Videanu a demisionat deoarece: "Guvernul are un deficit de imagine şi de credibilitate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, remaniat de curând, a declarat că ar fi vrut să-şi dea demisia din Guvern încă din februarie 2009, dar nu a făcut-o pentru că ştia de măsurile de austeritate care aveau să vină în mai. Videanu şi-a amânat decizia de retragere cu şase luni, iar acum se pregăteşte să revitalizeze programul economic gândit în partid.

"Prin februarie , martie l-am informat pe şeful statului şi în Guvern că aş vrea să-mi dau demisia. Era o chestie de natură personală. Nu am făcut acest gest pentru că ştiam că măsuri or să vină. Ştiam din februarie despre măsurile din mai",  a declarat Videanu la Realitatea TV.

"Mi-am amânat decizia de retaregere cu şase luni. Reducerea cheltuielilor bugetare era una din variantele care se discutau atunci", a recunoscut el.

Întrebat de ce doar România a luat astfel de măsuri dure, Videanu a răspuns că "toate ţările, inclusiv Germania au luat măsuri dure. Din structura veniturilor bugetului consolidat, aproape 80% se duc pe cheltuielile cu salariile şi protecţia socială. Germania taie din alte categorii de cheltuieli.".

Videanu este de părere că măsurile luate sunt temporare şi ar putea ţine cel mult un an jumătate. "Aceste măsuri sunt temporare, până echilibrează fiscal România. Şi alţii au mai tăiat din salarii, din cheltuielile bugetare. Din punctul meu de vedere, cei mai obiectivi analişti sunt FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană."

"Toate evaluările lor spun: "v-aţi făcut treaba", nu e interesul lor să mai luăm încă un împrumut.  FMI este o instituţie la care România este acţionar. FMI nu este o bancă comercială care să realizeze profit, participă la echilibrarea economiilor unor ţări."

Întrebat de ce şi-a depus demisia din poziţia de ministru al Economiei, Videanu a spus că "Guvernul are un deficit de imagine şi de credibilitate" şi consideră că el şi-a făcut bine treaba la cârma ministerului: "Atâta timp cât domeniile pe care eu le-am gestionat au o creştere economică...Avem creştere economică în trimestrul 2 fără majorarea TVA-ului. Energie, producţie industrială..sectoarele pe care le-am administrat. România are nevoie de o creştere economică sănătoasă şi sustenabilă".

Odată cu remanierea sa, Videanu a declarat că se va concentra pe revitalizarea Comisiei naţionale de strategie din partid. "Programul economic mă interesează în primul rând, soluţii pe care să le supunem analizei. Orice program economic se face de partid şi nu de guvern",  a declarat el.

Cu privire la tripleta BVB (Berceanu, Videanu, Blaga) despre care presa a scris că ar fi plănuit să se retragă de la guvernare, Videanu a susţinut că "nu există această grupare în sensul unui complot în partid", iar Blaga nu i-a trădat pe ceilalţi doi "sub nicio formă".

"Nu a fost niciun fel de discuţie între noi, nici nu am discutat cu Vasile acest lucru, este plecat în Austria. Nu există niciun fel de conflict în interior, din punctul acesta de vedere.",  a susţinut fostul ministru al Economiei.

Despre noii miniştri care au venit la guvernare, Videau a spus că "orice ministru este potenţial remaniat". "Stabilitatea este a instituţiilor şi nu a oamenilor. Fundamentul democraţiei sunt partidele şi nu oamenii. Voi sta lângă domnul Ariton până preia din mers toate activităţile. Populaţia este dispusă uneori să acorde credit unor persoane pe care nu-i cunoaşte.", a completat el. 

Invitat la emisiunea "3x3" de la Realitatea TV, Adriean Videanu a precizat că "recâştigarea încrederii guvernului este în funcţie de performanţa Guvernului şi nu neapărat de imagine". De asemenea, el a susţinut că nu crede că vreo moţiune de cenzură are şase să treacă în acest an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite