Viitori politicieni la şcoală în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conştiincios, fidel ideologiei, profesionist, responsabil. Aşa ar trebui să arate politicianul noii generaţii, potrivit unor bursieri în parlamentul german În timp ce în parlamentul

Conştiincios, fidel ideologiei, profesionist, responsabil. Aşa ar trebui să arate politicianul noii generaţii, potrivit unor bursieri în parlamentul german

În timp ce în parlamentul român îşi fac loc personaje care excelează mai ales prin gafe, tinerii specializaţi în forurile legislative europene nu pot decât să aştepte să se schimbe garda. Este cazul a două tinere din Bucureşti, care, după un stagiu de pregătire în Bundestag, îşi doresc să îmbunătăţească imaginea negativă a demnitarilor români.

Împreună cu alţi 95 de tineri absolvenţi de facultate din majoritatea ţărilor din estul şi sud-estul Europei, cele două tinere de 25 de ani, Raluca Mihălcioiu şi Ruxandra Constantinescu, au participat la un stagiu de pregătire în parlamentul german.

Timp de şase luni, printr-o bursă asigurată de Bundestag prin Ambasada Germaniei în România, ele au învăţat cum funcţionează forul legislativ. "Politicienii noştri ar trebui şi ei să treacă prin aşa ceva. La noi încă nu au aflat că ei au fost aleşi ca să meargă în circumscripţii şi să stea de vorbă cu cei care i-au votat", a explicat Raluca.

Ce ar trebui schimbat în politică? "Viitorul politician trebuie să înţeleagă ce înseamnă responsabilitatea socială, să renunţe la gândirea nepotistă, iar timpul să fie împărţit 30% la biroul din Capitală şi 70% în teritoriu", spune tânăra care îşi doreşte ca într-o zi să ajungă parlamentar.

Politicienii, cu picioarele pe pământ

Experienţa de la Berlin a ajutat-o pe Ruxandra Constantinescu să îşi facă o imagine clară despre cum ar trebui să arate un diplomat care să nu gafeze la fiecare întâlnire oficială. "Diplomatul, ministrul de externe nu trebuie să ştie neapărat cum se face politică în alte ţări, ci cum să te comporţi în diferite contexte, să poţi aşeza, de exemplu, la masă un sârb cu un kosovar. Asta să fie profesia lui, nu istoric, nu inginer", a spus Ruxandra, care se va strădui să-şi facă o carieră în diplomaţie.

Deşi aşteaptă "mai multă stabilitate în viaţă politică" pentru a se înscrie într-un partid, una din lecţiile primite în Bundestag de către Raluca Mihălcioiu a fost că trebuie să aibă un plan, un "program electoral". Raluca ştie că în primul rând trebuie reduse costurile birocratice prin implicarea instituţiilor în propriul proces de autoevaluare. "Parlamentarii ar trebui să fie mai responsabili social şi să fie transparenţi în activitatea lor", mai spune tânăra.

Merkel, "de treabă", Schroeder, "rece"

La Berlin, tinerele românce au mai aflat că parlamentarii pot fi conştiincioşi, organizaţi, deschişi, accesibili şi mai ales fideli ideologiei pe care şi-au ales-o atunci când au intrat în politică. "Parlamentarii nu trec pur şi simplu de la stânga la dreapta, au nişte principii peste care nu trec", a povestit Raluca.

Ea a mai adăugat că a mai învăţat că "dacă nu consideri interesul naţional o ambiţie personală, atunci nu ai cum să reuşeşti în lucrurile pe care ţi le propui ca şi politician". În cele şase luni, tinerele au lucrat la câteva birouri distanţă de cancelarul Angela Merkel, despre care tinerele spun că este "de treabă" şi că a avut răbdare să discute cu cei aproape o sută de tineri.

Fostul cancelar Gerhard Schroeder nu s-a ridicat însă la nivelul aşteptărilor româncelor. "A spus hai la poză, şi gata! Nu a avut deloc timp de noi, să ne dea un sfat sau să ne asculte, precum ceilalţi", a încheiat Raluca.

Diplomatul trebuie să ştie cum să se comporte în diferite contexte, să-i poată aşeza, de exemplu, la aceeaşi masă pe un sârb cu un kosovar
Ruxandra Constantinescu

Dacă nu consideri interesul naţional o ambiţie personală, atunci nu ai cum să reuşeşti în lucrurile pe care ţi le propui ca şi politician
Raluca Mihălcioiu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite