pe majorarea veniturilor, dar garantez că veniturile vor scădea pentru că formele de evaziune fiscală care existau înainte de cota unică vor reîncepe să funcţioneze". (Romulus Georgescu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite