Videanu: "Şi eu cred că Băsescu se va retrage"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că Emil Boc deţine atât funcţia de premier, cât şi cea de preşedinte al PDL, reprezintă un handicap pentru partid, afirmă prim-vicepreşedintele democrat-liberalilor, Adriean Videanu.

În opinia sa, funcţiile de premier şi cea de preşedinte al partidului nu ar trebui să fie cumulate de aceeaşi persoană, argumentând că altfel este dificil să menţii autoritatea partidului. "Pentru o funcţionare corectă a partidului, cred că e de susţinut o astfel de ipoteză de lucru (decuplarea funcţiei de preşedinte de cea de premier – n.r.). E o dezbatere în interiorul partidului", a susţinut el, într-o emisiune la Realitatea Tv.

Adriean Videanu a explicat cum este afectat partidul de cumulul de funcţii al lui Emil Boc. "Un handicap o reprezintă perioada extraordinar de grea în care guvernăm. Şi în momentul în care guvernezi, evident că toate aspectele negative ale măsurilor dure, absolut necesare, le încasează primul-ministru. Într-o perioadă foarte grea poţi să schimbi două-trei-patru guverne. Atâta timp cât îl ai pe şeful partidului în fruntea guvernului e un pic mai greu să schimbi acel guvern. La un moment dat, remanierile guvernamentale, chiar schimbarea guvernului sunt supape de refulare. Se acumulează o tensiune în societate, mai schimbi doi miniştri, schimbi un guvern, dacă e nevoie. Dacă preşedintele partidului este şi prim-ministru este o dificultate pentru partid în a schimba un guvern", a explicat prim-vicepreşedintele PDL.

În privinţa unei eventuale candidaturi a lui Emil Boc pentru un nou mandat la şefia PDL, Adriean Videanu a evitat să-şi exprime un punct de vedere tranşant.

"Sunt discuţii în momentul de faţă în interiorul partidului să vedem care este soluţia cea mai bună. Părerea mea este că dacă vorbim de Boc, dacă vorbim de Blaga, decizia se va lua în interiorul echipei. În ceea ce priveşte preşedintele Emil Boc, partidul are încredere în el pentru că îl susţine în actul guvernamental.  Este destul de greu să deţii amândouă funcţiile (n.r. premier şi preşedinte PDL) pentru că noi am constatat că partidul şi-a pierdut din autoritate. Nu a mai fost o comunicare internă a partidului eficientă şi a slăbit mecanismele", a declarat Videanu.

Referitor la Elena Udrea, prim-vicepreşedintele PDL a spus că se află în evaluarea internă a PDL legată de candidatura la Primăria Capitalei.

"Şi eu cred că Traian Băsescu se va retrage"

Întrebat despre retragerea lui Traian Băsescu din politică la finalul mandatului, Videanu a răspuns: "Şi eu cred acest lucru. După ce deţii de două ori mandatul de şef al statului, orice altă funcţie este deja..."

Traian Băsescu a declarat zilele trecute că ar dori să se retragă din politică la finalul celui de-al doilea mandat, în replică la o analiză publicată de "The Economist" care invoca modelul Putin, sugerând că şeful statutul român ar putea prelua funcţia de premier din 2014.

"Partidul nu trebuie să aibă milă faţă de nimeni"

Adrian Videanu a vorbit şi despre problemele cu justiţia ale Monicăi Iacob Ridzi, afirmând că democrat-liberalii nu se "încolonează" să susţină un coleg asupra căruia există suspiciuni.

"Nu aţi văzut niciodată PDL încolonat în spatele unui lider al partidului. Mai mult decât atât, avem o cutumă internă: când există o suspiciune asupra unui coleg să şi-o rezolve singur şi să nu implice partidul", a spus el.

În opinia lui în astfel de cazuri "partidul ar trebui să se comporte fără niciun fel de milă faţă de nimeni".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite