Vîntu – liber, Popa – în arest după 9 ani şi 9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul de la Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu, va fi cercetat în libertate, ca urmare a deciziei Judecătoriei Sectorului 5, iar Nicolae Popa a fost adus în ţară şi cere redeschiderea dosarului „FNI“. Tribunalul Bucureşti va decide definitiv săptămâna viitoare dacă Vîntu va rămâne în libertate, iar Popa ajunge în instanţă pentru confirmarea mandatului de executare.

Acuzat de ameninţare şi şantaj la adresa managerului Realitatea Media, Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vîntu a aflat, în noaptea de joi spre vineri, că va rămâne în libertate. Decizia a fost însă atacată de procurori.  În timp ce Vîntu părăsea Arestul Poliţiei Capitalei, prietenul său Nicolae Popa era îmbarcat la Jakarta (Indonezia) într-un avion privat pentru a fi adus în România, locul de unde a fugit în iulie 2000, la puţin timp după prăbuşirea FNI. El a fost prins, la 2 decembrie 2009, la Jakarta, iar acum se află în Arestul Poliţiei Capitalei, urmând să fie transferat la Penitenciarul Rahova. Acum, după 9 ani şi 9 luni de la dispariţia sa, Nicolae Popa promite dezvăluiri care să-i demonstreze nevinovăţia.

Personaj-cheie în FNI

Condamnat deja la 15 ani de închisoare pentru megaescrocheria FNI, Popa doreşte acum redeschiderea cazului şi susţine că este absolut nevinovat. Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest, societatea de administrare a FNI. Cu doar 45 de zile înainte de prăbuşirea FNI, Popa ar fi scos din Fond peste 216 miliarde de lei vechi, răscumpărând mai multe unităţi de fond, suspiciunile fiind că aceşti bani, ca şi mulţi alţii, de la alţi interpuşi, ar fi ajuns în final în conturile lui Vîntu. Aceste suspiciuni nu au putut fi transformate niciodată în dovezi, mai ales în lipsa lui Nicolae Popa.

Considerat ca fiind „creierul" prăbuşirii FNI, Nicolae Popa va fi audiat, cel mai probabil la 20 mai, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea lui, după ce s-a descoperit că SOV era principalul „finanţator" al său pe perioada şederii sale în Indonezia. Conform unor interceptări telefonice realizate de SRI, Vîntu îi trimitea anual lui Popa 200.000 de euro pentru a nu fi nevoit să se întoarcă în ţară. Descoperirea „sponsorizării" s-a soldat, în septembrie anul trecut, cu arestarea preventivă a lui SOV, eliberat după şapte zile sub control judiciar.

Ameninţările cu moartea, ignorate

Dacă anul trecut Vîntu a avut ghinionul să stea şapte zile după gratii, acum, omul de afaceri a părăsit arestul preventiv după doar 24 de ore. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au considerat că Vîntu nu reprezintă un pericol social real, deşi omul de afaceri l-ar fi ameninţat cu moartea pe managerul de la Realitatea Media, Sebastian Ghiţă.

De altfel, la dosar se află mai multe interceptări telefonice din care reiese stilul agresiv la care apela Vîntu pentru a-şi atinge scopurile. El l-ar fi şantajat pe Ghiţă cu rezilierea contractului de management dacă nu-i plăteşte lunar suma de 150.000 de euro. De altfel, omul de încredere al lui SOV, Ilie Ion, zis Nelu Legiune, a fost prins în flagrant în timp ce primea această sumă de la reprezentantul lui Ghiţă. Cu toate acestea, judecătorii au decis şi cercetarea lui Nelu Legiune tot în liberate. Vîntu susţine însă că totul este o înscenare şi că are probe indubitabile care să demonstreze că nu poate fi acuzat de ameninţare şi şantaj.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite